Gib
Mihaescu (1894-1935) s-a nascut la Dragasani,
urmand cursurile liceale la Craiova
si cursuri universitare
nefinalizate la Facultatea de
Drept din Bucuresti. A debutat la revista "Luceafarul"
in 1919, cu o nuvela, apoi a
lucrat la revista
"Tara noua".
Nuvelele sale au fost
adunate in volumul "La Grandiflora" (1928),
explorand un univers obsesiv si tensionat.
Romanele
au creat impresie in epoca: "Bratul
Andromedei" (1930), "Rusoaica. Bordeiul
de
pe Nistru al locotenentului Ragaiac" (1933),
"Femeia
de ciocolata" (1933), "Zilele si noptile
unui student intarziat" (1934), "Donna Alba" (1935).
Semnele lui Danut
Nuvela psihologica, "Semnele lui Danut" amplifica, de-a lungul textului, un univers obsesiv, o neliniste similara celei a personajelor cehoviene, supuse unor tensiuni dramatice generate de fantasmele mintii. Mic functionar, sef de gara intr-o localitate provinciala, Danut este un personaj emblematic pentru conditia existentiala a omului marunt, cu o viata constand in
cateva automatisme si in banalele griji cotidiene, intrerupte cateodata de evenimente tragice, care ii marcheaza profund destinul. Scriitorul ii contureaza un portret in maniera realista, proiectat intr-un mediu existential de inceput de secol XX, lipsit de perspectiva, in care comunicarea cu lumea exterioara se face numai prin traseul iluzoriu al liniilor de cale ferata, pierdute in departari, intr-un orizont de mister, neexplorat insa:
"Cu mantaua pe umeri si cu sapca rosie pe frunte, cum iesea de obicei de la serviciu, Grigore Danut dadu cateva tarcoale peronului ingust si inghetat. Era adanc pierdut in ganduri si atat de atent i se ciulisera urechile, ca parca se incapatAna sa desluseasca soapta incurcata a vantului istovit de cale si rebegit de frig."
O stare maladiva produsa de friguri si de apropierea unei mlastini din care izvorasc miasme si fenomene misterioase accentueaza starea obsesiva a personajului.
In aceasta incordare a simturilor, viziunile sale asupra lumii capata aspecte monstruoase, reprezentate de scriitor in maniera expresionista: sacii de pe peron seamana cu niste imense oua de furnica, iar vagonul deschis cu o gura imensa de urias decapitat. Grigore Danut este seful statiei de tren din Bobeni, manifestand, datorita imprejurarilor vietii, o puternica propensiune catre fantasmele mintii, declansate, in incipitul prelungit al nuvelei, de zbaterea ochilor:
"Si ochiul stang, care dis-de-dimineata nu-l mai slabise din batut, se pornea atunci sa se zbata si mai nervos in orbita, parca ar fi vrut sa sara din stramta-i inchisoare."
Semnele premonitorii, obsesive, il "persecutasera" pe seful de gara si cand ii murise fiecare din cei cinci copii, disparuti in mod misterios, in locul lor ramanand cinci cruci de lemn in cimitir. Statia Bobeni, departe de lume, este un loc de primire, un receptacul al stirilor negre, pentru ca mortile copiilor fusesera prevestite de o ciudata serie de semne, venite parca din neant. Senzatia de lume inecata intr-un marasm existential este totala, semanand cu reveriile lui Pasotti din "Mica lume de altadata" (1895), de Antonio Fogazzaro. Seful de gara mai are o fata, Frosica, pe care o asteapta sa vina de la Craiova, de la pension, dar, in aceasta atmosfera tensionata de asteptare, semnele ii creeaza o stare de neliniste nefireasca, extraordinara; de vina este si invecinarea cu o regiune tenebroasa, un tinut mlastinos, personajul fiind infrant sufleteste tocmai de aceste miasme ale baltii, purtatoare de germeni maladivi:
"Miasmele baltilor din marginea satului, care-i dusesera la cimitir copiii, nu crutasera nici pe Danut. Prea viguros ca sa-l doboare de-a binele cand il napadeau, frigurile acestea ii lesuiau sufletul, ii paralizau vointa, ii zugraveau pe fondul inchipuirii gandurile cele mai sumbre."
Viata la gara se scurge lent, intr-un automatism absolut, stirile banale fiind numai mesaje de serviciu, inscriindu-se intr-o monotonie deplina:
"- Vine Calugaresti!", spune un impiegat, numit in mod metaforic de seful de tren "Sfredelul", pentru ca vocea sa este "repede si ascutita", infigandu-se in ureche. Gandurile obsesive ale lui Danut reapar cand se plimba pe podeaua de scanduri albe, "basoreliefate de vechime, buburosate de bataturi negurii, pe care praful se asternuse ca pe niste cicatrice", cu speranta ca ceasul rau nu are sa bata:
"Poate n-are sa fie nimic".
Fantasmele mintii sefului de post seamana cu cele ale lui Stavrache din "in vreme de razboi", de Ion Luca Caragiale, personajul prezentand aceleasi simptome ale incapacitatii de a distinge intre realitate si fictiune.
Fantasmele sefului de tren se insereaza lent, pe fondul unei aparente normalitati: el crede ca Frosica, fata lui, venind spre casa cu trenul "printre calatorii inghemuiti ca scrumbiile intr-un butoi de bacanie", este din nou bolnava, cum fusese in ultima vreme la pension. Imaginea fetei este supusa sablonului mintal al sefului de tren, ce-si vazuse de multe ori odraslele muribunde:
"Ochii staruiau acum pe rotila pe care se invartea sulul turtit de hartie. in cuget i se lamurea Frosica, in tren, pe-un colt de banca, tremurand de frigurile ei obisnuite, cu ochii mari de boala, cu obrajii trasi si firavi, cu broboane de sudoare pe frunte."
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |