(17.04.1895-7.07.1964)
S-a nascut la Giurgiu, ca fiu al unui comisionar, iar numele sau adevarat este Ion Eugen Iovanaki.
Este poet si prozator, adept al literaturii suprarealiste. Editeaza Contimporanul, revista literaturii avangardiste.
Principalul volum de versuri se intituleaza Ora fantanilor. Remarcabil este, de asemenea, si romanul Lunatecii, aparut postum. Dupa 1944 este marginalizat de regimul comunist si traieste din traduceri.
Manifest
activist catre tinerime 1924
(manifest literar)
1. Manifestul... lui Ion Vinea a fost publicat in revista de avangarda Contimporanul, in 1924.
2. Rolul acestui articol a fost de a pune viata literara romaneasca in acord cu miscarea avangardista europeana.
Tema
Manifestul prezinta un protest menit sa socheze, sa atraga atentia asupra nevoii de schimbare in literatura romana.
Continutul
Manifestul expune o opinie in legatura cu stadiul de dezvoltare a literaturii romane. Astfel, sunt negate tematica si stilul de a scrie al contemporanilor, Vinea pledand in favoarea unei literaturi autentice, care sa porneasca de la experienta nemijlocita, fara a menaja in vreun fel sensibilitatea cititorului.
Comentariul
Manifest activist catre tinerime apare in revista Contimporanul, si constituie scrierea programatica in jurul careia se manifesta avangarda romaneasca. El este redactat intr-un stil violent, pe ton justitiar si incitator:
Jos Arta
caci s-a prostituat!
poezia nu este decat un teasc de stors glanda lacrimala a fetelor de orice varsta!
Teatrul, o reteta pentru melancolia negustorilor de conserve;
Literatura, un clistir rasuflat;
Dramaturgia, un borcan de fetusi fardati;
Pictura, un scutec al naturii, intins in saloanele de plasare;
Trebuie spus ca literatura avangardista nu este specifica unei epoci sau unui curent; ea anunta marile innoiri artistice si se manifesta cu precadere in perioadele de tranzitie. La noi, avangarda a atins momentul culminant in prima jumatate a secolului al XX-lea, prin scriitori precum Urmuz (precursorul), Ion Vinea, Sasa Pana, Gr. Cugler.
Principala trasatura a scrierilor avangardiste o constituie discursul socant, construit cu ostentatie, sa agreseze, sa capteze atentia. Or, scrierea lui Ion Vinea se inscrie in aceasta directie.
Manifestul ... este alcatuit in formula unui discurs mobilizator, in care arte, teme sau aspecte ale vietii sociale sunt definite prin imagini voit teribiliste, indemnul prin care debuteaza (Jos arta!) nu exprima dorinta sincera a autorului ca arta sa fie detronata, coborata de pe soclul ei de valoare spirituala, ci constituie doar un mod de a soca. Tonul lozincard, de protest vehement face, de asemenea, parte din programul literaturii avangardiste. Dupa cum explica Adrian Marino, scrierile de avangarda se caracterizeaza prin negarea artei traditionale, prin insurectie si agresiune, cultiva un adevarat cult al violentei, exprima o preferinta constanta fata de cacofonia studiata si pentru manifestarile contradictorii.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |