1. Basmul propune povestea unei initieri. Orice calatorie are caracter initiatic.
2. Harap-Alb trece prin mai multe incercari, care il ajuta sa ajunga la maturitate: se confrunta cu omul rosu si cu cel span, ia salafile din Gradina Ursului, pietrele pretioase din Padurea Cerbului s.a.
3. intalnirea cu omul span reprezinta prima proba si totodata primul esec al personajului.
4. Harap-Alb parcurge in drumul sau toate etapele maturizarii pentru a dobandi statutul de imparat.
Subiectul
Verde-imparat, care avea trei fete, hotaraste sa lase tronul unui nepot. De aceea ii scrie fratelui sau, craiul, sa-i trimita pe unul dintre baietii sai. Speriati de ursul care pazea hotarul, fara sa stie ca era tatal lor deghizat, cei doi fii mai mari ai craiului renunta la calatorie. Mezinul este mai norocos. El daruieste un ban unei cersetoare, care se dovedeste a fi Sfanta Duminica, si este indrumat sa ia hainele, armele si calul care apartinusera tatalui sau in tinerete. Astfel, printul trece cu usurinta de ursul care pazea hotarul si porneste spre imparatia lui Verde-imparat, dupa ce ii promite craiului ca se va feri de omul span si de cel ros.
Ajunge intr-o padure din care nu stie cum sa mai iasa si in care il intalneste pe Span. incearca sa respecte sfatul parintesc, refuza de doua ori ajutorul omul span, dar, in cele din urma, il ia sluga. Acesta il pacaleste sa intre intr-o fantana si il inchide acolo. Spanul ii pune la incercare onoarea si cuvantul dat, determinandu-l sa jure pe palos ca il va sluji pana cand va muri si va invia. Devenit din stapan sluga, printul primeste numele de Harap-Alb.
Verde-imparat il supune pe Span la trei probe, dar acesta il trimite pe Harap-Alb in locul sau: sa fure salata din Gradinile Ursului, sa taie capul solomonit al Cerbului si s-o peteasca pe fata imparatului Ros. Harap-Alb trece primele doua probe cu ajutorul Sfintei Duminici, apoi porneste spre curtea imparatului. in drum ajuta niste albine sa-si faca un nou cuib si intalneste prieteni de nadejde: Gerila, Setila, Flamanzila, Ochila, Pasar-Lat-Lungila.
Imparatul Ros ii cere sa faca fata unui ospat pantagruelic, de care se ocupa Setila si Flamanzila. Apoi sunt gazduiti intr-un cuptor, pe care il raceste Gerila. Fata imparatului se ascunde in spatele Lunii, dar Ochila o vede si, pentru ca ea se metamorfozeaza apoi in pasare, Pasar-Lat-Lungila o prinde. in cele din urma, Harap-Alb trebuie s-o identifice pe fata cea vicleana, care are o sosie. De data aceasta, craiasa albinelor il ajuta pe erou s-o arate pe adevarata fata a imparatului Ros.
Intors la curtea imparatului Verde, Harap-Alb este ucis de catre Span, care, la randul lui, este omorat de calul cel credincios. Fata imparatului Ros, care ii era sortita lui Harap-Alb, il readuce din moarte cu apa vie si apa moarta, cu trei smicele de mar. Printul preia tronul unchiului sau si se insoara cu fata care il salvase.
Comentariul
Ca orice basm, si Povestea lui Harap-Alb prezinta etapele unei initieri. Personajul de basm face o calatorie, marcata de numeroase incercari, iar la capatul ei se afla izbanda, atingerea telului propus, marea recompensa. Din perspectiva mitica, drumul lui Harap-Alb inseamna suprema pregatire a eroului, caci presupune cunoasterea lumii si a propriilor limite. Harap-Alb face o calatorie mitica si, cu toate ca apar aici multe simboluri specifice basmului popular, prin atitudinea eroului si prin natura unor probe, drumul sau reprezinta o metafora a vietii; printul
cunoaste umilinta, savarseste fapte de vitejie si prin aceasta isi castiga faima, afla puterea rabdarii si valoarea prieteniei, in fine, trece si prin experienta capitala -moarte si inviere.
Drumul sau debuteaza in padurea labirintica, in care se rataceste, deoarece refuza ajutorul Spanului. in literatura, in special in cea culta, dar si in mituri, ratacirea prin padurea intunecoasa introduce intr-o alta ordine a lumii, iar obstacolul nu poate fi trecut fara indrumarea cuiva. Nici Sfanta Duminica, si nici calul, cei doi ocrotitori constanti ai eroului, nu intervin aici; dupa cum, in final, nimeni nu-l apara pe Harap-Alb de palosul Spanului; el moare, este inviat (cu apa vie si apa moarta, cu trei smicele de mar) si se trezeste ca dintr-un vis, intr-o lume in care il asteapta nunta cu fata imparatului Ros, coroana si imparatia unchiului sau. inceputul si sfarsitul drumului sunt marcate de doua experiente pe care eroul trebuie sa le traiasca singur, fara ajutor si fara incurajarile prietenilor. Acest lucru dovedeste ca experienta printului presupune ruperea definitiva a legaturilor cu lumea cunoscuta, caci orice pregatire se savarseste intr-un spatiu strain, in care nu exista decat nadejdea in Dumnezeu.
De-a lungul drumului, printul este obligat sa treaca prin mai multe incercari si de fiecare data exista un personaj care ii cere sa aiba rabdare, caci sfarsitul nenorocirilor sale nu se afla departe, ca si cand toate celelalte personaje ar cunoaste destinul printului, doar el, intrus intr-o lume necunoscuta, trebuie sa accepte toate obstacolele, avand ca singura obligatie sa nu se opreasca din drum.
In basmul popular, eroul trebuie sa treaca prin mai multe incercari dificile pentru a capata o viziune clara asupra vietii si a greutatilor ei, pentru a se maturiza, pentru a capata un anume statut de erou aureolat; fiecare proba ofera o invatatura, il introduce pe erou intr-un univers nebanuit. Creanga respecta scenariul basmului. Mai intai, Harap-Alb este supus unei minime probe de curaj de chiar tatal sau, craiul, si abia dupa aceea este pregatit sa plece in lume, catre curtea lui Verde-imparat. Craiul ii da fiului sau un sfat, pe care il considera de capatai: sa se fereasca de omul span si de omul ros. Aceasta proba pare simpla, pentru ca nu presupune nici lupta incrancenata, nici dezlegarea unor enigme de neelucidat, ci ii cere printului doar sa se fereasca, sa nu intre in legatura cu aceste personaje. Dar aceasta proba se dovedeste de netrecut. Harap-Alb isi tocmeste sluga tocmai un span. in superstitiile romanesti, omul span reprezinta primejdia de neinlaturat si piaza rea; simbolul este asociat aici cu granita ce se ridica intre casa parinteasca si lume. Piatra de incercare, intalnirea printului cu Spanul anunta inceputul marilor probe prin care el urmeaza sa treaca. Spanul ii apare eroului in padurea care se intinde dincolo de mosia parinteasca, intr-un spatiu labirintic, in care este neaparata nevoie de indrumare.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |