Garabet Ibraileanu (1871-1936) este un important critic literar de directie din primele decenii ale secolului XX, doctrinar al poporanismului literar (pana in 1916) si teoretician al specificului national, adept al criticii sociologice si psihologice, in prelungirea lui Hippolyte Taine si Paul Bourget. . Operele sale de istorie si de critica literara cele mai importante sunt "Spiritul critic in cultura romaneasca" (1909), "Scriitori si curente" (1909), "Note si impresii" (1920), "Scriitori romani si straini" (1926), "Creatie si analiza" (1926). in domeniul strict literar publica o culegere de aforisme in stilul clasic al lui Blaise Pascal si Francois La Rochefoucauld, "Privind viata" (1930), si romanul "Adela" (1933).
intreaga sa viata este legata de revista "Viata romaneasca", inca de la intemeiere, in 1906, in calitate de secretar, munca literara absorbindu-l cu totul. Director al revistei era C. Stere, iar de partea stiintifica raspundea P. Bujor, dar toata lumea era de acord ca Ibraileanu este sufletul noii publicatii. Directia revistei devine specific poporanista inca de la primul numar, din martie 1906, sub aceasta orientare aparand pana in 1916, cand incepe razboiul si tiparirea ei devine imposibila.
Printre colaboratori se numara cei mai importanti scriitori ai epocii, N. Gane, A. Vlahuta, P. Bujor, A. Philippide, M. Sadoveanu, G. Ibraileanu, C. Stere, C. Botez, Mihai Carp s.a. Garabet Ibraileanu intretine numeroase legaturi literare cu scriitori in afirmare, intre care se remarca George Toparceanu si Ioan Al. Bra-tescu-Voinesti. Sunt, de altfel, faimoase "Scrisorile lui Toparceanu catre G. Ibraileanu".
In general, parerile criticului sunt transante si oamenii din jurul sau puteau cu greu sa adopte o pozitie diferita de a lui: astfel, "Junimea", crede Ibraileanu, nu a adus nimic nou in curentul critic, fiind doar o imitatie a "Daciei literare".
Pe Maiorescu il numeste " cel mai bun scriitor de idei al romanilor".
"Spiritul critic in cultura romaneasca" este un eseu critic care analizeaza prin metode materialiste geneza culturii in Romania. Ibraileanu cauta in trecut radacinile poporanismului modern, iar Moldova constituie, in viziunea lui, punctul de nastere a criticismului, in calitate de critic literar de mare autoritate, Ibraileanu isi exprima opiniile asupra celor mai importanti scriitori romani. Criticul analizeaza fonetismul versului eminescian, vede in Creanga un Homer, pe Caragiale il numeste, scriitor reflexiv. Alti scriitori analizati sunt Iacob Negruzzi, Nicu
Gane, Gheorghe Panu. Macedonski este primit cu rezerve, pentru ca poetul simbolist nu este inteles pe deplin de critic. Octavian Goga si Panait Cerna sunt disociati de curentul paseist de la "Samanatorul" si considerati ca reprezentanti ai
poporanismului. Va scrie recenzii si pentru
numeroase scrieri ale lui Mihail Sadoveanu, "Floare ofilita", "insemnarile lui Neculai
Manea", "Soimii", "Vremuri de bejenie".
Criticul stabileste si granitele intre samanatorism si poporanism, studiind opera lui C. Sandu-Aldea. Recenzeaza "Patima rosie", de Mihail Sorbul, si apreciaza "Viata lui Mihai Eminescu", de George Calinescu. Publica studii literare si despre Hortensia Papadat-Bengescu, Henriette Yvonne Stahl, Otilia Cazimir. in schimb, nu mentioneaza decat sporadic pe Arghezi si Rebreanu si nu spune nimic despre Pillat, Blaga, Ion Barbu, Mateiu Caragiale, Gib Mihaiescu. Dintre scriitorii straini, face referiri la PreVost, Baudelaire, Anatol France, Marcel Proust, Thomas Hardy, Karin Michaelis, Wladyslaw Reymont, Lev Tolstoi. in evolutia lui Garabet Ibraileanu se observa trei mari perioade: 1889-1905, de orientare socialista si poporanista, 1905-1920, de punere in valoare a noului curent, poporanist, 1920-1933, faza eclectica, criticul emitand pretentii asupra scrierilor, acestea trebuind sa aiba specific national, luciditate, sa transfigureze realitatea sub zodia universalitatii.
"Adela" este romanul omului aflat la mijlocul varstei, cutremurat de perspectiva de a nu mai putea iubi, de a se resemna sa priveasca stoic lumea, din cauza schimbarilor psihice si biologice intervenite cu trecerea timpului. Personajul principal este Emil Codreanu, asemanator cu Dan, din romanul omonim al lui Vlahuta.
Adela
"Adela" este romanul dragostei unui barbat de patruzeci de ani, complexat de propria varsta, incapabil sa reziste avalansei biologice. Actiunea incepe in statiunea Baltatesti, intr-un decor desuet, de sfarsit de secol al XlX-lea, in care doctorul Emil Codrescu are surpriza de a o redescoperi, dupa trei ani, pe Adela, o femeie frumoasa, plina de farmec, pe care o cunostea inca de copila, cu toate manifestarile de ingenuitate si de candoare ale varstei infantile. Barbatul are surpriza maturizarii bruste a tinerei fete, fiindca in cei trei ani Adela "s-a maritat si s-a despartit", incat de la inceput barbatul se comporta indecis, extrem de precaut si de ezitant in exprimarea sentimentelor. Dragostea fata de Adela i se aprinde in mod fulgerator, dar doctorul incearca sa se convinga ca este vorba doar de o simpla amicitie, care continua scenele pline de farmec si de candoare petrecute in copilaria fetei. O simpla plecare a Adelei la Manastirea Neamtu, la "Piatra", are insa un efect teribil asupra barbatului, pentru ca timpul se dilata la nesfarsit in aceste ore ale despartirii. Femeia nu intelege motivul pentru care barbatul isi
marturiseste batranetea si chiar se supara in acest moment:
"Si eu am sa fiu batrAna atunci", complicitatile dintre cei doi avand voluptati nebanuite. Discutiile despre "Razboi si pace", de Lev Tolstoi, prilejuiesc sentimente ciudate barbatului:
"Ce simte ea? imi pare ca astazi mi-a vorbit din nou despre noi cand imi raspundea la indigestele mele pedanterii, in care toate cuvintele strigau: Te ador!".
Barbatul se plimba si converseaza cu fosta fetita de altadata, marturisindu-i in unul din aceste peripluri ca are pentru ea "un sentiment foarte curios", la care fata ii replica:
"- Adica bun de pus la muzeu?"
Astfel de sentimente ezitante si contradictorii nu pot aparea decat intr-un decor romantic, cu o anume vetustete, de sfarsit de secol XIX, prilej pentru scriitor de a descrie, in stilul calatoriilor lui Vasile Alecsandri ("Balta-Alba"), o statiune izolata, "inconjurata de singuratati", Baltatesti:
"O improvizare de balci, pe soseaua care vine de la Piatra, trece prin mijlocul satului, stramba, serpuind printre rapi, si se duce la Targu-Neamtului..."
. Lumea face parte dintr-un decor realist, domnii au "jambiere si sepci impermeabile", trec cu alpenstock-uri spre un "peisaj meschin", format dintr-o "colina intinsa, trista, patata de cativa arbori schilozi".
intr-un astfel de spatiu nu poate exista decat o stare de plictis existential, in care lectura devine un mod de supravietuire.
Principala tema a romanului este a ezitarii, drama nehotararii personajului de a-si stabili in mod clar destinul. Pentru Codrescu, frica cea mai puternica este de a trai, de a birui eshatologia individuala:
"in strigatul de iubire - cugeta el, reluand o maxima din «Privind viata» - barbatul cere femeii ajutor impotriva mortii. [...] De aceea posibilitatea imaginilor voluptoase de a tine piept in constiinta imaginii infioratoare a mortii."
Personajul are gustul voluptatii analizei introspective, iar Adela constituie o prezenta "rumena si frageda", "femeia incantatoare", incapabila sa se decida in pozitia ei fata de barbatul cvadragenar. in tot acest plan al relatiilor se contureaza intreaga dimensiune psihica a dramei traite de Codrescu. Legatura dintre cei doi este minata de diferenta de varsta: Adela este tanara, iar el are patruzeci de ani, aceasta fiind, dupa parerea barbatului extrem de reflexiv, dar lipsit de inclinatii catre actiune, "varsta amintirilor si recapitularilor".
Pentru Codrescu, tineretea pare un vis indepartat, trecerea timpului fiind nemiloasa:
"Si dupa cativa ani, care trec ca fulger, alunecarea vertiginoasa, fara putinta de oprire, intre maluri uniforme, intr-o lumina sura si rece de toamna, spre apropriata prapastie."
In aceasta dilema se contureaza portretul moral complex al personajului. Emil Codrescu este un ganditor boem, traind pentru carti, tragand din tigari ca un pictor flamand al secolului al XVII-lea. Starile de reverie sunt suspendate de "hipertrofia [...] cerebrala" proprie, actionand ca un anestezic al sentimentelor:
"Cu mania de a analiza, care nu ma paraseste un moment, m-am felicitat ca, pentru un moment, am putut ramanea in atitudine contemplativa fata de ea. Dar cand s-a dus sa-si ia batista de pe masa, geniul nemilos si-a luat revansa."
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |