Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: Ion Barbu, Din ceas, dedus... (Joc secund), Timbru, Dupa melci, Oul dogmatic, Ritmuri pentru nuntile necesare, Riga Crypto si lapona Enigel, Nastratin Hogea la Isarlak.
Orientari teoretice
Intr-un articol polemic la adresa lui Lovinescu, Barbu afirma ca eticheta "modernismului", aplicata literaturii este "improprie", iar atribuita unui poet, ea este "de-a dreptul o ocara", caci orice concentrare si rafinare a liricului, susceptibile de a fi etichetate ca "moderniste", nu sunt decat "recastigarea prin cel mai recules act de amintire a unui sens pierdut de frumusete" -deci intentii de recuperare a modelului poetic orfic.
Ca si in cazul altor individualitati creatoare puternice, Ion Barbu nu gaseste adecvata incercarea criticilor de a afilia poezia sa unui curent sau scoli literare, cu atat mai mult cu cat el isi instituie singur "programele" - de fapt etapele prin care creatia sa trece. Poezia barbiana este, fara indoiala, conectata la marea tendinta a "dezumanizarii artei" manifestata in poezia europeana in prima jumatate a secolului trecut prin Mallarme si Valery. Eliminarea din poezie a "faptului uman" si anecdotic, opacizarea sensurilor textului, in incercarea de a face din poezie un discurs autoreferential, un "joc" pur, fara legatura cu lumea reala si accesibil doar celor alesi, precum si schimbarea radicala a statutului eului liric - prin epurarea vocii lirice de subiectivitate si a discursului poetic de confesie si prin instaurarea in centrul discursului a unei voci impersonale, oraculare - sunt evenimente petrecute in lirica modernismului tarziu, "radical", detectabile si in poezia lui Barbu. in ceea ce priveste similitudinile dintre poetica barbiana si cea a marilor sai confrati romani "modernisti" (Blaga, Bacovia, Arghezi), e evidenta singularitatea formulei lirice barbiene, adeseori subliniata polemic in chiar unele articole doctrinare (v. Poetica domnului Arghezi). Poet "fara precursori si fara urmasi", tocmai datorita unei "formule lirice dintre cele mai orgolioase", Barbu e un modernist ce intrupeaza chiar punctul de varf- si prin el, impasul -modernismului, anticipand, asa cum intuieste Ioana Em. Petrescu, o noua poetica, cea a postmodernismului, definit de autoarea cartii Ion Barbu si poetica postmodernismului ca "noua antropologie" nascuta la confluenta artei cu descoperirile stiintelor secolului XX.
Daca intr-o prima etapa a sa, modernismul moderat lovinescian reclama poeziei romanesti "sincronizarea" cu rafinatele modele lirice occidentale, ca modalitate de depasire a ruralismului si militantismului samanatorist, modernismul barbian presupune instituirea, prin poezie, a unor "cosmosuri probabile", in "limbajul eliptic al teoremelor": "Suntem, marturisea poetul, contemporanii lui Einstein care concureaza cu Euclid in imaginarea de universuri abstracte, (dezantropomorfizarea artei, transcenderea individualului in transindividual) fatal trebuie sa facem si noi [...] concurenta demiurgului in imaginarea unor lumi probabile. Pentru aceasta, visul e o noua sursa de inspiratie.
Ca si in geometrie, inteleg prin poezie o anumita simbolica pentru reprezentarea formelor posibile de existenta. Domeniul visului este larg si intotdeauna interesant de explorat. In felul acesta inteleg suprarealismul care devine infrarealism".
(Interviu cu Ion Valerian)
Etapele din creatia lui Ion Barbu, asa cum le-a fixat Tudor Vianu, au ca element de unitate modelul cultural al Greciei, inteles diferit de la o etapa la alta. Etapa parnasiana {Copacul, Lava, Muntii, Umanizare, Nietzsche, Pytagora) realizeaza modelul Greciei in viziunea lui Nietzsche, diferit de Grecia academica ce ar defini, dupa Barbu, poezia parnasiana propriu-zisa. in aceasta etapa, poezia barbiana surprinde tiparul unei lumi duale, apolinica si dionisiaca, elanul cutreierand dinamic fiintele si ridicand extatic un cer platonician. Nietzsche si Pytagora sunt cele doua masti arhetipale ale spiritului: primul e o constiinta ce sondeaza "abisul numenal" convertind adanca lui absurditate in sens (sensul e deci o creatie a spiritului), cel de-al doilea e spiritul ce-si limpezeste privirile de rasfrangerea "in orbul marii limpezi" a "multiplei aparente si vesnicii schimbari" si contempla prin "golul noptii" cetatea siderala dezvelindu-si "in Numar vertebra ei de fier".
Ambele ipostaze ale spiritului strabat un traseu de cunoastere-participare. Etapa baladica si orientala, alcatuita din doua cicluri distincte, Isarlak si Uvedenrode, propune un alt model al Greciei:
"Credeam a fi recunoscut in pitorescul si umorul balcanic o ultima Grecie. O ordine asemanatoare celei de dinaintea lasarii pe aceste locuri a zapezii rosii - dreapta, justitiara turcime."
Tot acum apare in poezia barbiana tema "fundamental-solemna", Moartea si Somnul. Cetatea Isarlak (numele turcesc al Troiei) este punctul de convergenta a contrariilor "umor, pitoresc" si solemnitatea Mortii/Somnului. Eroul emblematic al cetatii este Nastratin Hogea. Aparitia lui in Isarlak este un mister, o epifanie. Hogea este "sfantul soitariu", bufonul si ascetul acestei lumi, el isi face aparitia intr-o luntre-sicriu (ce parodiaza buf corabia argonautilor) si reveleaza multimii aducatoare de ofrande autofagia sacra:
"Sfant trup si hrana siesi, Hagi rupea din el."
Ca si sarpele Ouroboros ce se inghite pe sine, Nastratin dezvaluie intr-o forma grotesca supremul mister al ciclicitatii viata-moarte. Uvedenrode, cel de-al doilea ciclu al etapei baladic-orientale, marcheaza prin anumite poezii {Uvedenrode, Paralel romantic) realizarea unui limbaj in care "individualitatea notionala a cuvantului" sa se topeasca in "aceea, fonetica, a versului".
Motivul nuntii, ca punct critic al traseului Fiintei si forma a cunoasterii-participare, este prezent in mai multe poezii ale acestui ciclu: Ritmuri pentru nuntile necesare, Riga Crypto si lapona Enigel. Nunta este sinteza dintre principiul masculin, al intelectului - Hermes - si cel senzual feminin - Afrodita -, ea da nastere Hermafroditului, fiinta-sinteza a principiilor - apolinicul si dionisiacul, spiritul si teluricul, instinctul si intelectul. Venera si Mercur sunt trepte partiale de cunoastere si de integrare in unitate. "Roata Soarelui" este Hermafroditul ce ingemaneaza si transcende treptele inferioare, realizand sinteza principiilor fragmentare. Soarele este "a treia cheie" esentiala pentru de-criptarea marilor mistere. Etapa ermetica, reprezentata prin ciclul Joc secund, marcheaza disparitia figurativului in poezia lui Ion Barbu. insusi titlul ciclului defineste poezia ca proces/joc al trans-figurarii, al depasirii figurii, ca forma a lumii create. Spatiul jocului secund este mantuitul azur al virtualitatii si totalitatii in idee (ocean si eter, adanc si creasta). Nadirul latent invocat este polul etern auroral, oglindire si oglinda in care e posibila ridicarea si insumarea harfelor rasfirate ce inalta
cantare imnica genezei inocente. Facutul in spatiul lumii, nededus din ceas e vinovat, pe cand lumea creata prin joc secund are puritatea primordiala a gradinii cu ingeri.
Ion Barbu: Riga Crypto si lapona Enigel
Poezia a fost publicata in "Revista romana" (iunie, 1924) si, ulterior, in Antologia poetilor de azi alcatuita de Perpessicius si Ion Pillat si in volumul Joc secund (1930), unde este integrata ciclului Uvedenrode. Subintitulata "balada" abia la a doua ei tiparire, in Antologia..., poezia apartine celei de-a doua etape de creatie barbiene, cea baladic-orientala. Complexitatea textului si ambiguizarea sensurilor a produs, si in cazul acestui text barbian, lecturi diferite: Luceafar cu roluri inversate, cufundare in abisul oniric si haluci-natoriu al infrarealitatii psihice, alegorie a raportului spirit-materie, basm al padurii, comentariu ironic al nuntii, ca ratare a uniunii si dezvaluire a incompatibilitatii intre parteneri etc.
Poemul este constituit dintr-un prolog si balada propriu-zisa. Prologul evoca, prin dialog, momentul "zicerii" baladei de catre "menestrel" -cantaret, si nu autor al ei. Prezent la ospete, potrivit statutului sau, menestrelul e pus sa aleaga din repertoriul lui "un cantec larg" (in Timbru, poezia e definita ca un "cantec incapator" ca "fosnirea matasoasa a marilor cu sare
Sau lauda gradinii de ingeri..."
) - discurs sublimat in muzica, purtand inteles esential si dimensiune spirituala. Momentul ales pentru spunerea lui este nunta, aflata la "spartul" ei, cu alte cuvinte atunci cand calitatea evenimentului de inceput sfant {Oul dogmatic) e in declin. Rostirea "trist, incetinel", desi analoaga momentului, e independenta de semnificatia lui. Replicile dialogului sunt glumete, menestrelul e "mai aburit
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |