Costache Negruzzi (1808-1868) face nota distincta in epoca, remarcandu-se, in cadrul generatiei de la 1848 din Moldova, printr-o anume distanta fata de evenimente si prin independenta literara, fapt observat si de contemporani, in primul rand de Vasile Alecsandri. Opera sa literara, grupata catre sfarsitul vietii sub titlul ironic "Pacatele tineretilor", inspirat dupa Al. Dumas-fiul, "Les Pech6s de jeunesse" (I. "Amintiri din junete", II. "Fragmente istorice", III. "Neghina si paiamida", IV. "Negru pe alb Scrisori de la un prieten"), se inscrie insa pe deplin in curentele de idei ale vremii, marcate, la jumatatea secolului trecut, prin interferenta benefica de clasicism, romantism si realism, cuprinzand nuvele istorice ("Alexandru Lapusneanul", "Sobieski si romanii"), nuvele romantice ("Zoe", "O alergare de cai"), fiziologii, anecdote, scrisori, o incercare de epopee in versuri ("Aprodul Purice"), piese de teatru ("Doi tarani si cinci carlani", "Muza de la Burdujeni").
Alexandru Lapusneanul
"Alexandru Lapusneanul" este capodopera necontestata a lui Costache Negruzzi si modelul de referinta al nuvelei istorice romanesti. Publicata in anul 1840, in revista "Dacia literara", nuvela corespunde programului romantic al acesteia, in primul rand prin valorificarea unor fapte din istoria nationala si prin crearea de tipuri vii, puternice, sfasiate launtric de tendinte si manifestari contrare. Scriitorul se inspira din cronica lui Grigore Ureche, "Letopisetul Tarii Moldovei", capitolul "Cand au omorat Alixandru-Voda 47 de boieri", descriind una dintre cele mai sangeroase pagini din istoria nationala, comparabila, in cruzime, cu unele scene din piesele lui Shakespeare. Interesul pentru realizarea culorii de epoca, pentru ilustrarea exceselor personajului principal, a cruzimii maladive si demonice a acestuia, antitezele marcate dintre personaje (Lapusneanul - Ruxanda), atmosfera de arhaitate, de mister si de imprevizibil apartin tot romantismului. Acestea sunt insa incluse intr-o structura compozitionala echilibrata, de sorginte clasicista, cu o naratiune concentrata, densa si o tensiune crescanda, un conflict puternic, asemanator unei piese de teatru. Aspectul de opera dramatica este accentuat de structurarea nuvelei in patru capitole, patru acte, cu o situare spatio-temporala distincta, fiecare avand cate un moto definitoriu: "Daca voi nu ma vreti, eu va vreu..."
, "Ai sa dai sama, doamna!", "Capul lui Motoc vrem..."
, "De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu..."
. in fine, realismului, care aparea la orizont, i se subsumeaza detasarea obiectiva a scriitorului fata de faptele prezentate, omniscienta creatorului si in principal scena de masa a pedepsirii boierului Motoc, prima de acest fel din literatura romana , urmata curand de aceea din "Ciocoii vechi si noi" (1863), de Nicolae Filimon, si apoi de altele in "Tanase Scatiu" (1895), de Duiliu Zamfirescu, si "Rascoala" (1932), de Liviu Rebreanu. O nota de autenticitate, de reconstituire veridica a epocii este data si de limbajul folosit, arhaizant, desprins parca direct, prin documentare stiintifica, din cronicile lui Grigore Ureche sau Miron
Costin. Ne putem permite sa deslusim si elemente de baroc, curent, cum se stie, nedeterminat strict istoric, dar infuzat in majoritatea curentelor literare notabile. Teme ca vanitas mundi si fortuna labilis se pot desprinde cu usurinta din cuprinsul nuvelei. Mreaja puterii, care il cuprinde pe Lapusneanul, este inselatoare: ca atatia oameni de-a lungul istoriei, el ajunge la un apogeu, apoi se prabuseste. Toate maririle, toate excesele si cruzimile, intr-un perfect stil baroc, duc in cele din urma la caderea personajului principal. in fond, tiranul medieval avid de putere, uns al lui Dumnezeu, substitut divin pe pamant, nu este decat un pion la scara universala, unul nereusit insa: el nu poate pastra aceasta stare de marire pentru foarte mult timp, scala umana , limitatoare, avand dimensiuni reduse pe scara timpului.
Ca nuvela exemplara, de un perfect echilibru compozitional, "Alexandru Lapusneanul" isi concentreaza toate luminile asupra personajului principal, in scopul conturarii trasaturilor sale caracteristice. De altfel, aceasta si este deosebirea esentiala a nuvelei de povestire, specie literara foarte asemanatoare ca dimensiuni si modalitati narative: povestirea este creatoare, in primul rand, de atmosfera, ca in "Hanu Ancutei", de pilda, pe cand nuvela ilustreaza, prin diverse modalitati de caracterizare, personajul de prim-plan. Figura complexa, demonica, stranie, cruda ca si vremea in care traieste, Alexandru Lapusneanul este unul dintre personajele tragice al istoriei romanilor. Amploarea dramei sale este impresionanta, George Calinescu spunand despre nuvela ca "ar fi devenit o scriere celebra ca si «Hamlet», daca limba romana ar fi avut in ajutor prestigiul unei limbi universale".
Lapusneanul este, ca atatia domnitori care nu au putut ajunge la puterea si faima lui Stefan cel Mare sau Mihai Viteazul, un personaj istoric minor intr-o epoca decadenta, venit rusinos in tara cu ajutor strain, pentru a pune ordine in interesele boierilor si ale norodului. Toate dramele unui popor aflat la rascruce de vanturi, atacat permanent, din toate directiile, de dusmani numerosi si puternici, isi gasesc ecou in prezentarea acestui personaj, care nu a fost nici puternic, nici iubit de norod sau de boieri. Tragedia personajului este pur umana , pentru ca, in tendinta sa de a-si depasi conditia, de a intra oricum in istorie, Lapusneanul incearca sa-si mentina puterea prin orice mijloace, chiar daca unele sunt de o cruzime iesita din comun. Costache Negruzzi ramane memorabilprin capacitatea analitica de zugravire a monstruosului, prezentand cu minutie trasaturile unui domnitor aproape singular prin cruzime si prin machiavelism in evul de mijloc romanesc.
Capitolul intai se deschide cu venirea in tara a lui Lapusneanul in a doua domnie, fiind intampinat de patru boieri, vornicul Motoc, postelnicul Veverita, spatarul Spancioc si boierul Stroici, cu misiunea din partea domnitorului Stefan Tomsa de a-i spune ca "norodul nici nu te vrea, nici te iubeste".
Raspunsul acesta negativ nu-l descurajeaza pe agresivul voievod, care, avand in spate sprijinul turcilor, da o replica memorabila, de un cinism rar intalnit:
"Daca voi nu ma vreti, eu Va vreu si, daca voi nu ma iubiti, eu va iubesc pre voi si voi merge ori cu voia, ori fara voia voastra", adaugand ca "mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarapt", decat sa se abata din vointa-i nestramutata. Dar, spre deosebire de vajnicii sai predecesori, care se incumetau sa razbeasca armia turceasca, Lapusneanul nu mai este decat o figura palida, un epigon care introduce hoarda pustiitoare in tara, statornicind astfel o noua era de sclavie si de saracie pentru popor. in antiteza cu el, cei doi boieri mai tineri, patrioti, Spancioc si Stroici, pun intrebari esentiale:
"-Si cu ce vei satura lacomia acelor pagani ce aduci cu maria-ta? adaogi Spancioc".
Raspunsul "cu averile voastre, nu cu banii taranilor pe care-i jupuiti voi" traseaza liniile conflictului crancen care va urma: Lapusneanul ii va reprima pe boierii care nu il accepta in numele unei pretinse ocrotiri a poporului de jos. Un singur boier i se alatura, de la inceput, cu umilinta, dar nu fara oarecare viclenie, noului domnitor. Motoc este al doilea personaj machiavelic al nuvelei, care isi epuizeaza viata in nesfarsite conflicte si intrigi de culise, remarcat insa de domnitor la adevarata lui valoare. El nu este, precum Spancioc, un sincer iubitor de mosie, nici ca Stroici, inca un copil, ci un intrigant inveterat, de cea mai joasa speta, capabil de cele mai abominabile fapte pentru a-si realiza scopurile:
"invechit in zile rele, deprins
a te ciocoi la toti domnii, ai vandut pre Despot, m-ai vandut si pre mine, vei vinde si pre Tomsa".
Mai inteligent decat el, Lapusneanul il mentine insa in preajma, ca unealta in planurile diabolice de razbunare puse la cale, sacrificandu-l la momentul potrivit. Se instituie astfel, inca de la inceputul nuvelei, o subtila relatie intre calau si victima, rezolvata prin memorabila scena de mase din capitolul al treilea.
Actiunea nuvelei se caracterizeaza, in continuare, prin concizie, faptele noului domnitor fiind prezentate direct, in evolutia fireasca a evenimentelor unei schimbari de domn in Moldova secolului al XVI-lea. Parasit de boieri, Stefan Tomsa fuge in Valahia, iar norodul, ca totdeauna, sperand intr-o viata mai buna, se bucura de schimbarile survenite. in plus, ne avertizeaza scriitorul, poporul isi amintea de prima domnie a lui Lapusneanul, "in care el nu avusese vreme a-si dezvalui uratul caracter".
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |