Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: I.L. Caragiale, in vreme de razboi, Doua loturi, O faclie de Pasti, Pacat; Ioan Slavici, Moara cu noroc, Popa Tanda, Padureanca, Gura satului; Gala Galaction, Gloria Constantini, De la noi la Cladova; M. Sadoveanu, Locul unde nu s-a intamplat nimic; L. Rebreanu, Catastrofa, Calvarul, Itic Sirul dezertor; Marin Preda, O adunare linistita, Albastra zare a mortii; D.R. Popescu, Duios Anastasia trecea.
Orientari teoretice
Ca specie a genului epic, nuvela este mostenitoarea povestirii renascentiste din spatiul cultural romanic si denumirea ei reflecta principala cerinta a intamplarii narate: noutatea, ineditul. in timp, ineditul intamplarii a primit semnificatia de actual, evenimentul relatat fiind petrecut in spatiul si timpul familiar, spre deosebire de cele legendare. in acelasi spatiu cultural, dimensiunea mai redusa o opune romanului. in spatiul cultural anglosaxon, specia nuvelei nu este delimitata de celelalte ale prozei scurte, care se diferentiaza in
ansamblul lor de roman. Dimensiunea mai redusa a nuvelei - prin raportare la roman - se datoreaza selectarii - sau imaginarii - unor intamplari ce, in cotidianul lor realist, sunt definitorii pentru personajul care este un tip comun.
loan Slavici: Moara cu noroc
loan Slavici si-a intitulat primul volum de proza Novele din popor, indicand prin chiar acest titlu natura lumii pe care o reprezinta; intamplarile, ca si personajele carora le sunt atribuite, apartin stratului de jos, comun, al societatii.
Ca si alti scriitori, autorul Novelelor din popor a fost marcat decisiv de lumea cunoscuta in perioada copilariei si adolescentei sale - zona satelor si targurilor de prin jurul Aradului unde se afla Siria natala.
Acesta e si locul desfasurarii intamplarilor din Moara cu noroc, in care apar de altfel si unele toponime ale zonei, ca Arad sau Inau. insa ambianta, lumea in care se desfasoara evenimentele si care le da acestora reprezenta-tivitate este definita mai cu seama din perspectiva sociala, trasatura caracteristica realismului. Personajele au un statut social bine definit si un mod de viata specific acestui statut, participand la dinamica proceselor ce defineste timpul lor, inceputul veacului al XlX-lea. Chiar locul ce da titlul nuvelei are un istoric reprezentativ pentru mersul lumii in acest timp. Moara cu noroc este, de fapt, un han, care pastreaza in nume amintirea a ceea ce a fost odinioara: o moara ce servea ocazional si ca han pentru calatori, rari pe atunci. Cum insa targul, negotul si banii au crescut in importanta in viata de zi cu zi, inmultind numarul calatorilor, functia initiala, perfect integrata unei economii rurale autarhice, a fost abandonata in favoarea celei mult mai lucrative, a hanului, iar cladirea, mutata in apropierea drumului, potrivit noii sale destinatii. Hanul este proprietatea unui bancher-camatar - in aceasta zona cele doua functii nu se disting intre ele inca - si este arendat doritorilor, fiind astfel o afacere profitabila atat pentru proprietar, cat si pentru hangiul care ofera mancare si bautura calatorilor in popas. Si padurile din vecinatatea hanului, locuri salbatice, au intrat in circuitul afacerilor: erau ideale mai ales pentru cresterea turmelor de porci, importanta sursa de venituri pentru oameni cu dare de mana - nobili, notabilitati, functionari cu rang mai inalt din orase si targuri. Astfel, meseria de porcar avea destula cautare si acesti adevarati oameni ai padurii, cu infatisare si port grosolan, intrau in relatie cu oameni de toate rangurile, destul de intreprinzatori pentru a-si rotunji veniturile prin afaceri cu porci. in salbaticia codrului, legea institutionalizata sau statornicita prin traditie nu prea avea putere. Porcarii aveau propria lor organizare cu o ierarhie in fruntea careia se situa samadaul, respectat si mai ales temut, fiindca in codru el facea legea si tot el era cel care negocia cu stapanii
turmelor de porci. Prezenta lor transformase locurile din preajma padurilor in "locuri rele", fiindca drumetii - cu bani, de vreme ce se deplasau pentru a neguta - constituiau prada lor ocazionala. Asupra porcarilor din zona stapanea de catava vreme un samadau vestit, Lica, barbat in floarea varstei, emanand o forta rece, nu lipsita de putere de seductie. Fost talhar de drumul mare, deci in afara legii, Samadaul - fiindca acest rang devenise numele sau - se acomodase cu rapiditate oportunitatilor pe care timpul le oferea, fiind un prosper om de afaceri si capetenie a unei bande de talhari, cele doua indeletniciri servindu-se reciproc. Asezat la drumul mare, intre locurile rele, stapanite de porcarii talhari, si targul, aflat in domnia legii, cu judecatori si jandarmi, hanul al carui nume da titlul nuvelei este reprezentativ pentru marele conflict intre lege si nelegiuire pe care fireasca dorinta de prosperitate, ce poate deveni insa patima, il naste in sufletul omului. intre ele alege norocul. Prezentarea acestui loc reprezinta de fapt incipitul nuvelei, cuprinzand, alaturi de prolog, o prima enuntare a temei.
Eroul care-si va juca norocul la han, Ghita, este si el reprezentativ pentru acest timp. El este un om cumsecade cu o familie armonioasa intemeiata pe iubire si respect, careia se straduieste, prin meseria lui de cizmar, sa-i asigure bunastarea. Cum, din lipsa de capital, reusita este destul de modesta intr-o lume rurala in care incaltamintea era mai curand un obiect simbolic decat unul de stricta utilitate cotidiana, in spiritul timpului, Ghita se hotaraste sa stranga banii necesari deschiderii unui atelier de confectionare a incaltamintei, arendand Moara cu noroc. Luarea acestei decizii, un fel de prolog al nuvelei, este rezultatul consultarii familiei, a tinerei si frumoasei sale sotii care respecta hotararea sotului, cap al familiei si responsabil pentru soarta ei, si mai ales a batranei sale soacre, inteleptita prin experienta varstei. in spiritul prudentei traditionale, batrana ii arata ginerelui sau riscurile acestei schimbari: familia avusese parte de norocul unei vietuiri linistite si echilibrate care s-ar putea schimba in lumea cu totul noua si necunoscuta a hanului, iar Ana insasi i se parea prea tanara si necoapta pentru noul ei rol de hangita. Alternativa infruntarii riscurilor fiind saracia, Ghita opteaza pentru schimbare si familia se muta la Moara cu noroc, aducand aici vrednicia si ordinea morala din vechiul lor salas. Rezultatul este mai mult decat incurajator, castigul este insemnat si hanul, binecuvantat de prezenta familiei in care vrednicia se imbina cu voia buna si bunavointa ospitaliera, isi schimba numele printre drumeti, care dau acestui popas numele stapanului, "la Ghita".
Aceasta fericita stare de lucruri se schimba in momentul in care Lica Samadaul isi face aparitia la han si-l face pe Ghita sa inteleaga ca pastrarea afacerii banoase nu depinde doar de legiuita arenda, ci si de bunavointa lui, a carei plata in avans si-o asigura singur, "imprumutandu-se" cu o suma mare
de bani pe care o ia din sertarul mesei, sub amenintarea fortei oamenilor sai. Returnarea banilor, pe care Lica nu se ostenise sa-i numere, depindea, fireste, de starea de libertate a Samadaului, dupa cum siguranta familiei lui Ghita in singuratatea acelei zile de duminica fara drumeti depindea de "cumintenia" hangiului de a accepta targul propus de Lica, cu atat mai mult, cu cat, in ciuda tuturor zvonurilor care circulau despre faradelegile lui, el se dovedise invulnerabil in fata legii si a oamenilor ei.
Intreaga complexitate a riscurilor despre care pomenise batrana este relevata in aceasta infruntare dintre Ghita si Lica, intriga a nuvelei: carciumarul fusese dominat de talhar care ii speculase cu raceala toate punctele vulnerabile; acestea se dovedisera a fi tocmai cele pe care se intemeia pozitia si prestigiul sau de om vrednic, cinstit si cumsecade: era un cap de familie iubitor si responsabil, respectat si cu respect de sine. Prabusirea lui Ghita este urmarita printr-o actiune extrem de tensionata, in care vor mai fi implicate cu rol hotarator si alte personaje, care releva complexitatea tesaturii de patimi, favorizand faradelegea, a acestei lumi. inainte insa ca o talharie si o crima sa provoace ancheta oficiala, infruntarea intre lege si nelegiuire, in care Ghita va fi implicat ca suspect de complicitate - plasat public deci intr-o pozitie cu totul opusa celei initiale - masinaria destinului se pusese in functiune, gratie adevaratelor slabiciuni ale hangiului, mici fisuri in armatura sa launtrica; acestea se vor adanci progresiv, tulburand armonia familiei si transformand hanul dupa chipul si asemanarea stapanului din umbra, Lica Samadaul. Cea dintai are de suferit armonia si seninatatea familiei careia Ghita ii ascunsese continutul confruntarii cu Lica si cu cei doi tovarasi ai lui, sustinand ca neasteptata vizita avusese un caracter benign, porcarii aflandu-se in cautarea unor turme ratacite; cat despre controversatul samadau, acesta era un client ca oricare altul si datoria hangiului este "sa fie bine" cu toti si sa nu se amestece, lasand in seama celor in drept rezolvarea problemelor. Motivul pentru care Ghita si-a mintit familia este complicat: din orgoliu barbatesc nu voia sa-i arate Anei ca Lica era mai puternic decat el si, in acelasi timp, nu dorea sa puna in discutie ramanerea lor la hanul care se dovedise o afacere atat de rentabila, cu atat mai mult cu cat multimea banilor adunati prin vrednicie si ajunsi in chimirul lui Lica ii luase pentru o clipa mintile si nu se putea consola de pierderea lor. Asa cum diagnosticase talharul, Ghita "tinea la bani".
Ascunzisul acesta, duplicitatea la care recurge obligat, va atrage dupa sine schimbari mari in relatiile dintre soti. Taina apasatoare il face sa-si piarda veselia si buna dispozitie, ia decizii pe care sotia lui nu le intelege, dar pe care ea le accepta convinsa ca sunt de competenta exclusiva a barbatului, datoria nevestei fiind aceea de a-i intra in voie. Prezenta frecventa a lui Lica la han ii permite acestui intrus sa intre in intimitatea familiei lui Ghita, care,
linistita de opinia favorabila a capului familiei, il accepta. Scenele cu aspect domestic, cu Lica impletindu-i un bici celui mai mare dintre copii, in vreme ce Ana il ajuta tinand capatul fuiorului, il innegureaza insa pe Ghita, care simte ghimpele geloziei; cu toate acestea, nu protesteaza, ci isi disimuleaza gelozia, caci i se pare o expresie a slabiciunii. Angajeaza la han o slujnica sloboda in purtari si vorbe, potrivita pentru petreceri mai desantate, si Ana se lasa atrasa uneori in asemenea manifestari care il infierbanta pe Lica si cresc frustrarea sotului ei, asa incat la han se insinueaza si creste o atmosfera de suspiciune, otravita de aburii patimilor in care se amesteca banii si sexualitatea.
In complicatul joc al relatiilor de la han ce-i include pe cei trei mai intervin si alte personaje, reprezentative si ele pentru acest timp in care legea si nelegiuirea se opun si totusi coopereaza, gratie unei valori ravnite de toti: banul. Unul dintre aceste personaje este jandarmul Pintea, fost tovaras de talharii al lui Lica, ajuns la inchisoare din cauza lui si devenit om al legii tot din cauza lui, caci in calitate de om al legii putea sa-si ia revansa, dorita cu ardoare, iar autoritatile il angajasera tocmai fiindca era familiarizat din interior cu lumea raufacatorilor pe care trebuia sa o combata. Sprijinul pe care acesta i-l ofera lui Ghita nu este lipsit de ambiguitati morale: prin resortul lui interior - dorinta de revansa - si prin natura serviciilor cerute in schimb si care nu sunt de alt gen decat cele ale lui Lica, fiindca Ghita urma sa se arate tovaras al talharului, inlesnind prinderea acestuia cu dovezi relevante in justitie. Episodic, dar cu mare impact in desfasurarea peripetiilor, apare si o tanara vaduva din marea nobilime, devenita, din nevoia si placerea luxului vietii din marile orase ale imperiului, complice a lui Lica, caruia-i preschimba banii si bijuteriile talharite, profitand de respectabilitatea pe care rangul ei i-l dadea. Aceeasi lacomie si, mai ales, cochetaria ei de femeie de lume o condusesera la greseala fatala de a pastra si a se impodobi cu una din aceste bijuterii ce fusese recunoscuta de proprietarul ei de drept, situatie dezonoranta in sfera nobiliara, care provocase sinuciderea sotului ei, dar mai ales situatie virtual periculoasa pentru Lica, la care oamenii legii ar fi putut ajunge, urmand acest fir. in lumea Samadaului si dupa legea lui, o astfel de greseala are o singura solutie - executia complicelui periculos prin nesabuinta - si nici un altfel de considerent nu impiedica atragerea intr-o cursa si uciderea tinerei femei, a fiului ei, un copil slabut si bolnavicios, si a tuturor servitorilor ce insoteau luxosul ei echipaj. Moartea atator nevinovati e dictata de necesitatea eliminarii tuturor martorilor, oricat de vag ar fi pericolul pe care l-ar reprezenta - cazul baietasului.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |