(30.01.1852-22.06.1912)
Dupa
unele surse, I. L. Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie
1852, iar dupa altele, data lui de nastere este 2 februarie
1852. Locul in care a vazut lumina zilei era un sat din judetul Prahova
- Haimanale.
Isi
face studiile gimnaziale in particular si la scoala Sf. Petru si Pavel
din Ploiesti. Apoi isi castiga existenta ca sufleor si copist si se
inscrie la Conservatorul din Bucuresti (clasa de mimica si declamatie),
in anul 1879 se face cunoscut prin comedia O noapte furtunoasa. intre
timp, il cunoscuse pe Eminescu, de care il va lega o prietenie statornica.
Colaboreaza la mai multe reviste, (printre care Ghimpele, Claponul),
iar pe altele chiar le initiaza {Moftul roman, Vatra). in
acelasi timp, este functionar, profesor, apoi patronul mai multor berarii
(printre care si vestita berarie bucuresteana Gambrinus). Sub
influenta lui Eminescu, participa la sedintele cenaclului Junimea.
Prin
comediile sale: O noapte furtunoasa, O scrisoare pierduta, De-ale
carnavalului, Conul Leonida fata cu reactiunea, este considerat
intemeietorul teatrului romanesc modern, creatorul tipologiilor de factura
clasicista si unul dintre cei patru clasici ai literaturii noastre.
De asemenea, a scris si o drama -Napasta. I. L. Caragiale este
si un prozator valoros prin nuvele {O faclie de Paste, In vreme de
razboi, La hanul lui Manjoala, Kir Ianulea) schite, si mai ales
prin vestitele sale momente {Caldura mare, C.F.R., Amici, Justitie,
D-l Goe..., Bacalaureat
etc).
A
murit la Berlin, la data de 22 iunie 1912.
O scrisoare pierduta
1884 (comedie)
1.
Comedia lui Caragiale respecta in buna masura canoanele clasicismului.
2.
Dintre acestea, caracterele
(personajele reprezentative pentru o categorie umana
bine definita) se disting cel mai bine.
3.
In comedia O scrisoare
pierduta, apar tipuri umane caricaturizate, dintre care: incornoratul,
vicleanul ascuns sub masca decrepitudinii, seducatorul ridicol, slugarnicul.
4. Conflictul se desfasoara intre doua grupuri care lupta pentru putere.
5. Intriga este declansata de pierderea scrisorii si de consecintele acestei intamplari.
6. Punctul culminant este legat de intentia lui Catavencu de a citi scrisoarea in adunarea electorala.
7. Deznodamantul este cladit pe aparitia in scena a lui Agamemnon Dandanache si pe impacarea celor doua grupuri.
8. Categoria comicului este bogat reprezentata in piesa prin comic de caractere, comic de situatie, comic de intentie si comic de limbaj.
Tema
In prim-planul comediei se afla tema compromisurilor morale desfasurate in lupta pentru ascensiune politica. intr-un plan general, piesa prezinta "culisele" oricarei biruinte.
Subiectul
Actiunea, plasata intr-un oras de provincie, urmareste confruntarea dintre doua grupari politice in preajma alegerilor parlamentare. intr-o tabara sunt conservatorii, aflati la putere, adica marii proprietari, cum este Zaharia Trahanache, un mosier care de fapt stapaneste orasul, avocatii (Farfuridi, Branzovenescu) si prefectul judetului, Stefan Tipatescu. in tabara opusa se afla intelectualii care afiseaza idealuri liberale: avocatul Nae Catavencu, Ionescu, Popescu, dascalimea, preotul Pripici.
Prefectul Tipatescu este prietenul lui Trahanache si amantul sotiei acestuia, Zoe Trahanache. Aceasta pierde o scrisoare de dragoste pe care i-o trimisese prefectul, iar scrisoarea ajunge, dupa mai multe peripetii, in mainile lui Catavencu. Acesta este proprietarul ziarului Racnetul Carpatilor si ameninta ca va publica scrisoarea lui Tipatescu, daca nu va primi sprijin politic din partea conservatorilor. Nae Catavencu este avocat si a initiat o societate economica pe actiuni, Aurora Economica Romana, sub acoperirea careia ii escrocheaza pe creduli.
Scrisoarea care determina intreaga actiune este intr-adevar scrisa de prefect, dar ea are un continut inofensiv: o anunta pe Zoe ca intr-o anume seara nu poate veni pentru ca asteapta un mesaj telegrafic de la un ministru. Ea se incheie cu o formula conventionala: vino tu la cocoselul tau care te adora si te saruta de o mie de ori, Fanica. Totusi, nici un personaj nu pare sa se indoiasca de identitatea destinatarului sau de cea a expeditorului. Atat Cetateanul turmentat, cat si Catavencu sunt convinsi ca scrisoarea e scrisa cu slova prefectului desi este semnata cu numele intim.
Tipatescu si Zoe intra in alerta, sunt ingroziti de posibilitatea publicarii acestei scrisori si inclina sa-l ajute pe Catavencu in planurile sale politice. Convins ca documentul este fals, Zaharia Trahanache gaseste o polita falsificata de Catavencu si care dovedeste ca acesta a furat banii actionarilor inscrisi in societatea sa economica. Desi nu se explica in ce mod are Trahanache acces la actele lui
Catavencu, este evident ca pentru venerabilul mosier nu exista nici un secret in orasul pe care il controleaza discret.
Intre timp, Tipatescu incearca sa-l intimideze pe Catavencu, ordonandu-i politaiului Pristanda sa-l aresteze, apoi incearca sa trateze conditiile recuperarii scrisorii. ii propune lui Catavencu diverse functii importante in judet, chiar si o mosie a sa, Zavoiul, insa Catavencu nu vrea decat sprijin politic.
Apoi, Trahanache este anuntat de la centru, adica de sefii sai de partid, ca trebuie sa sprijine candidatura unui anume Agamemnon Dandanache. Acesta este un bucurestean batran in a carui modesta casa se intalnesc uneori amatori de jocuri de carti. Dupa una din intalniri, un barbat tanar si necasatorit {becher), cu o pozitie sociala buna {persoana insemnata), isi uita haina la Dandanache, iar acesta, scotocind in buzunare, gaseste o scrisoare de dragoste adresata becherului de o femeie cunoscuta. Agamemnon Dandanache, intocmai ca Nae Catavencu, ameninta ca va publica scrisoarea in ziarul Razboiul in cazul in care nu va fi ajutat sa capete deputatia unui judet. Becherul ii satisface dorinta, Dandanache este ales deputat cu sprijinul lui Zaharia Trahanache, insa nu inapoiaza scrisoarea compromitatoare, hotarat sa se foloseasca si altadata de ea.
Catavencu pierde scrisoarea si afla ca polita pe care o falsificase era la Trahanache; partidul independent, constituit de Catavencu, se sparge. Scrisoarea ajunge din nou la Cetateanul turmentat, care i-o aduce, in fine, Zoei.
Comedia se incheie cu o scena de impacare generala: Catavencu cere iertare si accepta cu umilinta sa conduca festivitatea organizata pentru Dandanache, ajuns deputat.
Comentariul
Comedia O scrisoare pierduta este construita pe un conflict bine subliniat, desfasurat intre doua grupuri de interese: un partid independent, reprezentat de Catavencu, si conservatorii lui Trahanache; exista, insa, si un conflict intern, sugerat la toate nivelurile operei, intre esenta si aparenta, intre un sablon moral (care determina o incrancenata lupta pentru a ascunde adevarul inconvenabil) si adevaratele placeri ale personajelor. Intriga este legata de pierderea scrisorii compromitatoare, iar rasturnarile de situatie, determinate de trecerea acestei scrisori de la un personaj la altul, pregatesc punctul culminant din actul al III-lea, cand Nae Catavencu ameninta ca va face public documentul. Atmosfera se tensioneaza gradat, dar este dezamorsata printr-o lovitura de teatru: in agitatia pusa la cale de catre politaiul Pristanda, scrisoarea este pierduta. Deznodamantul este marcat de aparitia candidatului de la centru, ceea ce restabileste armonia printr-o carnavalesca impacare a partilor.
Asadar, conflictul comediei se desfasoara intre doua grupuri de interese: cel al lui Trahanache, prezidentul partidului conservator, si cel al dascalimii liberale, reprezentata de catre Catavencu. Aceasta confruntare este accentuata de schim-
barile de situatie care au loc: scrisoarea compromitatoare este pierduta de Zoe, gasita de Cetateanul turmentat, de la care o fura Catavencu; apoi acesta pierde scrisoarea; este gasita din nou de Cetateanul turmentat, si dusa in cele din urma andrisantului.
Intr-un alt plan, pierderea scrisorii declanseaza o serie de actiuni; mai intai Tipatescu este ingrozit ca Trahanache va afla de legatura sa cu Zoe, dar tensiunea se stinge repede caci sotul inselat ii marturiseste prefectului ca il considera pe Catavencu plastograf. Totodata, Zoe si Tipatescu traiesc cu deznadejde situatia, fiind gata sa satisfaca orice dorinta a lui Catavencu, fara sa stie ca Trahanache descoperise o polita falsificata de acesta, prin care voia sa-l contrasantajeze si sa stinga orice conflict. Din aceasta confuzie se naste scena care marcheaza punctul culminant, cand Tipatescu da ordin politaiului sa-l aresteze pe Catavencu si, in invalmaseala creata, Catavencu isi pierde palaria in captuseala careia se afla scrisoarea care tulbura viata din urbea X.
Pierderea scrisorii declanseaza conflictul in jurul caruia se concentreaza intreaga actiune a piesei, de unde si titlul ei. Chiar si deznodamantul este legat de acest eveniment, caci castigatorul in alegeri, Agamemnon Dandanache, a folosit tot o scrisoare compromitatoare pentru a santaja o persoana insemnata, obligand-o sa-i sprijine candidatura.
In aceasta tesatura de quiproquo-xai, tipologiile de factura clasicista confera fermitate actiunii. Apar aici tipuri umane caricaturizate, dintre care incornoratul, vicleanul ascuns sub masca decrepitudinii, seducatorul ridicol, slugarnicul. in comedia de factura clasica (asa cum este cea a lui Moliere), fiecare personaj se defineste printr-o trasatura fundamentala, ingrosata si caricaturizata, aflata in contrast flagrant cu ceea ce ar vrea sa para personajul, si aceasta il face reprezentativ pentru o categorie umana, autentica pentru orice epoca si pentru orice tara, adica este vorba despre un personaj tipic. Astfel, ipocritul, avarul, snobul, ipohondrul, gelosul, mizantropul sunt personajele predilecte ale comediei, plasate in contexte care sa le puna in evidenta defectul pe care insista autorul. De aceea se spune ca in comedia clasicista apar personaje tipice in imprejurari tipice.
In comedia O scrisoare pierduta, toate personajele sunt tipice: Trahanache intruchipeaza individul capabil de toate compromisurile, camuflat sub masca onorabilitatii, Pristanda este lingusitorul, Farfuridi ilustreaza prostia orgolioasa, Catavencu reprezinta tipul demagogului. Scriitorul caricaturizeaza trasatura distincta a fiecarui personaj, obtinand efecte comice din discrepanta creata intre atitudinea reala si parerea pe care o are personajul despre sine.
De pilda, tipul demagogului latrans este reprezentat de Nae Catavencu. Canalie si om de temut, el are toate atributele rolului sau: este proprietarul ziarului Racnetul Carpatilor, intemeietorul societatii Aurora Economica Romana, avocat cu vederi liberale, adica are toate armele pentru a intra in politica. Masca sa ludica se caracterizeaza prin ostentatie si grandilocventa. Catavencu nu este surprins in atitudini particularizatoare. El apare ilustrat prin discursurile demagogice, actiunile propriu-zise ale personajului fiind repovestite de alte personaje (Trahanache, Cetateanul turmentat) sau surprinse in scene succinte (arestarea, aducerea din arest la intalnirea cu Tipatescu). Una dintre actiunile sale este povestita Cetateanului turmentat: dupa ce il vede pe acesta citind o scrisoare sub un felinar, incearca sa i-o ia si, pentru ca esueaza, il acuza ca primeste scrisori de la prefect (ii cunoscuse slova). Cetateanul turmentat nu se intimideaza, dar nici Catavencu nu renunta. incearca sa cumpere scrisoarea pe doi poli, apoi il imbata pe cetatean si ii fura scrisoarea in timp ce acesta dormea. Perseverenta lui este indreptata exclusiv spre adversarii politici, dar modul de manifestare ramane discursiv: el incearca mai intai sa-l convinga prin elocventa pe Cetatean. Nici chiar atunci cand, infrant, isi manifesta obedienta fata de fostii sai dusmani, nu renunta la frazele pompoase si lipsite de continut. in final, desi ametit de bautura, la concurenta cu Cetateanul turmentat, Catavencu isi pastreaza abilitatea si, inainte de-a tine un discurs pe tema lui preferata - progresul -, ii cere iertare lui Tipatescu tot prin replici demagogice si zgomotos-ridicole: Sa ma ierti si sa ma iubesti! pentru ca toti ne iubim tara, toti suntem romani!... mai mult sau mai putin onesti!
Nici una dintre replicile acestui personaj nu-i deconspira natura interioara, adevaratele sentimente sau emotii. Trasatura lui dominanta, demagogia, este absolutizata; Catavencu are in exclusivitate replici sablonarde, pompoase, bombastice, marcate de cuvinte mari, dar lipsite de substanta si chiar de sens. Discursul din actul III pastreaza cliseele retorice conventionale, dar afirmatiile sunt lipsite de logica: industria romana este admirabila, sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire; noi aclamam munca, travaliul, care nu se face deloc in tara noastra! Personajul acorda importanta doar sonoritatii si tonului declamator, fara a fi atent la sensul cuvintelor, ceea ce autorul subliniaza prin indicatiile parantetice; astfel, Catavencu ingroasa vorbele, isi dilueaza vocea, alteori tonul devine brusc vioi si latrator.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |