Romanul "Mara" prezinta istoria unei femei din Ardeal, care, prin harnicie si perseverenta, obtine o pozitie sociala privilegiata in arealul negustoresc al locului. Mara Barzovanu, "prima femeie capitalist din literatura romana" (Nicolae-Manolescu), nu este insa o femeie fericita: ea munceste din greu, strangand ban cu ban, pentru a-si propulsa copiii intr-o sfera a vietii mai lipsita de grija zilei de maine. Dezideratul sau se implineste, fiind de fapt singura conditie de supravietuire intr-o lume impartita in saraci si bogati.
Traseul ascendent pe linie economica nu coincide totusi cu linia vietii dorite de fiecare personaj: Mara isi elimina orice sentiment uman pentru a ajunge la pozitia sociala ravnita, Persida devine bogata, o copie perfecta a mamei sale, la randul sau nefericita, in timp ce Natl, sotul ei, cade in patima betiei. Idealul Marei este de a-si pune la adapost cele doua odrasle, pe Trica, angajat la un cojocar, si pe fiica, Persida, trimisa la manastire, apoi revenita in viata sociala si urmand aceeasi cale deschisa de mama ei. Mara este un personaj complex, contradictoriu, osciland intre resemnare ("Omul are data lui si nici in bine, nici in rau nu poate sa scape de ea") si mandria de a avea copii buni ("copii ca ai mei nimeni nu are"), ceea ce o determina sa munceasca mai departe, pentru a dobandi o puternica stare materiala. Pentru a-i face sa razbeasca in viata, le da sfaturi, uneori care contravin bunei morale: lui Trica, spre exemplu, ii cere sa nu se formalizeze de avansurile patroanei, cu conditia sa-si tina gura. Pe fata vrea sa o marite cu un candidat la preotie, Codreanu, dar nu reuseste, pentru ca "popa (tatal lui Codreanu) cerea marea cu sarea".
Legatura Persidei cu Natl, cu "spurcatul de neamt", ii trezeste o vie impotrivire:
"Neam de neamul meu - exclama ea - nu si-a spurcat inca sangele!".
De altfel, intr-o oarecare masura, ea a avut dreptate, dovada stand peripetiile pe care Natl, macelarul, le intampina mai tarziu prin carciumi, dupa casatoria cu Persida (doar nasterea copilului il mai imblanzeste). Mara se caracterizeaza printr-o putere de munca neobisnuita, prin perseverenta in dobandirea unei averi reprezentative in contextul social al capitalismului timpuriu, prin incercarea de a-si orienta copiii catre o viata indestulata. Dragostea infiripata intre Natl si Persida are si o latura tragica, flacaul marturisind avatarurile intalnirii dintre ei, intr-o tonalitate demna de "Romeo si Julieta".
Persida este o fire voluntara, gata sa-si razbune fratele cand este batut de un altul, aruncandu-se ca o Nemesis in lupta, chiar in apele Muresului, devenind scutierul fratelui inocent, care nu reactioneaza cu promptitudine in fata agresiunii si a raului social. De altfel, Codreanu, surprins de caracterul ei, va marturisi:
"Prea multa femeie!", recunoscand puternica fire a Persidei, fara a uimi, daca tinem seama ca este fiica unui personaj ca Mara. Romanul realist nu exclude nici notele naturaliste si moralizatoare, daca ar fi sa luam in considerare paricidul comis de Bandi, intr-o criza de dementa, provocand moartea batranului Hubar. "Mara" premerge sfarsiturile hollywoodiene ale filmelor, avand un final fericit, exceptie fiind crima comisa de Bandi, fiu dintr-o greseala din tinerete a lui Hubar cel batran.
Mercantilismul societatii in care trebuie sa fii bogat pentru a supravietui, avand, cu toate acestea, in final soarta comuna cu a cersetorilor, este atacat de Slavici prin exemple concludente, lumina unei asemenea lumi risipindu-se intr-o tonalitate sumbra, din care razbate
cu greu o speranta de schimbare. Totul se va desfasura intr-o liniaritate strivitoare, aplatizanta: urmasii Persidei vor deveni, la randu-le, un fel de Mara in miniatura, atunci cand timpul ii va determina sa se descurce singuri, sa-si ia in stapanire propriul teritoriu existential. in universul acesta alienat, nu sunt permise nici un resentiment, nici o induiosare, lucrurile sunt predeterminate de legi economice aspre, lumea se populeaza tot mai mult cu mici Harpagoni care pretuiesc banul si inlatura, pentru a-l obtine, orice urma de omenie, dupa cum singura marturiseste Mara:
"Banul, draga mamei - urma ea -, banul e mare putere, el deschide toate usile si strica toate legile..."
.
Tipologic vorbind, Mara este o invingatoare in sistemul incalcit al relatiilor capitaliste care abia se infiripa. Rolul ei este pozitiv, pentru ca ii implica pe Trica si pe fata, Persida, in ansamblul social existent, determinandu-i sa ajunga pe o treapta mai inalta. Acest lucru se indeplineste partial, pentru ca Persida paseste pe urmele mamei, devenind o dublura a acesteia, totusi cu personalitate distincta. invataturile date de mama sunt sanatoase, bine venite intr-o societate surprinsa intr-un moment de criza, specific inceputurilor:
"banul agonisit e dovada de vrednicie".
Din punct de vedere economic, Mara este un personaj rapace, un Harpagon functionand pe cu totul alte coordonate: apriga femeie nu da bani pentru ca Trica sa "scape de militarie, nu vrea sa daruiasca nici macar suma cu mult micsorata de la botezul nepotului, dar nu foloseste acesti bani nici in folosul ei. Povestea lui Trica ocupa un rol special in economia romanului, putand fi considerata un fir narativ separat, una dintre acele nuvele din a caror intersectare se construieste romanul. intr-un fel, personajul se aseamana cu Chiriac din comedia "O noapte furtunoasa" a lui I. L. Caragiale, dar fiul Marei este mult mai expansiv, lipsit de franele morale necesare. Slavici nu exceleaza sub aspect descriptiv, romanul incepand abrupt in capitolul "Saracutii mamei": "A ramas Mara, saraca, vaduva cu doi copii, saracutii de ei, dar era tanara si voinica si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aiba noroc", continuand apoi cu o panorama a imprejurimilor, realizata in mod parcimonios,:
"Marti dimineata Mara-si scoate satra si cosurile pline in piata de pe tarmurele drept al Muresului, unde se aduna la targ de saptamana murasanii pana de pe la Sovarsin si Soboteliu."
Atmosfera romanului este de targ flamand, baroc prin aglomerarea de obiecte si de unelte specifice negustoriei, ceea ce prefigureaza o lume de un pictural inedit. Scena finala a romanului inchide in ea absurditatea existentiala a unor categorii sociale, pentru ca, dupa uciderea lui Hubar cel batrin, "in casa era liniste si Bandi radea inainte."
intre aceste doua scene, de inceput si de sfarsit, se succed o serie de capitole jalonand evolutia sinuoasa a personajelor: "Maica Aegidia", "Ani de tinerete", "Zbuciumare", "Inima, saraca", "Datorii vechi", "Ispravile lui Trica", "Verboncul", "Norocul casei", "Pace si liniste".
Realitatea dura a targului ardelean, descrisa de Slavici, aduce aminte de "Hard Times" de Charles Dickens sau de "Colt alb" ("White Fang"), de Jack London, cu oameni luptand din greu pentru supravietuire.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |