Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: C. Negruzzi, Sobietki si romanii, Alexandru Lapusneanul; Alexandru Odobescu, Mihnea voda cel Rau, Doamna Chiajna; Gala Galaction, Langa apa Vodislavei; Alexandru Ivasiuc, Corn de vanatoare.
Orientari teoretice
Epica in proza de inspiratie istorica (nuvela si romanul) a fost cultivata cu precadere in romantism, inscriindu-se in orientarea generala de recuperare a trecutului istoric specific, national, in acceptiunea timpului, iar epoca preferata a fost perioada medievala. Se poate distinge in aceasta orientare o pozitie polemica in raport cu paradigma clasicista, care, la randul ei, preluase din Renastere cultul pentru antichitate, considerata drept un model absolut, in raport cu care Evul Mediu insemnase o perioada barbara intunecata. Conceptul de culoare locala - ce se refera la ansamblul detaliilor ce particularizeaza deopotriva o anumita zona dar si un anumit timp istoric - este inseparabil legat de opere apartinand tuturor genurilor literare ce evoca
locuri sau timpuri distantate, indepartate. Cele mai cunoscute specii
"istorice" - in sensul amintit - sunt nuvela istorica, romanul
istoric si drama istorica, in care evenimente si personalitati
ale unui Ev Mediu, legendar sau mai documentat, se substituie eposului
sau istoriei cetatilor eline sau ale Romei, material predilect al clasicismului
si, in buna parte, si al iluminismului.
Nuvela istorica se distinge astfel de restul tipurilor de nuvela prin materialul utilizat, rezultat al unei documentari a autorului. Acest material include pe de o parte evenimente si implicit personalitati istorice, pentru care cronicile sunt o sursa de prim rang, fara a exclude insa si legendele populare, pretuite mai ales pentru latura pectaculoasa pe care intamplarile ce constituie miezul lor o presupun. Pe de alta parte, din acelasi material documentar fac parte informatii privind civilizatia materiala a timpului evocat, costume si materiale, arme, interioare, infatisare a asezarilor. La acestea se adauga tiparele ceremoniale ale desfasurarii vietii cotidiene, determinate de o organizare a societatii si institutii caracteristice timpului istoric evocat. Mai mult decat evenimentele si personalitatile, acestea constituie temelia culorii locale, parfumul lumii de odinioara, si tot ele presupun, in ceea ce priveste limbajul, prezenta arhaismelor. E de remarcat ca chiar in ceea ce priveste acest material documentar, exista posibilitatea imixtiunii fictionalului, inclusa de sursa popular-legendara amintita.
Pe baza acestui material, autorul construieste imaginea, avand o oarecare libertate chiar si in ceea ce priveste exactitatea datelor istorice - numita licenta. Prin imaginarea unor personaje - frecvent avand un rol principal autorul poate construi o actiune fictionala inserata evenimentului istoric care castiga in concretete, pe de o parte, si in acelasi timp dezvaluie cu pregnanta semnificatia epocii si a proceselor ei, in viziunea autorului. De altfel, chiar in cazul personalitatilor istorice devenite, prin mijloace specifice literaturii, personaje, in realizarea personajelor, nuvela, ca si romanul istoric, impun o imagine in viziunea proprie a autorului, a carei putere rezida in capacitatea, in talentul autorului de a crea un personaj veridic.
Costache Negmzzi: Alexandru Lapusneanul
Scriitor apartinand generatiei pasoptiste, o generatie in esenta romantica, Costache Negruzzi impartaseste interesul comun pentru istoria nationala si este un cititor al cronicilor moldovene din care isi selecteaza materialul -"sujetul", potrivit termenului lui Kogalniceanu -, pentru nuvela sa istorica, ramasa un model, Alexandru Lapusneanul. Domnitorul al carui nume da titlu operei nu s-a distins decat prin uciderea la un ospat a unui impresionant numar de 47 de boieri si prin daramarea cetatilor Moldovei, la insistentele inaltei Porti. Despre domniile, relativ scurte, ale acestui voivod a scris Grigore Ureche, din al carui letopiset Negruzzi a preluat o serie de informatii: imprejurarile pierderii tronului in prima domnie, intampinarea domnului de catre grupul de boieri, inclusiv memorabila replica a lui Lapusneanu rostita cu acel prilej, uciderea celor 47 de boieri la un ospat, boala si moartea voivodului, survenite la cetatea Hotin, inclusiv rumoarea care persista in legatura cu otravirea lui de catre doamna Ruxandra cu consimtamantul boierilor si al inaltilor ierarhi ai bisericii. Din aceeasi sfera a zvonurilor, Ureche consemneaza si calugarirea domnului intr-un moment critic al bolii, precum si replica lui dupa depasirea acestei faze. La aceste informatii se pot adauga cele referitoare la biografia doamnei si la asprimea pedepselor aplicate boierilor.
Autorul structureaza acest material documentar intr-o nuvela-portret cu o compozitie de o mare rigoare dramatica ce reflecta un aspect istoric caracteristic epocii, secolul al XVI-lea: luptele sangeroase pentru domnie ce angreneaza marea boierime, sustinatoare nestatornica a diferitilor candidati, dar si puterile vecine - Polonia si inalta Poarta - a caror ingerinta militara conduce la treptata decadenta politica, militara si economica a tarii. Personalitatea istorica pe care extraordinara reusita literara a lui Negruzzi a scos-o definitiv din relativul anonimat al atator domni ce s-au succedat la tronul Moldovei intrupeaza, in viziunea autorului, destinul accidentat romantic, cu suisuri con-juncturale vertiginoase urmate de caderi spectaculoase - dobandirea tronului in prima domnie urmata de pierderea lui, apoi o alta ascensiune urmata de prabusirea definitiva in moarte - si, in forma excesiva, romantica, trasaturile omului epocii: setea de putere despotica si cruzimea.
Actiunea nuvelei se intinde pe intreaga durata a celei de a doua domnii a lui Lapusneanu si e determinata exclusiv de conflictul dintre domn si boieri, avand ca motivatie concreta uneltirile acestora din urma ce au dus la pierderea tronului.
Cele patru capitole ale nuvelei, fiecare gravitand in jurul unei scene intens dramatice si avand ca moto o replica a unui personaj, urmaresc desfasurarea acestui conflict ce polarizeaza obsesiv interesul voivodului. Auspiciile sub care se anunta noua domnie a lui Lapusneanu sunt prezentate in primul capi-
tol
a carui actiune este plasata la un popas in drumul spre cetatea de scaun
si tronul ravnit. Domnul este insotit de insemnate trupe otomane ce
garanteaza anihilarea oricarei impotriviri a lui Stefan Tomsa, aflat
inca pe tron si sustinut de boieri. Delegatia de boieri, alcatuita din
Spancioc, Stroici, Veverita si Motoc, soseste tocmai spre a lamuri aceasta
stare de lucruri. intalnirea este incarcata de tensiune de la inceput,
caci domnul are in fata pe unii care-l sustinusera si il tradasera apoi,
dar se desfasoara potrivit rigorilor protocolare. Boierii ii arata voivodului
respectul prescris, fara insa a-i saruta mana , gest ceremonial simbolic
de recunoastere a vasalitatii, cu valoare de legamant de supunere. Cu
toate acestea, Lapusneanu li se adreseaza tot cu formularile consacrate
traditional, motivandu-si sosirea prin dorinta de implinire a rolului
prescris domnului, acela de a izbavi tara de neoranduiala, asigurandu-i
linistea si bunastarea. Abia cand boierii indraznesc sa-l contrazica
deschis, asigurandu-l ca randuiala e asigurata de Tomsa si ca "tara"
nu-l vrea si nu-l iubeste, mania reprimata a voivodului izbucneste cu
violenta, manifestandu-se in mimica si tonul raspunsului sarcastic punctat
de interjectii si exclamatii. "Daca voi nu ma vreti, eu va vreau"
- replica-moto a primului capitol - a intrat de altfel in repertoriul
de formulari lapidare si expresive, ca ilustrare exemplara a atitudinii
despotice. Dupa teribila izbucnire, in care domnul le imputa boierilor
necredinta si-si arata convingerea ca nu tara nu-l vrea, ci boierii,
acesta isi recapata stapanirea de sine si pune capat intrevederii, anuntand
cu raceala masurata hotararea nestramutata de a-si urma drumul. Din
cei patru boieri, doar trei parasesc cortul intristati si ingrijorati,
cel de al patrulea, Motoc, ramane si depune juramantul omagial prin
sarutarea mainii voivodului, in discutia ce urmeaza se fixeaza tiparul
relatiei celor doua personaje ce nu se va modifica ulterior: domnul
elimina orice aspect protocolar adre-sandu-i-se cu o familiaritate dispretuitoare
si o franchete cinica, in vreme ce boierul accepta servil si umil, din
oportunism, locul pe care domnul i-l fixeaza, acela de unealta, de instrument
necesar, eventual de tap ispasitor. "Tara", ce ocupase un loc insemnat
in discutia protocolar-oficiala anterioara, abia daca mai este pomenita
periferic, cu ipocrita ingrijorare, de catre Motoc, speriat de multimea
lacoma a ostilor straine ce-l insotesc pe domn. Lapusneanu insa rade
de vicleAna incercare a boierului de a-l determina sa renunte la aceasta
nepretuita putere, pe care o va satura insa din averile boieresti si
nu din sudoarea multimii, a taranilor, indelung jupuiti chiar de tagma
lui Motoc. Ocuparea efectiva a tronului, ca si actiunile ulterioare
momentului, sunt relatate sintetic la inceputul celui de al doilea capitol,
insistandu-se mai ales asupra numeroaselor executii de boieri pentru
vini neinsemnate sau chiar pretextate. Teroarea pe care domnul o instituie
este accentuata de expunerea in fata curtii domnesti a capetelor taiate,
spectacol ingrozitor pe care si doamna
Ruxandra il vede ori de cate ori iese spre a merge sa se inchine la biserica. Autorul ii face o scurta biografie acestui unic personaj feminin in aceasta lume a barbatilor.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |