(16.04.1879-8.03.1961)
Scriitorul, pe numele sau adevarat Grigore Pisculescu, s-a nascut in satul Didesti, din Teleorman. Face studii de teologie si scrie literatura sub pseudonimul Gala Galaction.
Ca prozator este preocupat de probleme mistice si de contextele lor folclorice si cotidiene. A scris povestiri precum Copca Radvanului, in padurea Cotosmanei, Andrei Hotul, nuvele {Gloria Constantini, De la noi la Cladova) si romane {Papucii lui Mahmud). Scrierile sale se inscriu in romantism si au un mesaj traditionalist. in colaborare cu preotul Vasile Radu, a realizat cea mai frumoasa traducere a Bibliei in limba noastra (1938).
Moara lui Califar 1903
(povestire fantastica)
1. Moara lui Califar este o povestire romantica, de inspiratie folclorica.
2. Mitul faustic pe care se cladeste subiectul este dublat de cel al labirintului.
3. Personajul principal este configurat succint si subiectiv.
4. Deznodamantul este lipsit de forta narativa si dramatica.
Tema
Povestirea trateaza pactul cu diavolul si desertaciunea dorintelor omenesti.
Subiectul
Stoicea este un copil orfan care traieste din mila bisericii. Sarac si singur, dupa ce creste si ajunge la varsta tineretii, porneste spre moara lui Califar, un loc din mijlocul padurii despre care oamenii din imprejurimi credeau ca este blestemat. Stoicea vrea sa se capatuiasca si de aceea nu se teme sa-si asume orice risc.
Morarul este chiar o fiinta blestemata, care de trei sute de ani slujeste diavolilor si care nu se poate elibera din mreaja lor decat daca va fi ucis. Stoicea intra in moara si-i cere lui Califar sa-lprocopseasca prin puterea sa de vraci. Acesta pare sa-l refuze initial, dar apoi il invita la masa si ii spune sa se spele in iaz. Imediat ce se racoreste cu apa diabolizata, personajul cade intr-un somn greu, de fapt trece intr-o alta dimensiune a lumii, unde traieste o viata de om: se insoara, se imbogateste, capata rang boieresc, apoi casa lui este atacata de tatari. in momentul in care totul pare sfarsit pentru el si pentru familia lui, un vant il azvarle inapoi, in moara lui Califar. Stoicea nu se trezeste insa ca dintr-un vis, ci are certitudinea ca a trait
cu adevarat si mai ales ca a trait zadarnic. Furios, il ucide pe morar, implinind blestemul. Se cufunda in apa neagra, intrand in slujba diavolului.
Comentariul
Dupa marturisirea autorului, subiectul povestirii este de circulatie balcanica: Padurea in care se rataceste Stoicea este padurea primelor mele amintiri. Moara, unde vrajitorul Califar asteapta pe cutezatori, este moara lui Dimitrie Zottu, cu pseudonimul pe care i l-am dat mai tarziu: Calfaiani, din La raspantie de veacuri. Iar toata povestea... este o poveste balcanica, povestita de tata, in crestetul celor cinci sau sase ani ai primului sau nascut.
In esenta, povestirea urmareste tema pactului cu diavolul in trei momente esentiale: fascinatia pe care o exercita puterea diavolului asupra fiintei, indeplinirea dorintei si consecintele acestei realizari. Actiunea este fixata intr-un timp contemporan povestitorului si in spatiul istoriei - satul Alautesti, din preajma unei paduri stravechi, in care se afla ispita: moara vrajita. Desfasurata pe un singur plan narativ, scrisa la persoAna a IlI-a, povestea este pusa pe seama vocii auctoriale care isi sprijina constructia epica si pe niste voci narative de culise: torcatoarele si mosnegii din Alautesti.
Subiectul sustine tema si este structurat in doua episoade: confruntarea cu morarul diabolic si existenta de boier fericit pe care o dorea Stoicea. Cele doua episoade se intretaie, granita dintre ele constituind-o un moment epic semnificativ: somnul din padure.
Personajul este prezentat in date succinte, printr-un portret abia schitat sau subiectiv, naratorul insistand de multe ori pe trasaturi surprinse emotional, situate in contextul unor atitudini sau trairi de importanta in compozitia povestirii. Stoicea este un copil orfan, simbolism frecvent in miturile universale, caci orfanul este o fiinta izolata, fara legaturi de sange si prin aceasta e investit cu daruri magice, de medium sau mistagog. Stoicea este un orfan gasit in usa bisericii, destinat, asadar, sa traiasca o experienta exceptionala. Aventura lui incepe de asemenea simbolic, cu drumul spre moara, care trece printr-o padure, proba care se inscrie in tema labirintului pregatitor pentru experienta exceptionala - intrarea in moara vrajita.
Desi poate fi vorba si despre alte abordari tematice, drumul spre Califar are semnificatia simbolica a imersarii unei lumi necunoscute, asa dupa cum remarca si Ion Vlad, pentru care povestirea intreaga reprezinta un epos al " ratacirii" labirintice, in sprijinul afirmatiei vine chiar secventa de debut - Prin padure nu erau poteci-, care avertizeaza in legatura cu spatiul lipsit de repere in care intra doar cel care invata sa aleaga; in general, in mituri si basme folclorice, ca si in scenariile magico-religioase, labirintul este un loc de initiere, de confruntare cu numeroase probe si semne care deslusesc calea sau induc in eroare, iar padurea are cel mai
adesea functie labirintica; ratacirea in hatisurile padurii evoca simbolic obstacole existentiale de tot felul.
De altfel, sub aspect denotativ, textul subliniaza la mai multe niveluri aceasta idee; calea este multa si anevoioasa, peisajul, personificat, ia parte la incercarea eroului (un stejar lasa bratele noduroase si batrane peste un norod de deditei), iar Stoicea este mai intai ostenit, apoi sedus de noul univers (uns la inima de aleanul florilor) si in cele din urma inviorat. Epitetele amplifica impresia de joc al ratacirii si puncteaza fiecare etapa a drumului; denotativul uns la inima de aleanul florilor pregateste, de pilda, intrarea in somnul ritualic, iar imaginea capata persuasiune in special prin secventa idiomatica (uns la inima), plasticizanta, particularizatoare si unanim cunoscuta, aflata insa intr-o antiteza subtila cu alta metafora populara, prin care naratorul se sustrage unei motivatii clare a episodului care cuprinde somnul din padure: Stoicea dormi un pui de somn.
Timpul povestirii intra de aici sub imperiul ambiguitatii camuflate de falsul argument narativ; povestitorul delimiteaza clar perioada de somn, dar printr-o expresie uzuala, pe cat de imprecisa, pe atat de inadecvata pentru universul intunecat al padurii: eroul doarme cat se taraste umbra de un stat de om. Procedeul falsei motivatii face parte din mecanismul fantasticului, si anume cel de factura populara, de unde si preferinta povestitorului pentru cliseele oralitatii (Merse ce mai merse, moara i se facu inainte). insusi stilul predilect sustine teza, caci Galaction imbina registrul artistic cu cel popular. Asa, de pilda, povestirea curge dupa sabloanele rostirii, cum am mai spus, marcata de un lexic preponderent popular (de-a-ntregul; agurizarii infrateau), dar spatiul literar se particularizeaza prin descrieri insolite, care au rolul de a avertiza vag ca eroul patrunde intr-o alta lume, in care lumina soarelui se strecoara straniu in intunericul padurii ca niste faclii. Secventele metaforice, majoritatea descriptive, conoteaza deznodamantul dramatic al povestirii, caci majoritatea au sens premonitoriu; soarele toarna faclii intoarse cu flacarile in jos, iazul pare o sclipitura ca de brici, iar Califar are nasul - cioc de cucuvaie.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |