Lumea operei lui Ioan Slavici creste direct dintr-o realitate reprezentativa pentru marginea vestica a Ardealului, intr-un sfarsit de secol al XlX-lea. Scriitorul, adept al realismului, curent aparut navalnic si masiv la orizontul esteticii literare a timpului, nu face mari eforturi de inventie narativa, ci desprinde din magma primordiala a vietii secvente reprezentative, cele mai multe infuzate cu semnificatii etice. Plimba adica, de-a lungul unui drum, o oglinda, celebra oglinda-metoda de creatie a realismului, care transpune in planul imaginar scene si fapte compatibile cu realul.
Ca si la Rebreanu mai tarziu, scriitor ivit si el dintr-un filon de aur creator al Ardealului, Slavici isi ia mai intai in stapanire, secventa cu secventa, un teritoriu epic pe care isi va ridica apoi marile constructii artistice. Va scrie deci povesti si nuvele, publicate periodic, ca si Eminescu sau Creanga, in aceleasi "Convorbiri literare" de la "Junimea" ieseana: "Popa Tanda", "Scormon", "La crucea din sat", "Gura satului", "Budulea Taichii",
pentru ca in 1881, alaturi de unele dintre acestea, sa-i apara, in primul volum de proza, "Novele din popor", prima scriere cu adevarat notabila, "Moara cu noroc", urmata de "Padureanca", in 1884, si de romanul "Mara", in 1906.
Personajele lui Slavici, indiferent ca apartin nuvelelor de mici dimensiuni sau scrierilor mai intinse, care, intr-o acceptie moderna, ar putea fi considerate chiar romane, urmeaza aceeasi pendulare spatiala intre sat si oras, primul reprezentand, intr-o viziune patriarhala, cu secrete tente poporaniste, principiul binelui, celalalt al raului, al existentei blestemate, damnate, la fel ca in "Orasele tentaculare" ("Les villes tentaculaires", 1895), de Emile Verhaeren. Pentru un discret precursor al poporanismului, orasul este sursa intregului rau, oamenii din mediul citadin comportandu-se artificial, dupa cum marturiseste scriitorul:
"Oamenii sunt fatarnici, se mint si se amagesc unii pe altii, isi rad si se magulesc in fata, iar in dos se graiesc de rau si isi dau silinta sa se surpe".
O lume straina, s-ar putea spune, pentru
cel ce vine dintr-un mediu in cate lucrurile sunt mai bine oranduite, conceptie ee va marca atmosfera romanului romanesc de inspiratie rurala de la Ioan Slavici pana la Marin Preda. Cu toate acestea, realismul in care se ancoreaza creatia epica romaneasca releva, in acelasi timp, ca nici satul, aici satul ardelean, nu este diferit prea mult de oras, prin aceeasi tendinta de ierarhizare sociala stricta, aceeasi distinctie intre categoriile sociale, aceleasi conflicte avand la baza factorul economic, banul, noul zeu al lumii moderne.
Mentalitatea lui Slavici este predominant realista si de aceea atmosfera satelor este si ea in genere sumbra. De altfel, lui Eminescu, ilustrul sau coleg de la "Junimea", apoi de la "Timpul", ii reproseaza ca este prea entuziast, ca pune prea mult fast in poezie:
"Eminescu straluceste prea mult in poezia sa... poate ca gustul lui este mai inalt decat al meu, dar eu zic ca soarele este mai frumos in zori decat in miazazi".
Dar, din punctul de vedere al analistului atent, al scriitorului cu o rapida maturizare artistica, Slavici nu putea sa respinga impersonalitatea contemplarii artistice, zonele inalte ale marii arte, promovate de inflexibilul mentor al epocii, Titu Maiorescu.
Preocupat intens de edificiul artistic pe care isi propune sa il inalte cu migala tipului de ardelean tenace si chibzuit, Slavici asaza la baza, ca si Creanga de altfel in cealalta parte a tarii, un anume realism folcloric, pe care il extrage, ca un culegator de folclor, din tezaurul anonim al neamului. Povestile lui Slavici, "Zana zorilor", "Limir imparat", "Pacala in satul lui", incep in aceeasi tonalitate sfatoasa, desprinsa din satul tipic romanesc, in care mosul, bunul, are un rol predominant, facand parte din atmosfera generala. Petrea prostul, din povestea cu acelasi titlu, are ceva din viclenia lui Ivan Turbinca si din prostia generica a lui Danila Prepeleac: dupa ce-si vinde taurul "pe-un leu, un gologan si-o para", nu pare a fi atras, ca ceilalti, de comoara fantastica cu care se trezeste fara voia lui. Pacala, din alta poveste, ramane singurul supravietuitor al satului, dupa ce toti ceilalti se arunca in apa, pentru a gasi comoara despre care el vorbise in gluma. "Florita din codru" infatiseaza o eroina tipica eposului romanesc, reprezentand binele, de aceeasi factura fiind si Petre, un Fat-Frumos nedescurajat in fata piedicilor de tot felul.
Nuvelele aduc intamplarile din spatiul fabulos, in care binele biruie in cele din urma, in planul real al satului, diversificand tipologia personajelor si observatia morala. Tehnica folosita in nuvele, apartinand si formalistilor rusi, este a insolitarii, a scartului. Un ochi atent observa intamplarile, retinand aspectele cele mai paradoxale, extragand insolitul. Nuvelele au inca o tenta idilica, in satul patriarhal lucrurile se petrec dupa voia inimii, nu aceea a banului, o lume traind dupa aceleasi principii morale pe care le epicizeaza scriitorul. "Scormon" infatiseaza povestea de iubire dintre Sanda si Pascu, mijlocita de un animal cu insusiri mioritice, desprinse parca din domeniul fabulosului. Cainele este, in partea a doua a scrierii, animalul inteligent care o conduce pe tanara la salasul ciobanului. "Gura satului" demonstreaza ca prejudecatile mai exista inca inradacinate in mintea celor din mediul rural: Marta, ca toate fetele nubile, trebuie sa implineasca riturile obstesti si sa se casatoreasca, in micile comunitati, gura satului are un rol important, actioneaza ca o piedica, toti simtindu-se datori sa se supuna ei. Stirea, data ca sigura, ca ea si Toderica se vor casatori, pe principiul neamestecarii claselor sociale, nu se adevereste; memorabila ramane scena cand batranii isi prezinta, ostentativ, agoniseala de o viata. Gura satului instituie o metoda de normare a realitatii, de instaurare a legilor satului, de pastrare a traditiilor. Acest fapt impune apartenenta la o comunitate, ideea ca, in ansamblu, oamenii de la sat sunt un tot, neputand exista separat unul de altul. Slavici arata ca mediul rural reprezinta inca, in vremea lui, o lume arhaica, traind dupa legi bine ordonate in timp: femeia trebuie sa se casatoreasca la o anumita varsta, sa aiba copii la o alta, sa ii aseze mai tarziu la casa lor si sa vegheze asupra tinerilor cu ochi de vultur, pentru a nu se pierde datinile. Chiar si mortile si celelalte evenimente devin prilejuri de manifestari rituale: totul se invarte in jurul acestei conservari a statusului patriarhal, chiar daca acestea sunt obositoare, greu de indeplinit. Gura satului ocupa rolul unui cvorum, urmareste, nu impartial, desfasurarea evenimentelor. Mihu, cel mai de frunte om din sat, se teme de nevasta lui, Safta, care isi iubeste fiica, pe Marta, si este de partea ei in optiunile maritale. El cade sub incidenta legilor nescrise ale acestei adevarate institutii, simtindu-se prost cand logodna cu Toderica se destrama. Toderica o iubeste pe Marta, dar aceasta isi dedica iubirea lui Miron, frumosul flacau de munte, adevarata dragoste a fetei. Conflictul se rezolva in cele din urma in mod fericit, Miron si Marta capatand binecuvantarea tatalui, care isi
gasise cu timpul argumente pentru a justifica despartirea de primul petitor. O capodopera in miniatura despre viata satului, despre implinirea acestuia in armonie si bunastare, este "Popa Tanda".
Parintele Trandafir este un erou civilizator, care isi propune sa faca din Saraceni un sat prosper, incercand pe rand, pentru indemnul catre" bine al satenilor, predica, sfatul, ironia si batjocura, fara folos insa pentru niste firi inerte, gasind apoi calea de urmat prin propriul sau exemplu de gospodar.
Plecarea din sat este, in cateva nuvele ale lui Slavici, o cale de dezvoltare epica si de explorare a unor noi experiente existentiale. De-a dreptul surprinzatoare, prin puritatea si nobletea aspiratiilor morale, prin tenacitatea personajului in procesul devenirii sale, prin simetria acumularilor epice, este "Budulea Taichii", un mic bildungsroman intr-o lume transilvana in care progresul prin invatatura si escaladarea treptelor sociale constituie o raritate.
Este de remarcat, aici, respiratia larga a frazei, care transcrie o anume rabdare a timpului, insotind toate etapele formarii personajului principal, Mihai Budulea, numit Hutu, fiul cimpoierului din Cocorasti. Pentru taranul Dutu, din "Comoara", timpul se precipita insa, vartejul unor intamplari neobisnuite, declansate de gasirea unei comori, il scoate din sat si il arunca in lumea orasului, plina de capcane si de primejdii, pentru infruntarea carora nu este deloc pregatit. in tot periplul sau, Dutu plateste, din comoara gasita, adevarate vami ale trecerii, pana cand se purifica din nou, intorcandu-se la starea initiala, intreaga intamplare, de eliberare de sub stapanirea banului, fiind pentru el un adevarat purgatoriu. Iorgovan, din nuvela "Padureanca", se duce la munte pentru a gasi padureni care sa munceasca la secerisul graului. Calatoria acestora in spatiul de jos este insa o greseala: Simina, pe care o iubeste cu disperare, nu are ce cauta intr-o lume plina pana la refuz de oameni stapaniti de mentalitatea de casta, bariera aproape imposibil de trecut pentru . implinirea povestii lor de dragoste. Puritatea apartine spatiului inalt, nicidecum campiei, spatiul tragic al preocuparilor mercantile.
Ca modalitate de conturare a personajelor, Iorgovan si Simina premerg pe Natl si Persida din romanul "Mara", cu deosebirea ca aspiratiile lor nu se implinesc. Oscilatiile lor sufletesti, determinate de
diferentele sociale, indreapta actiunea pe un fagas tragic. Dupa ce Iorgovan va muri in bratele Siminei, viziunea epica se va intoarce la cel mai autentic stil realist: diferentele de clasa raman neatinse, victimele lui Busuioc fiind taranii palmasi de pe camp, supusi la o munca nemiloasa, si chiar fiul lui, Iorgovan, care incheie, prin suicid, un zbucium al unei iubiri cenzurate de prejudecati sociale si de incertitudini. Natura insasi ameninta sa nu mai fie pura, virgina, tocmai prin intruziunea acestor forte distructive din partea unei pretinse civilizatii in evolutie, sub semnul discriminator al banului. Oamenii nu se mai pot retrage, ca pe vremea dacilor, pe varf de munte spre a supravietui prin benefica izolare, ci trebuie sa indure toate aceste aluviuni ce se revarsa dinspre oras, cu toate miasmele lor de ordin economic.
Nici
Mara, "prima femeie capitalist din literatura romana" (Nicolae
Manolescu), nu este un caz mai fericit: ea munceste din greu, strangand
ban cu ban, pentru a-si propulsa copiii intr-o sfera a vietii mai putin
apasata de grija zilei de maine. Dezideratul sau se implineste, fiind
de fapt singura conditie de supravietuire intr-o lume impartita in cersetori
si bogati. Traseul ascendent pe linie economica nu coincide totusi cu
linia vietii dorite de fiecare personaj: Mara isi inabusa orice sentiment
uman pentru a ajunge la pozitia sociala ravnita, Persida devine bogata,
o copie perfecta a mamei sale, dar nefericita, in timp ce Natl cade
in patima betiei. Mercantilismul societatii in care trebuie sa fii bogat
pentru a supravietui, avand, cu toate acestea, soarta comuna a cersetorilor,
este atacat de Slavici prin toate exemplele posibile, lumina unei asemenea
lumi risipindu-se intr-o tonalitate sumbra, din care nu razbate nici. o speranta de schimbare. Totul se va desfasura intr-o liniaritate
strivitoare, aplatizanta: urmasii Persidei vor deveni, la randu-le,
un fel de Mara in miniatura, atunci cand timpul ii va forta sa se descurce
singuri, sa-si ia, in stapanire propriul teritoriu existential. In universul
acesta alienat, nu sunt permise
nici un resentiment, nici o induiosare, lucrurile sunt predeterminate
de noile legi economice, lumea se populeaza tot mai mult cu mici Harpagoni
care pretuiesc banul si inlatura, pentru a-l obtine, orice urma de omenie,
dupa cum singura marturiseste Mara:
"Banul, draga mamei - urma
ea -, banul e mare putere, el deschide toate usile si strica toate legile..."
Moara
cu noroc
In nuvela cea mai cunoscuta a lui Ioan Slavici, "Moara cu noroc", se poate spune ca banul este personajul ascuns, dominant, ce se manifesta in forme diverse de la un capat la altul al textului, ca o apa subterana, malefica, in care se scufunda, treptat, cei mai multi dintre actanti. Aici scriitorul paraseste cadrul idilic al satului, in care mai era posibila reversibilitatea binelui, opus, ca in nuvela "Comoara", orasului, sursa generatoare de rau. in "Moara cu noroc", Slavici este autorul unor pagini remarcabile, prin care se introduce in literatura romana imaginea stepei, a pustiului lipsit de sentimente, dar, in acelasi timp, taramul necunoscut ce poate sa aduca prosperitate, un fel de Eldorado din vestul salbatic american. Ghita ar putea fi si el un intemeietor, daca, pe tot parcursul actiunii, si-ar pastra calitatile morale initiale, ideea de a prospera prin mijloace firesti, cinstite, edificand si in pustie, la rascruce de drumuri, un mediu umanizat, care sa aminteasca de toposul edenic ocrotitor. Carciumarul este si el un calator de la sat catre oras, parasind "coliba" natala, simbol al linistii patriarhale, si facand un popas mai mare la Moara cu noroc ("Trei ani, macar trei ani sa pot sta aici"), ca apoi sa-si intemeieze la oras o afacere stabila, un atelier mare, cu zece calfe si cu desfacere pe masura. Pornind catre spatiul ales, el parcurge un drum simbolic, strabate paduri si tarini, lasa in urma sate si locuri bune, semne ale unei civilizatii stabile, si mai ales coboara, se lasa in vale, face un ultim popas, unde se afla si un Styx banuit, "sa adapi calul ori vita din jug", dincolo de care "locurile sunt rele".
Ca si in romanul "Ion" al lui Rebreanu, transilvanean si el, traseul semnifica o ciudata coborare in Infern, intr-un univers al patimilor, patima banului la Ghita si caderea in pacat a Anei. Spatiul se constituie aici intr-un dusman al omului, il agreseaza in mod continuu, il depersonalizeaza si-l dezumanizeaza, transformandu-l intr-o marioneta al carei singur scop este castigul de bani. Hanul nu este un loc al protectiei, ca mai tarziu la Mihail Sadoveanu, in "Hanu Ancutei" (1928), ci devine un simbol al deriziunii umane, pentru ca omul isi abandoneaza idealurile inalte, complacandu-se intr-o existenta sordida, a unui mercantilism provizoriu. in mod involuntar, Slavici, care foloseste in exprimare limba domoala a celui ce traieste in Ardeal, contaminat in oarecare masura de limba germana, a realizat, in descrieri atente, conexiuni si cu miturile maniheiste. Astfel, numarul de ctuci aflate in fata hanului, cinci, doua de piatra si trei de lemn, sugereaza un numar magic4 numarul fiilor Tinutului Luminos sau o poarta de acces dintre doua lumi; dincolo de ele se intinde Infernul, un spatiu predilect pentru talhari de felul lui Lica. De altfel, in sufletul lui Ghita se lupta doua forte, una a credintei in puritate, in Lumina, alta tenebroasa, de sorginte infernala, asa cum se vede din evolutia descendenta a personajului spre Taramul intunericului. Dincolo de cele cinci cruci, in spatiul Ineului se intinde pustia, dominata de turme de porci, aspect extrem de sugestiv, pentru ca, potrivit unor vechi legende, pana si din infernul celtilor ies la iveala, in intampinare, simbolice aglomerari de animale. Asadar spatii interferente, fara o linie clara a delimitarii intre sacru si profan. Cele trei cruci de lemn ar putea insemna numarul personajelor din familia lui Ghita care vor scapa de moarte, crucile de piatra semnificand sfasitul celorlati doi. Ghita din "Moara cu noroc" este de doua ori vinovat: pentru ca este om, prin urmare supus cu usurinta patimilor, si, in al doilea rand, pentru ca nu-si abandoneaza gandurile de imbogatire ce il vor duce la pierzanie. La fel ca Yocknapatawpha, spatiul sudic imaginat de William Faulkner, "moara cu noroc" este plasata intr-un veldt (sau intr-un territory of desperation), pentru ca numai persoane lipsite de speranta pot recurge, in locuri periclitate, la mijloace de imbogatire temporara, sacrificandu-si in acest scop fericirea si
viata. Pentru Ghita, in spatiul de jos temporalitatea creste rapid, pana la anihilarea lui existentiala, pentru ca, in cele din urma, el se instraineaza de lume, dupa ce s-a alienat de principiile sanatoase ale vietii. Analizand cu minutie zonele abisale ale constiintei personajelor principale, Ana si Ghita, Slavici depaseste maniera estetica a "realismului poporal" din nuvelele anterioare, evoluand catre un realism psihologic, in concordanta cu orientarile critice ale lui Titu Maiorescu din "Literatura romana si strainatatea", in care consemneaza evidenta ca realismul devenise "un intreg curent al gustului estetic in Europa".
Pe acest traseu, al coborarii si al iesirii din Infern, nuvela prezinta o simetrie perfecta, de factura clasica. Primul capitol incepe cu vorbele prevestitoare ale soacrei lui Ghita, care prefigureaza marile drame si conflicte ivite in evolutia personajelor:
"- Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit".
Citatul,extras exprima chintesenta filozofiei lui Slavici asupra lumii in general: satul respecta vechile cutume, reprezentand principiile morale pozitive, fapt ilustrat intr-o intreaga literatura urmatoare, de la Octavian Goga pana la Mihail Sadoveanu, in timp ce orasul este un fel de Sodoma si Gomora, spatiu malefic si artificial din care izvorasc toate pacatele. Finalul nuvelei prezinta, pe malul celalat al Styxului, personajele care s-au salvat de flacarile si de cenusa Infernului: batrana, neclintita in principiile morale, cu o intelegere superioara a vietii si cu o resemnare aproape biblica in fata destinului ("asa le-a fost data"), si copiii, fiinte inca neprihanite.
Intre
aceste limite, Ghita este un personaj tragic, care strabate tot traseul
unei dezumanizari graduale. Dupa, Goethe, cand vorbeste despre opera
lui Shakespeare, trei interactiuni sunt esentiale pentru determinarea
destinului unui personaj:
"a trebui -a voi", "a trebui
- a infaptui", "a voi - a infaptui".
Notiunea de "trebuie"
este legata de constantele lumii primitive: omul nu are liberul arbitru,
nu "infaptuieste" ceea ce "vrea", pentru ca nu are
puttrea extraordinara a zeilor, acel "vouloir c est faire"
("Dieux", Lamartine), si atunci el se va supune fatalitatii,
unui destin nefavorabil. in aceasta consta vina sa existentiala, de
a nu putea sa infaptuiasca ceea ce isi impune cu ardoare. in cazul de
fata, Ghita este pus sa aleaga intre doua situatii nefavorabile: fie
sa devina bogat, dar corupt, prin intermediul banditului Lica, fie sa
renunte la han si sa ramana sarac. Din imperativul "trebuie"
se naste tragedia, din "a voi", verb uneori fara putere de
infaptuire la om, se va naste drama. Depersonalizarea lui Ghita urmeaza
aceste linii ale unei psihologii abisale amanuntit relevate; el se va
departa treptat de Ana, de intreaga familie, va tainui crimele Samadaului,
devenindu-i astfel complice si naufragiind in cele din urma in patima
castigarii banului. Rolul lui Lica, personaj malefic, chiar mefistofelic,
emanatie a "locurilor rele" pe care le domina, un fel de spiritus
loci, este i#e a arata inevitabilitatea catastrofei: daca Ghita ar fi
fost un personaj suficient de puternic, nu ar fi trebuit sa castige
bani si s-ar fi multumit sa subziste intr-un mediu neprielnic, ramanand
insa fericit. Dar, dintr-o patima crescanda, el incearca sa se sustraga
destinului si, supus influentei irepresibile a lui Lica, isi doreste
chiar instrainarea de familie, ca o eliberare de o povara care ii rapeste
libertatea in fata samadaului:
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |