(26.11.1909-28.03.1994)
S-a
nascut la Slatina, in 1909, dar, din spiritul noncon-formist care il
caracterizeaza, Ionescu si-a declarat ca an al nasterii 1912. Tatal
sau, avocat de profesie, se numeste Eugen Ionescu, iar mama sa este
Therese Ipcar, fiica unui inginer francez. Dupa nasterea scriitorului,
familia se stabileste pentru un timp la Paris.
In anul 1916, Eugen Ionescu-tatal se intoarce in Romania, pentru a se inrola.
PAna la finele razboiului, familia, ramasa la Paris, nu are nici o veste
despre el. in timp ce anii copilariei viitorului dramaturg se desfasoara
in austeritate, tatal sau obtine un post la Siguranta (politia secreta),
se stabileste in Bucuresti, divorteaza, se recasatoreste si obtine custodia
copiilor. Aceasta face ca, in anul 1922, Eugen Ionescu sa fie nevoit
sa se intoarca in Romania, impreuna cu sora sa.
Invata
romaneste si se inscrie la Colegiul Sf. Sava, din Bucuresti.
Viata
in familia tatalui sau, existenta unei mame vitrege, ca si caracterul
intolerant al tatalui ii accentueaza spiritul nonconformist. in anul
1926, Eugen Ionescu se muta la mama sa, angajata la o banca bucuresteAna ,
in vremea aceea.
Din anul 1928, scriitorul urmeaza Facultatea de Litere si Drept (specializarea
in limba si literatura franceza) si intra in viata culturala a capitalei,
colaborand la mai multe reviste de prestigiu, precum Bilete de papagal,
a lui Arghezi, Vremea, Zodiac, Romania Literara.
In 1936 se casatoreste. Tine cursuri de franceza, ocupa vremelnic un post
de secretar cultural in Ministerul Educatiei si isi continua totodata
activitatea de gazetar.
Se
intoarce la Paris, orasul copilariei, in anul 1938, cu o bursa de studii.
Cand izbucneste cel de-al doilea razboi mondial, din patriotism, Ionescu
revine in Romania, dar in 1942, deceptionat de situatia economica din
tara, se inapoiaza la Paris, unde se stabileste pentru tot restul vietii.
In anul 1950, i se joaca (la Theatre des Noctambules) prima piesa, care
devine capodopera creatiei sale, deschizand drumul teatrului absurd:
Englezeste fara profesor {Cantareata cheala).
Aproape
doua decenii scrie teatru, care il va impune printre numele de prestigiu
ale literaturii universale. in anul 1969, primeste Marele Premiu National
pentru teatru, iar in 1971 devine membru al Academiei Franceze. Eugen
Ionescu e cunoscut in toata lumea, primeste numeroase premii si distinctii,
se implica in numeroase actiuni prin care militeaza pentru libertate.
Una dintre acestea, notabila
pentru istoria nationala, este mesajul de solidaritate trimis protestatarilor anticomunisti din piata Universitatii (1990).
Scrierile sale, traduse in numeroase limbi, inclusiv in romaneste, jucate pe mai toate scenele lumii, il impun pe Ionescu drept intemeietorul unui nou curent, cunoscut sub numele de teatru absurd.
Dintre dramele sale amintim: Englezeste fara profesor (Cantareata cheala), Lectia, Scaunele, Rinocerii, Ucigas fara simbrie, Victimele datoriei, Pietonul vazduhului, Regele moare.
Englezeste fara profesor (Cantareata
cheala)
antipiesa 1950 (drama
absurda)
1. In cadrul directiilor, curentelor si inovatiilor dramaturgice ale timpului nostru, drama absurda reprezinta un moment de rascruce, in care au fost indepartate in buna masura canoanele traditionale.
2. In Cantareata cheala si, in general, in teatrul modern, conflictul dramatic se disipeaza, nu mai urmareste atat crearea tensiunii, cat constituirea unor centre simbolice.
3. Caracterul sintetic si formulele parodice sunt doua dintre trasaturile teatrului actual, atat in drama absurda, cat si in cea postmodernista.
Tema
Drama este construita pe ideea ca devalorizarea limbajului indica o criza generala a comunicarii si instrainarea fiintei.
Continutul
Englezeste fara profesor (Cantareata cheala) prezinta o familie tipic englezeasca: sotii Smith: in prima scena, acestia converseaza ca si cand ar citi replicile dintr-un manual de invatare a limbii engleze. Apoi, in scena a Ii-a, isi fac aparitia sotii Martin, invitati la masa, dar, cum venisera prea devreme, sunt lasati sa astepte. In scena a IlI-a, acestia converseaza, ca si cand nu s-ar cunoaste, dar pe parcursul discutiei isi dau seama ca sunt casatoriti de multa vreme. Scena a IV-a prezinta conversatia dintre cele patru personaje, compusa din replici sablonarde, jocuri de cuvinte, proverbe etc. Discutia lor culmineaza cu descoperirea unei rostiri insolite: Andrei Marin. Masa este gata, personajele ies din scena, care ramane multa vreme goala. Nelamuriti, spectatorii protesteaza, se enerveaza, urca pe scena si sunt impuscati. Politia, autorul, directorul teatrului le explica celor ramasi in sala ca nu au ce sa caute la teatru, apoi se felicita, ignorand cu totul sala.
Comentariul
Englezeste fara profesor (Cantareata cheala), capodopera creatiei ionesciene, a fost reprezentata scenic in anul 1950 (la Theatre des Noctambules), iar textul s-a tiparit in 1952 (in Cahiers du college depataphysique).
Dupa cum anunta autorul in subtitlu, scrierea este o antipiesa, in care personajele converseaza ca dupa un manual de invatare a unei limbi straine: replicile sunt conventionale (despre vreme, despre mancare, despre orasul natal), apoi simple exercitii de pronuntie, cuvinte care nu inseamna nimic repetate, deformate, spuse in virtutea unei obisnuinte sociale, parodiind nu numai conversatia de salon, dar si ipocrizia politetii, efectele nocive ale regulilor, instrainarea omului intr-o lume dominata de apatie. Personajul dramei absurde este indiferent, si-a pierdut credinta intr-un univers rational, in valori si in Dumnezeu. in consens, teatrul absurd manifesta cu prioritate interesul pentru artificiu: un univers de imagini decupate din realitate si reunite grotesc, replici constituite din expresii fosilizate, golite de semnificatie si de viata.
De la afirmatiile conventionale de genul undelemnul de la bacanul din colt este mult mai bun decat undelemnul de la bacanul din fata, dialogul evolueaza spre enunturi absurde: Iaurtul este bun pentru stomac, rinichi, apendicita si apoteoza. Pe langa cuvantul anulat semantic de context {apoteoza), se adauga nonsensurile, afirmatiile contradictorii si de neinteles. Asa, de pilda, povestea lui Bobby se transforma intr-un adevarat labirint pentru ca si el, si sotia, si urmasii ori rudele poarta acelasi nume.
Prin categoria estetica a absurdului, autorul subliniaza ostentativ un aspect, o trasatura, un detaliu al universului artistic, promoveaza simboluri, teme, structuri, idei, imagini create pe alaturari care inchid drumurile sugestiei, contrazic realitatea. Dialogul sotilor Martin, de pilda, se desfasoara astfel:
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |