Prin "Descrierea Moldovei", Dimitrie Cantemir se exercita ca un antropolog avant la lettze, realizand o fresca sociala, politica si economica a Moldovei incepand cu descinderea din rac acina dacoromana pana in zilele sale. Capitolul al XVII-lea, "Despre naravurile moldovenilor", da contur unui portret moral bazat pe contraste, pe excese si porniri impulsive, rezultand insa o armonioasa unitate a contrariilor, devenita mijloc de rezistenta prin vreme a unui neam vitregit de soarta, situat in calea tuturor primejdiilor.
Fiind un subiect delicat, primul demers de alcatuire a unui portret psihoetnic al romanilor, cu lumini si umbre, Dimitrie Cantemir marturiseste necesitatea obiectivitatii stiintifice, mai folositoare decat denaturarea adevarului, printr-un patriotism fals si prin lingusiri inutile:
"...dragostea ce avem pentru patria noastra ne indeamna, pe de o parte, sa laudam neamul din care ne-am nascut si sa infatisam pe locuitorii tarii din care ne tragem, iar pe de alta parte, dragostea de adevar ne impiedica, intr-aceeasi masura, sa laudam ceea ce ar fi, dupa dreptate, de osandit".
De aceea, marele carturar considera ca este mai cu folos sa le arate moldovenilor "cusururile care-i slutesc", decat sa-i amageasca prin "lingusiri blajine si cu dezvinovatiri dibace", marturisind "curat" ca, in afara de "credinta cea adevarata si ospetie" nu prea gaseste ceva de laudat. intrucat "naravurile bune sunt rare", moldovenii se caracterizeaza prin trufie si semetie, fiind "foarte pusi pe galceava", linistindu-se insa repede si impacandu-se cu adversarul. "De bautura nu au prea multa greata", petrecerile lor tinand, la sarbatori sau pe vreme rea, pana dimineata, dar la betie nu-i intrec pe munteni. Cu toate acestea, moldovenii nu au cusururi mai multe decat celelalte popoare, unele dintre ele fiind create si de locurile de mare primejdie in care traiesc.
Mereu aflati la panda, in lupta cu agresiunile din toate partile, moldovenii sunt oameni ai armelor, avand multa pricepere, cum va arata mai tarziu si Mihail Sadoveanu in romanul "Fratii Jderi", sa foloseasca "mestesugurile" ce tin de zeul Ares. Astfel, "arcul il intind foarte bine, asemenea se pricep sa poarte sulita; dar totdeauna au izbandit mai mult cu spada. Numai vanatorii poarta pusti si moldovenii socotesc ca e un lucru de ocara sa foloseasca aceasta unealta impotriva dusmanului la care nu ajungi nici prin mestesugul razboiului si nici prin vitejie..."
. Asadar, arma de foc inca este considerata un lucru diavolesc, de care nu trebuie sa se foloseasca impotriva dusmanilor. in lupta sunt la inceput foarte viteji, dar pot sa devina ezitanti, "mai moi", daca sunt impinsi inapoi, dar gasesc de multe ori calea "sa se intoarca iar din fuga", obtinand astfel victorii neasteptate. Fata de cei invinsi sunt "cand blanzi, cand cruzi, dupa firea lor cea nestatornica".
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |