(26.10.1673-21.08.1723)
Dimitrie
Cantemir este fiul domnitorul moldovean Constantin Cantemir. El isi
petrece adolescenta la Poarta Otomana , unde tatal sau il trimite pentru
a-si dovedi loialitatea fata de turci. Aici are acces la o biblioteca,
se instruieste, construindu-si cultura pe filozofie si logica. Desi
implicat in politica medievala, ajuns in doua randuri domn al Moldovei
si aliat al lui Petru cel Mare in razboiul pornit de acesta impotriva
turcilor, Dimitrie Cantemir ramane in constiinta generala ca erudit
si scriitor. El se face cunoscut mai cu seama printr-o Istorie a
Imperiului Otoman (Incrementa aquae decrementa Aulae Othomanicae),
carte de circulatie europeAna care ofera informatii insolite despre
o lume inchisa, in general, scrierile sale se plaseaza intre umanism
si iluminism. Dupa o lucrare filozofica (Divanul sau galceava inteleptului
cu lumea [...]), scrie in limba latina tratate de logica, fizica
si metafizica (Compendiolum universae logices institutiones, Phisices
universalis doctrina, Sacrosanctae scientiae indepingibilis imago) -
care, desi sunt mai mult niste fise de lectura, au importanta pentru
descifrarea operei literare. De asemenea, a scris studii monografico-istorice
(Descfiptio Moldaviae, Hronicul vechimii romano-moldo-vlahilor), precum si o opera literara, mai putin cunoscuta, din cauza redactarii
ei in romaneste, anume Istoria ieroglifica, primul roman al literaturii
noastre.
Ultimii
ani de viata si-i petrece in pribegie, exilat in Rusia, dupa infrangerea
suferita de Petru cel Mare in batalia de la Stanilesti (1711) cu turcii.
Istoria
ieroglifica -1705
-(roman alegoric)
1.
Romanul Istoriajeraglifica
este o constructie labirintica, in care subiectul este "re-dornat"
cu maxime, explicatii parantetice si douasprezece povestiri exemplare.
2.
In centrul actiunii
se afla Inorogul, un simbol al fiintei superioare aflate in opozitie
cu lumea intreaga.
3.
Romanul are caracter
alegoric pentru ca, prin aceasta poveste despre animale, autorul
ilustreaza conceptia lui despre existenta: lumea sublunara este guvernata
de focme, iar vesnica
zvarcolire a omului pentru a-si asigura subzistenta ori lacomia il impiedica
sa vada imaginea globala a vietii. Doar spiritele superioare (Inorogul)
au control asupra labirintului
lumesc si le este in putere sa mentina armonia. TemaConducatorul corupt determina destramarea lumii pe care o conduce.
Subiectul
Cantemir imagineaza un univers fantastic, populat de pasari (valahii) si patrupede (moldovenii), in care preocuparea generala se indreapta spre gasirea conducatorului potrivit. Animalele (care pastreaza semnificatiile din bestiariile medievale) se aduna pentru a alege un conducator, dar discutiile deviaza si vorbitorii dezbat in discursuri retorice impecabile problema apartenentei de rasa a Struto-camilei, hibrid monstruos si simbol al dezechilibrului lumii. Pentru ca Struto-camila sa poata stapani peste patrupede, Corbul porunceste inlaturarea Inorogului, mostenitorul de drept al tronului, pentru a carui capturare este mobilizata intreaga lume a pasarilor. Vicleanul Hameleon, profitand de increderea pe care Inorogul o avea in nobilul ambasador al pasarilor, Soimul, imagineaza o capcAna diabolica, il captureaza pe Inorog si il vinde unui Crocodil, caruia ii era dator, dar si pentru a se razbuna pe Inorog. Hameleonul era suparat ca ii slujise Inorogului fara simbrie timp de un an, cu nadejdea ca acesta va savarsi o vraja benefica pentru frumoasa Biruinta, sotia Hameleonului, ceea ce nu se intamplase. Promitandu-i Crocodilului daruri de pret, Inorogul se elibereaza, refugiindu-se in Imperiul pestilor (turcii). intre timp, in tara patrupedelor, pe tronul ce se cuvenea Inorogului, Corbul il asaza pe ginerele sau, Vidra. Acesta se dovedeste a fi un conducator nemilos si un personaj nerecunoscator fata de protectorul sau. in momentul in care Corbul se recunoaste neputincios in privinta Vidrei, intervine Inorogul. El fusese ajutat de vrajitorii cei buni, de Cocos, la curtea caruia se ascunsese un timp, si de fratele sau, Filiu. Tiranul din tara patrupedelor este alungat, Corbul este infrant, ordinea este restabilita. Toate animalele saruta cu smerenie copita biruitorului Inorog.
Comentariul
S-au facut numeroase observatii in privinta diversitatii speciilor literare adunate in Istorie si de aici, asupra structurii labirintice, un reflex al temei care guverneaza opera. Despre simbolul labirintului (sugerat constructiv si continutal) vorbesc aproape toate exegezele dedicate Istoriei. Cantemir talmaceste lavirinthul ca inchisoare din care nu se poate iesi, iar in plan simbolic il asociaza cu ignoranta. Impresia de constructie incalcita este imprimata, in primul rand, de lungile discursuri retorice ale animalelor. in Istoria ieroglifica, toate personajele prind contur si viata prin intermediul cuvantului; tin discursuri (primele trei capitole), dialogheaza in stil erasmian (ca in Coloquia) sau pledeaza in favoarea unei actiuni prin intermediul povestirii exemplificatoare. Textul cantemirian este segmentat si de paranteze, uneori continand informatii paralele, alteori intersectand enuntul principal. Dupa cum demonstreaza Jean Ricardou, dispozitivul parantezei cuprinde
un razboi al frazelor; paranteza este o forma respinsa de textul propriu-zis si apare ca semn al distrugerilor infinite. Ea vrea sa distruga textul si invers si de aceea opera grefata de paranteze implica opozitie, subversiune, faramitare, agresiune, ceea ce contribuie la diseminarea (prin multiplicare) a alegoriei osirice, adica a impactului legitim-nelegitim. Confruntarea aceasta permanenta, ca si nelinistea generala sunt sugerate si la nivelul expresiei artistice. Figurile retorice predilecte (poliptota, conversia, hipotipoza, oximoronul, enumeratia etc.) confera textului impresia de zvarcolire continua, degajata din contradictii si transformari. Pentru Cantemir, orice confruntare razboinica arata ca un caleidoscop, ca un meta-morfosin, cum spune el, al intregului - ca in capitolul despre rascoala stihiala (al patrulea).
Discursul narativ caracterizat prin sintaxa retorica, paranteze agresive si intr-o permanenta anamorfoza a expresiei artistice, se ordoneaza in planul macrotextului prin cele douasprezece povestiri, sugestie a rotii zodiacale ce motiveaza dictonul paracelsian potrivit caruia, asa cum este alcatuita lumea de jos, tot astfel este si sus. Ideea se sustine si prin titlul romanului, hieroglifa fiind un mod de totalizare criptica. Fiecare amanunt este un semn ce contine harta labirintului.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |