Ioan
Slavici (1848-1925) a fost unul dintre marii clasici (alaturi de
Eminescu, Creanga si Caragiale), precursor al lui Liviu Rebreanu - in
evocarea satului transilvanean - si intemeietor al nuvelei realist-psihologice
in literatura romana.
Fiu al unui pamant incarcat de istorie, de traditii si de legende, Slavici infatiseaza, in nuvelele sale ("Moara cu noroc", "Comoara", "Padureanca", "Gura satului" s.a.) lumea satului transilvanean de la jumatatea secolului al XIX-lea. Antrenata in lupta pentru inavutire.
Contemporan cu lumea "Amintirilor din copilarie" ale lui Creanga, universul rural evocat de Slavici este lipsit de aureola mitica a Humulestiului, dar infatiseaza monumental un stil de viata specific, in care norma morala actioneaza cu putere de lege.
Din punct de vedere geografic, actiunea nuvelelor este plasata intr-un spatiu delimitat de Muntii Zarandului si Campia
Banateana;
in acest spatiu traiesc: tarani, carciumari, porcari, samadai, preoti,
invatatori etc, oameni darzi, lacomi, intreprinzatori, buni si rai,
asa cum se intampla in viata.
Meritul autorului este acela de a fi infatisat aceasta lume in momentele cotidiene, dar si in cele rituale, trasand cu mana sigura psihologia colectivitatii.
Comparat cu Shakespeare, Tolstoi si Dostoieyski, Slavici este primul scriitor care creeaza un personaj nelinear, complicat mereu sufleteste, traind stari conflictuale puternice care evolueaza, intr-o deschidere in evantai, spre momentul culminant, in nuvelele sale apar iubiri si dusmanii care mocnesc, miscari sufletesti piezise, complicate, nelinisti (care cresc proportional cu bogatia), patimi puternice - totul fiind pus sub semnul de neclintit al destinului.
Nuvela "Moara cu noroc"- cea mai izbutita dintre scrierile de acest gen ale lui Slavici - intruneste toate aceste trasaturi: in actiune sunt antrenate caractere tari de oameni primitivi, intriga reliefeaza stari sufletesti complicate, iar finalul demonstreaza justetea normei morale enuntate in preambul.
Tema nuvelei o constituie
consecintele nefaste, morale si existentiale ale patimii banului.
Pe un plan mai profund, tema acestei opere este destinul ca fatalitate impusa de adancimile sufletesti ale personajelor.
Titlul este un toponimic.
Acesta denumeste spatiul in care
se implineste destinul personajelor pedepsite pentru ca au incalcat
norma morala.
Hanul numit "Moara cu Noroc" este o rascruce, un loc deschis invaziei raului, purificat, in final, prin foc.
Adevarat "personaj" al nuvelei, hanul devine, la sfarsit, o "moara" a Nenorocului.
Nuvela este o
lucrare narativa in proza, de intindere medie,
avand o actiune care se complica progresiv, un conflict puternic
si personaje bine reliefate.
In cazul nuvelelor psihologice, autorul cerceteaza profunzimile
sufletesti ale personajelor, reliefand dramatismul unor trairi interioare
(conflict interior). Uneori, acestea conduc la transformarea respectivului
personaj, a comportamentului sau a statutului
sau social. Mijloacele folosite (analiza psihologica, introspectia)
reliefeaza, mai ales in cazul lui Slavici, eroi complicati sufleteste,
al caror subconstient le determina destinul.
Incadrarea
operei "Moara cu noroc", de I. Slavici, in categoria nuvelelor
psihologice poate fi motivata prin:
Este
o lucrare epica in proza, de intindere mare, a carei structura
compozitionala prezinta si particularitati.
Nuvela de mare amploare ("Nuvela solida cu subiect de roman", cum scria Calinescu), "Moara cu Noroc" este alcatuita din saptesprezece capitole, avand o actiune care se desfasoara cronologic, de la Sfantul Gheorghe si pana la Paste (in anul urmator).
Textul incepe si se incheie prin cuvintele Batranei (mama Anei si soacra lui Ghita). Daca fraza initiala (" Omul sa fie multumit cu saracia sa..."
) are rolul de cod moral, cea finala arunca peste aceasta tragedie umana sentinta de fier a Destinului: "Simteam eu ca nu are sa iasa bine: dar asa le-a fost datai"
Universul
operei prezinta o actiune care se desfasoara pe mmente, complicandu-se
progresiv.
Nuvela
se deschide cu un preambul gnomic (in care cuvintele atribuite
soacrei lui Ghita exprima conceptia morala a autorului): "Omul sa
fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea
colibei tale te face fericit".
Rostite la modul premonitor de catre un personaj reprezentand experienta si intelepciunea vietii, aceste cuvinte stau la baza intregii actiuni, fixand destinul personajelor in functie de respectarea sau nerespectarea lor. Cel care ar trebui sa le rosteasca in final, ar fi Ghita, a carui moarte le confera si rol testamentar:
" O gnomie care ni se infatiseaza - la inceput - ca prevestire, pentru ca, in final, sa constatam ca ea joaca si rol de cod, adica de testament" (C. Crisan).
Subiectul nuvelei ar putea fi povestit astfel: Ghita (cizmar intr-un umil sat
transilvanean), se hotaraste sa renunte la "linistea colibei", pe motivul saraciei oamenilor, care umblau toata saptamana in opinci
sau desculti, iar in duminicile ploioase isi duceau cizmele in mana,
pana la biserica.
Afland despre arendarea carciumei de la Moara cu Noroc, se hotaraste sa se mute acolo.
Batrana (soacra lui Ghita) este insa reticenta, de teama ca, ispitind norocul, l-ar putea supara:
"... si ma tem ca nu cumva, cautand acum la batranete un noroc nou, sa pierd pe acela de care am avut parte pana in ziua de astazi..."
Totusi, de dragul copiilor sai, Batrana accepta sa-i urmeze cu inima deschisa, spre a imbuna sansa: "cu toata inima, cu tot sufletul, cu toata dragostea mamei care incearca norocul copilului iesit in lume."
"Norocul" devine astfel laitmotivul nuvelei si schimbatoarele lui fete vor insoti destinul personajelor, pana la modificarea totala din final.
Acesta ar fi primul capitol al nuvelei, cuprinzand expoziti-unea si intriga (hotararea lui Ghita de a parasi spatiul protector al "colibei" sale si de a se muta la han).
Noul spatiu existential al familiei este o fosta moara, asezata la rascrucea drumurilor care duceau spre Ineu, intr-o pustietate. Aici va veni Ghita, impreuna cu Ana, Batrana si cei doi copii si va incepe sa munceasca, facand ca locul sa para "binecuvantat".
Intreaga
saptamana, hanul era plin de drumeti, iar sambata, carciumarul isi numara
banii si era multumit de norocul care i se daduse.
Lucrurile merg bine, iar hanul isi pastreaza ipostaza benefica, pana la sosirea lui Lica Samadaul, personaj demonic, hot si ucigas, care-i impune carciumarului sa-i devina complice: ,JZu voiesc sa stiu totdeauna cine umbla pe drum, cine trece pe aici, cine ce zice si cine ce face, si voiesc ca nimeni in afara de mine sa nu stie."
Ana banuieste ca Lica este "om rau si primejdios" si-si atentioneaza sotul, dar Ghita stie ca nimeni nu poate ramane la han fara voia lui Lica; el accepta pactul cu diavolul pentru ca dorea sa se faca "om cu stare": "Iar Ghita voia cu tot dinadinsul sa ramaie la Moara cu Noroc, pentru ca-i mergea bine..."
Fire
slaba si oscilanta, Ghita va fi dominat de forta malefica a Samadaului:
primeste de la Lica sase porci (despre care stia ca sunt furati), ii
imprumuta bani, il gazduieste intr-o noapte cand
este pradat arendasul (si cand Lica pleaca si se intoarce la han imbracat
femeieste); la judecata, se trezeste spunand ceea ce vroia Lica, salvandu-l .
Eroarea carciumarului isi are izvorul in permanenta oscilare intre bine si rau; ar dori sa-l dea pe Lica pe mana jandarmului Pintea, dar nu poate renunta la mirajul castigului: "Dar Ghita nu voia sa plece, nu-l lasa inima sa paraseasca locul in care in scurt timp putea sa se faca om cu stare".
Asa se face ca, primind de la Lica bani furati spre a-i schimba, Ghita ii duce lui Pintea, dar nu-i spune ca jumatate din ei sunt ai sai.
Pe masura ce trece timpul, iar banii se inmultesc, Ghita este tot mai dornic de imbogatire: amana aducerea dovezilor in mana jandarmului, ba chiar se gandeste sa fuga in lume ca sa-si salveze aceasta neasteptata avutie; totodata, spaima ca Lica ar putea veni sa-l prade si imaginea femeii ucise de Samadau in padure, ii sfasie fiinta.
Aceasta ar fi, in linii generale, desfasurarea actiunii (capitolele II-XV).
Capitolul al XVI-lea prezinta izbavirea, prin moarte, a celor care incalcasera norma morala.
De Paste, Ghita si Ana raman la han, in timp ce Batrana pleaca, impreuna cu copiii, la niste rude, la Ineu.
Intentionand sa-l predea pe Samadau, carciumarul il lasa singur cu Ana, plecand sa-l anunte pe Pintea.
La intoarcere, simtind ca i s-a pus "ceva" " de-a curmezisa in cap", Ghita o injunghie pe Ana, cuprins de remuscari ca Dumnezeu nu i-a dat, la timp, gandul cel bun ("punctul culminant).
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |