Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: Cartea nuntii, Bietul Ioanide, Enigma Otiliei.
Orientari teoretice
George Calinescu isi afirma repetat in peisajul literar interbelic preferinta pentru formula literaturii obiective, realiste, refuzand modernitatea formulelor proustiene si gidiene, deoarece, considera el, literatura romana nu e suficient de evoluata pentru a le experimenta. Pentru el, romanul este "opera de condensare a vietii", iar "orice creatiune trebuie sa fie in chip necesar si un document".
Se imbina, in aceasta raportare, cele doua sensuri ale termenului realism: sensul restrans si sensul istoric, acela de curent literar.
O prima acceptie a termenului se bazeaza pe ideea existentei unui raport al literaturii cu realitatea pe care o transfigureaza (principiul mimesisului). Acest realism etern are in vedere considerarea operei ca tablou/zugravire, a scriitorului ca pictor dotat cu spirit de observatie, in incercarea de-a atinge verosimilul narativ si adevarul literar. Astfel, aspecte si atitudini realiste se pot identifica si in Iliada lui Homer (descrierea scutului lui Ahile), si in Alexandru Lapusneanul (surprinderea reactiilor multimii), si in romanele lui Camil Petrescu (utilizarea unor documente reale, precum afise, taieturi din ziare).
O a doua acceptie a termenului are in vedere curentul literar manifestat incepand cu a doua jumatate a secolului al XlX-lea, mai ales in Franta si, prin fenomenul de "iradiere", in toate tarile europene. El se bazeaza pe o dezvoltare a epicului (de unde preferinta pentru roman), pe tipicitate (eroii sunt "tipici in imprejurari tipice", generalizarea vizand reprezentativitatea personajului pentru o clasa sau un mediu social) si pe determinismul social (mediul punandu-si amprenta asupra omului). De aceea, descrierile devin minutioase, se apeleaza la tehnica detaliului si la nota accentuat documentara. Preocuparea pentru social si economic se asociaza cu prezentarea cat mai veridica a vietii claselor sociale de jos, scriitorul devenind secretarul acelui "istoric care este societatea insasi", dupa cum afirma Balzac. Banalitatea cotidiana ii permite scriitorului o atitudine lucida, critica si utilizarea unui stil sobru, impersonal. Astfel, acest curent literar impleteste realismul reprezentarii si al continutului, in scopul crearii unui roman "total", ce-i confera naratorului statutul de stapan atotputernic al textului si al lumii romanesti prezentate, cu toate destinele ei, iluzia puterii, a cunoasterii Adevarului absolut, prin adoptarea perspectivei omnisciente.
Romancier realist, George Calinescu se orienteaza - intr-o atitudine programat recuperatoare - inspre balzacianism, reiterand elementele specifice scriitorului francez - la nivel tematic, compozitional, al tipologiilor, al perspectivei narative, al imbinarii modurilor de descriere. Considerand ca literatura, in special romanul, intereseaza in masura in care prezinta o "umanitate canonica", reprezentativa, scriitorul interbelic propune reintoarcerea recuperatoare a romanului romanesc la momentul si modelul balzacian pe care, in dorinta unei prea rapide sincronizari cu epica proustiAna , de analiza, romanul romanesc l-a omis, la timpul lui.
Definit ca metoda de creatie, dar si drept curent literar, balzacianismul a fost vazut drept "un armistitiu intre clasicism si romantism" (Paul Georgescu), ca o sinteza a celor doua curente, opuse ca estetica, la origini. De la clasicism se preia interesul pentru caractere (personaj construit pe o dominanta: avarul, mizantropul, scorpia), iar de la romantism, culoarea locala (detaliile ce compun atmosfera locului si a timpului istoric dat), ca si povestea de dragoste, intriga erotica. Prima varsta a realismului european, balzacianismul, cunoscut si sub denumirea de realism critic, introduce in literatura europeAna teme noi, precum a paternitatii, a mostenirii, a parvenirii. Intentionand a ilustra modelul balzacian, romanul Enigma Otiliei e mai degraba o replica polemica si compozita la adresa acestui model, scrisa din perspectiva si cu mijloacele modernitatii.
George Calinescu: Enigma Otiliei
Spiritul realist se manifesta plenar inca din procesul de elaborare a romanului, marturiile autorului dezvaluind substratul autobiografic la care se face apel. Evocarea, in jurnal, a mortii matusii Tinca si a cautarii febrile intreprinse de rude pentru a gasi bani si obiecte de pret in casa, preluarea trasaturilor unchiului Bica Simion in portretul lui Stanica Ratiu, utilizarea amintirilor autorului referitoare la familia adoptiva, pentru a crea atmosfera familiala din strada Antim, existenta de licean (internist), pasiunea pentru psihiatrie si chiar elemente ale portretului fizic imprumutate lui Felix, precum si evocarea unei Otilii reale, verisoara indepartata, sunt doar cateva exemple edificatoare.
Principiul fundamental al realismului, mimesisul, functioneaza, astfel, in sensul preluarii acestor elemente si al reintegrarii lor in alte contexte, pentru a se accentua iluzia veridicului.
Temele literare ale textului se raporteaza - intelectual - la romanele balzaciene devenind elementele-cheie in constituirea subiectului: paternitatea, familia, mostenirea, esecul erotic si/sau marital. Totul se subsumeaza ideii de degradare, de mediocritate, intentiei auctoriale de a crea "un roman despre nulitatea vietii" si despre "distrugerea unei familii care nu exista prin individualitati, ci prin congregatie", prin spiritul de clan. De aceea, naratiunea se focalizeaza pe imaginea a doua nuclee familiale dispuse in antiteza. Pe de-o parte, e plasat clanul Tulea, aparent unitar datorita autoritatii absolute a Aglaei si datorita asemanarii fizice a membrilor lui - sugestie a unei existente primare, a unui nivel rudimentar al biologicului - care va fi subminat din interior datorita ereditatii patologice. Pe de alta parte, familia lui Costache Giurgiuveanu reuneste oameni pe baza legaturilor de suflet sau conjuncturale (orfanii): Otilia Marculescu - pupila lui mos Costache, Felix Sima - orfanul ajuns sub tutela unchiului, Leonida Pascalopol - in cautare de o familie si de un mediu in care sa-si exercite instinctul patern.
Paternitatea fusese, initial, sugerata chiar de titlul romanului, Parintii Otiliei, caci fiecare personaj incearca sa-si asume acest rol in raport cu adolescenta orfAna . Tratarea demitizata a temei e evidenta, caci intelegerea paternitatii e foarte larga: de la intentia ocrotitoare (Pascalopol, Felix) la cea de acordare a unui camin, dar fara a actiona "cu acte in regula" (Costache) si la arogarea atitudinii patern-sfatuitoare (Stanica si chiar Aglae, desi in registru negativ). Nerealizarea paterna/materna e plasata, simetric, si in interiorul familiei Tulea, Aglae osciland intre ipostaza de mama autoritara si ocrotitoare, mai ales fata de Titi, dar - de fapt - restrangand actiunea fata de Titi3 Aurica si, in final, Olimpia la gesturi stereotipe: sfaturi de maritis, cautarea unei sotii, criticarea neputintei fetelor de-a se marita etc.
Destramarea nucleului familial e radiografiata de textul realist si prin raportare la cauze. in primul rand, e vorba de anularea legaturii de sange surprinse lucid atat de Felix, pe care "il nelinistea aceasta lume fara instinct de rudenie, apriga", cat si de Stanica. Vizita acestuia din urma la matusa Agripina are rolul de a marca, intr-un episod narativ amplu, pastrarea solidaritatii sanguine in mediul sau de provenienta. in al doilea rand, banul este liantul pe care se construieste legatura de rudenie in societatea bucuresteAna a inceputului de secol XX. in principal, romanul urmareste goAna dupa avere, dupa mostenirea lui Giurgiuveanu. Conflictul succesoral principal ii angreneaza pe Aglae, Stanica si familia Tulea, in general, impotriva orfanilor (Felix, Otilia) vazuti ca o amenintare a intereselor legitimate de rudenia con-sanguina. Chiar si Pascalopol se implica, in final, staruind ca mos Costache sa depuna bani in contul Otiliei pentru a-i asigura stabilitatea materiala viitoare. Simetria compozitionala se realizeaza prin crearea unui conflict succesoral secundar, Simion Tulea refuzand sa-i dea zestre Olimpiei, contes-tandu-i, in mod arbitrar, statutul de fiica legitima, iar Stanica si Aglae cautand sa solutioneze aceasta situatie.
Unitatea actiunii si dezvoltarea ei intr-o succesiune cronologica se datoreaza si surprinderii destinului personajelor in raport cu eroticul si cu maritalul, ambele plasate sub semnul esecului, al neimplinirii. Iubirea dintre Felix si Otilia e nerealizabila datorita idealurilor si mentalitatilor diferite, iubirile lui Titi se reduc la fixatii erotice si la o competitie subtil sugerata cu Felix (Otilia, Georgeta, Lili), casatoriile personajelor se destrama (Pascalopol, Stanica), se reduc la o existenta stereotipa (Aglae) sau devin o obsesie dusa pana la patologic (Aurica). Trebuie mentionata si plasarea conflictelor sub forma triun-ghiurilor amoroase, patente sau latente: Felix-Titi-Otilia; Felix-Pascalopol-Otilia; Felix-Titi-Georgeta etc.
Constructia subiectului pe mai multe planuri narative apeleaza la tehnica specifica romanului traditional, de factura realista, si anume la micsorarea distantei dintre timpul nararii si timpul evenimentelor, creand iluzia insufletirii lumii romanesti. Actiunea desfasurata pe perioada iulie 1909 - martie 1911 este urmata de epilogul prezumtiv (plasat la un deceniu si jumatate distanta). Largirea spatiului epic se realizeaza prin plasarea conflictelor in alte locuri: de la casa lui Giurgiuveanu, cu rol de centrum mundi, la casa familiei Tulea, a lui Pascalopol, a mosiei sale etc. Relatiile spatiale si temporale astfel evocate reflecta ideea balzaciAna a relatiei directe om/mediu (determinismul social), descrierile realizandu-se exact, minutios, prin aglomerarea detaliilor si reflectand personalitatea locatarului. De exemplu, inci-pitul realist-balzacian "intr-o seara de la inceputul lui iulie 1909, cu putin inainte de orele zece" introduce in lumea romanului, prin vechiul artificiu al
drumului de acces - liant intre real si fictional - survolat de un narator neutru, dar realizeaza si contopirea timpului istoric cu timpul naratiunii pentru a da accentul veridic, specific textului realist. Bazandu-se pe conventia literara a "strainului" care se initiaza intr-un nou mediu, secventa narativa permite notarea detaliilor printr-o schimbare de perspectiva narativa. Felix, perso-najul-reflector, surprinde - cu o privire inocenta - stereotipiile si anomaliile mediului bucurestean, dar el este supravegheat neincetat de naratorul omniscient, care isi asuma, in decadenta modelului realist-balzacian, statutul demi-urgic. Ochiul calinescian este insa unul "estet", percepand critic realitatea si dezvaluindu-si prezenta prin eruditie. "Caricatura in moloz a unei strazi italice", strada Antim este descrisa cu frontoanele, ogivele, consolele, case-toanele cladirilor, stilul arhitectural grandios contrastand cu precaritatea materialelor - ipsos, var scorojit, vopsea de ulei -, dar oferind o imagine elocventa a eterogenitatii lumii.
Prin sublinierea caracterului compozit, baroc, a contrastului dintre grandoare si ridicol, dintre model si copie parodica, strada Antim e o metafora a romanului insusi, vazut ca amestec de stiluri, ca dublu caricat, impur, al unui model prestigios.
Fresca sociala pe care naratorul tinde s-o construiasca, cu atentie pe documentar, se defineste si prin caracter panoramic si tentatie a totalitatii: se surprinde mediul negustoresc, mosieresc, medical universitar, preotesc, avo-catesc etc, dar la acelasi nivel al mediocritatii. Secventa initiala, accentuat descriptiva, continua cu prezentarea treptata a personajelor implicate in roman, caracterul scenic al acestei secvente fiind o tehnica narativa utilizata de G. Calinescu si in celelalte romane ale sale. De la Costache la Otilia, Pascalopol, Aglae, Aurica, Simion, portretele surprind tipizarea specifica realismului, fisa caracterologica rezumativa dezvoltandu-se pe parcursul intregului roman intre aceste limite initiale. Numit "portret demonstrativ" si apeland tot la prototipul balzacian, acesta se construieste in trei etape: o prezentare generala, focalizarea pe un semn distinctiv, un amanunt fizic revelator, dar si cu nuanta caricaturala, sugerarea trasaturii dominante de caracter. Astfel, ochii proeminenti ai lui Costache se coreleaza cu prudenta si statutul sau de observator, buzele "acre" o definesc pe Aglae in toata rautatea ei, ochii "grozav de spalaciti" ai lui Simion reflecta disolutia personalitatii sale.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |