Se crede ca s-a nascut in jurul anului 1590 si se stie ca a fost fiul unui boier ajuns mare vornic in Moldova pe la finele veacului al XVl-lea. isi face studiile universitare in Polonia, ceea ce inseamna ca are o solida cultura clasica, deoarece in Polonia,
tara catolica, se invata latineste si se studia cultura greco-latina.
Grigore Ureche a scris o cronica istorica intitulata Letopisetul Tarii Moldo-vei[...]. In aceasta carte, el cuprinde evenimentele istorice de la descalecatul lui Dragos-Voda pana la a doua domnie a lui Aron Voda, adica petrecute intre anii 1359 si 1595.
Multe dintre consemnarile sale au valoare literara. in special portretele voievozilor se remarca prin stilul elaborat.
Letopisetul Tarii Moldovei:
Portretul lui Stefan cel Mare
(cronica istorica)
1. Voievodul apare aici ca un erou de tip ahileic: manios, inflexibil, aureolat si supus destinului.
2. El este surprins in atitudini memorabile: ucigand la ospete, dand exemplu ostasilor, ridicandu-se deasupra invingatorilor.
3. Calitatile sale sunt sintetizate intr-o sintagma de sorginte populara: pom bun.
Tema
Portretul propune un model de erou medieval, cu mijloace stilistice intemeiate pe cultura clasica.
Subiectul
Grigore Ureche realizeaza portretul voievodului Stefan cel Mare si acorda fragmentului rolul unui necrolog, sintetizand cateva dintre calitatile unui conducator medieval: curajul, stapanirea de sine, forta de razboinic etc. Fost-au acest Stefan voda om nu mare de statu, manios si de graba varsatoriu de sange nevinovat; de multe ori la ospete omoraia fara jiudetu. Amintrilea era om intreg la fire, nelenesu si lucru sau il stia a-l acoperi si unde nu gandiiai, acolo il aflai. La lucru de razboaie mester, unde era nevoie insusi se varaia, ca vazandu-l ai sai, sa nu sa indarapteze si pentru aceia raru razboiu de nu biruia. Si unde il biruia altii, nu pierdea nadejdea, ca stiindu-se cazut jos, sa ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, dupa moartea lui, si ficiorul sau, Bogdan, urma lui luasa de lucruri vitejesti, cum sa tampla din pom bun, roada buna iese.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |