Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: Liviu Rebreanu, Ion (personajul eponim), Padurea spanzuratilor (Apostol Bologa).
Orientari teoretice
Cu referire la un personaj, termenul drama noteaza o stare conflictuala in desfasurare; adesea aceasta stare conflictuala se datoreaza unor dorinte sau aspiratii care, din diferite motive, sunt opuse.
Liviu Rebreanu, Padurea spanzuratilor, drama lui Apostol Bologa
Aparut in 1922, la numai doi ani dupa ce primul sau roman Ion il impusese ca scriitor de prim rang; romanul Padurea spanzuratilor se inscrie in seria romanelor inspirate de Primul Razboi Mondial, eveniment ce avea sa fie resimtit pretutindeni in lume ca o ruptura grava, dupa care lumea s-a schimbat radical. Autorul insusi traise experiente traumatizante care-l vor duce pana in pragul sinuciderii si care vor constitui materialul epic al nuvelei Calvarul, iar dupa razboi aflase cu intarziere despre tragedia fratelui sau, Emil, ofiter in armata austro-ungara, executat prin spanzurare in dreptul trecatorii Ghimes, pentru crima de tradare si incercare de dezertare la inamic. Cu toate similitudinile intre soarta acestui frate si eroul romanului sau, Apostol Bologa, intr-o conferinta publicata ulterior sub titlul Marturisiri, Rebreanu insista asupra deosebirii fundamentale dintre cei doi "spanzurati".
Fratele sau, sustine scriitorul, prins in vartejul razboiului, a actionat linear, potrivit unor convingeri de mult coagulate. Eroul sau insa ilustreaza "criza unei generatii" si este tocmai datorita acestui fapt un sovaielnic.
Este de remarcat in aceste precizari ca vorbind despre "o generatie", autorul nu se mai refera doar la particularitatile situatiei unei tinerimi aflate intr-un imperiu multinational, desi neindoielnic aceasta realitate politica a dat crizei o urgenta si o profunzime tragice. Esenta acestei crize, asa cum o subliniaza numele ales pentru erou, Apostol, o constituie cautarea unei lumini calauze intr-o lume care l-a pierdut pe Dumnezeu.
Ca intotdeauna la Rebreanu, poet al cotidianului, evenimentul are rolul de a precipita, de a limpezi si acutiza conflictele latente pe care rutina vietii le voaleaza, fara a le rezolva, permitand lumii o incredere iluzorie in soliditatea tiparelor in care isi inscrie viata.
Scriitorul isi plaseaza eroul intr-o lume similara cu cea din Ion, caci intre Armadia, oraselul in care Titu si Zaharia Herdelea intalnesc la berarie notabilitatile locale, intelighentia zonei, si discuta cu aprindere perspectivele alege-
rii ca deputat a avocatului Grofsoru, infocat aparator al drepturilor romanilor, si Parva natala a lui Apostol Bologa sunt in fapt putine deosebiri. Familia eroului se deosebeste calitativ de celelalte, gratie tatalui sau, erou memo-randist, mostenitor aspru al traditiei strabunului tras pe roata la Alba-Iulia alaturi de "craisor", de Horea, a carui amintire insangerata de erou si martir fusese pentru el temelia unei vieti definite prin indarjire. Luptatorul Iosif Bologa impusese si in viata de familie o austeritate mai curand rece, straina de manifestarile afectivitatii. Om cu o intensa si ardenta viata launtrica, me-morandistul era un interiorizat ce nu gasea si nici nu cauta calea de impartasire, de comunicare. Acest fel de a fi si-a pus pecetea asupra casniciei lui inca de la intemeierea ei, caci tanarul si admiratul avocat nu-i daduse nici un semn fiicei doctorului Hogea, inca eleva la pension, ca ar distinge-o prin ceva de celelalte domnisoare aflate la petrecerea unde se intalnisera. Se multumise sa-i ceara mana tatalui ei, care fusese onorat si fericit de aceasta alegere, asa incat Maria aflase de la directoarea pensionului ca este chemata acasa ca sa se marite. Tanara, mai mult copilandra, crescuta fara mama, intrase in aceasta casatorie cu totul timorata de barbatul pe care o lume intreaga il admira si asa ramasese, neputand sa treaca dincolo de atitudinea rezervata a sotului ei, care totusi o iubea. intreaga rezerva de iubire a sufletului ei si-o indreptase, in consecinta, asupra lui Dumnezeu. Nasterea fiului ei ii adusese o faptura asupra careia sa-si reverse iubirea fara nici o opreliste, aproape un substitut al lui Dumnezeu, si doar cresterea lui in iubirea de Dumnezeu ii alungase temerea de tradare a lui Dumnezeu. Neconcordantele intre influentele celor doi parinti se vor repercuta evident si asupra copilului si, in primii ani, cea a mamei, cu ardenta ei iubire pentru un Dumnezeu atotputernic si bland totodata, va fi mai puternica, asa incat Apostol va avea chiar o viziune cu prilejul unei mici solemnitati in biserica unde i se incredintase rolul de a rosti la slujba rugaciunea "Tatal Nostru".
Momentul de beatitudine al copilului care vazuse intr-o lumina orbitoare pe Dumnezeu infricosator, dar raspandind caldura unei imbratisari materne va determina reactii adverse ale parintilor, dar abia la ispravirea ciclului primar Iosif Bologa il va smulge din izolarea familiala dandu-l la scoala la Nasaud.
Sensibil, serios si inteligent, Apostol trece spaimele acomodarii cu strainii, iar succesele scolare il vor apropia de tatal sau a carui pretuire sobra ii da sentimentul ca e adult. De altfel, la absolvirea primelor patru clase, tatal sau a dat felicitarilor sale un cadru solemn, rostind o alocutiune aidoma unui legat fiului sau ajuns la varsta la care, in caz de nevoie, ar fi putut sa-si castige singur painea. Imperativele atat de limpezi si armonios articulate ale acestui ghid in "viata si lumea... pline de taine grele" menite sa conduca spre implinirea nazuintei de a dobandi stima oamenilor si a lui insusi se vor dovedi cu
neputinta de atins:
"sufletul tau sa fie totdeauna la fel cu gandul, gandul cu vorba si vorba cu fapta, caci numai astfel vei obtine un echilibru statornic intre lumea ta si lumea din afara" - asa sunau cuvintele memorandistului, care lasa in seama deciziei fiului alegerea drumului in viata, a carierei deci, dar, oricare ar fi fost acesta, el trebuie urmat ca barbat, sub semnul datoriei, si ca roman.
Moartea subita prematura a lui Iosif Bologa are un impact teribil asupra adolescentului, care pierde nu numai noul idol, tatal, ci si pe Dumnezeu, momentul deciziei drumului in viata gasindu-l singur in fata "tainelor grele" ale lumii si vietii. Si cea dintai decizie a fost alegerea studiului filosofiei, ce -in locul lasat gol de Dumnezeu - trebuia sa dezlege "tainele".
in ciuda opozitiei inversunate a mamei, urmeaza cu succes studiul filosofiei la universitatea din Budapesta, depasind prin stradanie toate dificultatile, si se vede, mandru si satisfacut, in stapanirea unei "conceptii", ca raspuns la intrebarile tulburatoare cu privire la rosturile omului in lume. Participarea la o "colectivitate organizata" era singura sansa de a nu se irosi a "viermelui", a fugarei "licariri de constiinta" care e omul. Validata la Budapesta, dar mentinuta numai prin artificii la Parva, aceasta "conceptie", sustinuta cu patos, se potrivea la fel de indoielnic si firii sale, caci Apostol nu se simtea bine in "colectivitate", era mai curand un solitar, preferand hoinarelile in afara orasului si a febrei sale "constructive".
Hotararea de a se logodi cu Marta, cocheta si frivola fiica a avocatului Domsa, este o pripeala generata de lipsa lui de experienta si de micile manevre ale avocatului care, aidoma intregii elite din Parva, socotea ca fiul memorandistului are un viitor stralucit ca profesor la universitate.
Ca si "conceptia", Marta i se potrivea - fiind din acelasi mediu - si nu i se potrivea in acelasi timp - fiind cu totul straina de preocuparile si de modul de viata spre care era inclinat. Si tot ca si "conceptia", si logodna este mentinuta din vointa de consecventa, frivolitatea Martei fiind un obstacol de invins pentru a o cuceri.
Izbucnirea razboiului scoate la lumina alte fisuri ale "conceptiei", caci "colectivitatea organizata" in care individul trebuie sa se incadreze activ, pasivitatea fiind blamabila, avea ca menire "efortul constructiv", razboiul neintrand in aceasta formula si, peste toate, la Parva acest razboi era categoric unul strain. Cumpana va fi inclinata de flusturatica preferinta a Martei pentru "eroi", adica pentru uniforme militare, iar Apostol accepta in "conceptia" sa razboiul ca "adevaratul izvor de viata si cel mai eficace element de selec-tiune".
Vreme de doi ani, luptand vitejeste, ranit si decorat, Bologa a trait in echilibru cu sine insusi si cu lumea. Fragilitatea acestui echilibru, amenintat din interior ca si din exterior, iese la iveala cu prilejul unui eveniment -incipitul romanului - care dezvaluie insurmontabilele contradictii ale reali-
tatii pe care si-a ridicat subreda sa imagine rationala, "conceptia" sa, ca si pe cele ale fiintei sale, unde sufletul si gandul nu se pot armoniza si poate nici nu sunt nivele distincte. Acest eveniment marcand declansarea crizei, este spanzurarea unui ofiter ceh, Svoboda, condamnat la degradare si moarte dezonoranta pentru crima de inalta tradare, incercare de dezertare la inamic. La pronuntarea acestei sentinte contribuise activ chiar Apostol, cooptat in Curtea Martiala in virtutea meritelor sale ostasesti, si pentru care nu exista nici un dubiu nici asupra vinovatiei, nici asupra perfectei indreptatiri a sentintei.
In constructia acestei scene se poate remarca stiinta convergentei efectelor care dau descrierii valoarea ei de reprezentare realista a unei ambiante geografic identificabile si in acelasi timp o semnificatie simbolica de mare profunzime: un cer tomnatic mohorat, boltit ca un urias clopot de sticla aburita, orizontala campiei negre "intepata" de rari arbori agonizanti, unica verticala "noua si sfidatoare" - spanzuratoarea - axis mundi si limba de clopot, asteptandu-si cu streangul atarnat fructul mortii. in dreapta si stanga ei, cele doua cimitire despartind si in moarte ostenii, inconjurati de sarma ghimpata, de satenii acoperiti de cruci paraginite si vegetatie salbatica descompusa, un cimitir de doua ori loc al mortii, amintire stearsa si sumbra a unui alt timp. Toamna si razboiul fac din satul pierdut in pacla si fum un amestec de ruine si ofilire umeda si pipernicita. in asteptarea convoiului oficial, cei doi soldati batrani si un localnic, despartiti de bariera de limba si mai ales de statutul lor, sapa fara tragere de inima pamantul inert si ostil sub comanda unui caprar, apasat de pustietatea urata a locurilor care par a se aduna concentric si amenintator sub bratul spanzuratorii. Spre acelasi loc al supliciului se indreapta succesiv doi ofiteri, intai unul venind dinspre cimitir, adus parca impotriva vointei sale de palele de vant, apoi celalalt venind dinspre sat grabit, hotarat si punand capat lancezelii apasatoare prin ordine pripite, care nu impun totusi rigoare militara, ci doar o agitatie speriata. Acesta e Apostol Bologa, mai degraba febril decat autoritar, incercand sa impuna executiei o rigoare militara, sa se asigure ca lucrurile se vor desfasura cu precizie si fara incidente. Astfel, in etape succesive, spanzuratoarea aduna in jurul ei lumea celor vii, o lume diversa si macinata de contradictii accentuate pana la paradox de momentul executiei, cand singurul impacat cu toti si cu toate si mai ales cu un ce superior, inaccesibil tuturor celorlalti, apasati de clopotul opac al boitei, este condamnatul, dezonoratul exclus rusinos din tagma camarazilor sai, judecat ca nevrednic de viata in general, si al carui mormant va pecetlui aceasta excludere, caci nu-si va gasi locul in nici unul din cele doua cimitire. Cu lumina stranie din ochii condamnatului pare a se stinge orice lumina si un
intuneric brusc coboara asupra lumii, schimband intr-un anume fel rolurile, cei vii vadindu-se a fi cei cu adevarat condamnati.
Este de remarcat ca prezentarea personajului principal se face pe fundalul imaginii generice a lumii, locuri si oameni supusi deopotriva unei puteri inexorabile, careia nu i se pot sustrage. El e unul dintre cei doi ofiteri sositi din proprie initiativa, fapt ce il distinge atat de soldatii ce sapa groapa, cat si de convoiul oficial, si, pe fondul acestei similitudini, se naste si prima disputa cu privire la executia ce va avea loc: Apostol se face aparatorul regulamentelor si al unor valori ca onoare si datorie, pe cand cehul Klapka isi exprima indoiala ca acestea sunt suficiente cand e vorba de viata unui om. Executia propriu-zisa anuleaza insa valoarea oricaror principii, fie ca sunt umanitare sau militare, ea naste o coplesitoare emotie pe care o resimte ca oboseala si lehamite chiar si generalul Karg ce renunta la discursul despre caracterul pilduitor al acestei pedepsiri. "Ce intuneric, ce intuneric, Doamne, s-a lasat pe pamant..."
isi va sopti eroul, in timp ce se va indrepta spre locul incartiruirii unde-l astepta o scrisoare a mamei, doina taraganata de acasa a ordonantei sale, Petre, si, o data cu ele, multimea icoanelor din vremea cand lumina ca o imputare din ochii condamnatului - care refuza sa se stearga - inca nu exista. Desi eroul crede ca, o data ajuns inapoi pe front, rutina razboiului de transee va pune din nou stapanire pe viata sa, speranta aceasta nu se va indeplini. Ceea ce se petrecuse langa satul din campia dezolanta va fi o piatra de hotar, iar taina luminii, chemare si imputare in acelasi timp, o obsesie chinuitoare. Pe durata unei perioade simbolice si ea - intre seara grabita din toamna mohorata a executiei lui Svoboda si zorii de zi din primavara Saptamanii luminate a propriei lui executii - Apostol Bologa strabate un drum lung, in cautarea unui echilibru interior si cu lumea ce se va vadi cu neputinta de atins. in transeele rutinei frontului se imprieteneste cu noul venit, cu capitanul Klapka, de la care afla indirect mai multe despre lumea celui spanzurat, fiindca acesta ii destainuie secretul rusinos al prezentei lui la executie: luase parte la pregatirile de dezertare ale unor camarazi, cehi ca si el, si se razgandise in ultimul moment. Ceilalti fusesera prinsi si impartasisera soarta lui Svoboda, iar el, cu toate ca participarea sa ramasese secreta, se simtea suspectat in permanenta si chiar mutarea lui pe frontul rusesc o socotea efect al acestei banuieli ce plutea in jurul oricarui ceh. Motivul razgandirii sale, temeiul hotararii lui de a ramane in viata cu orice chip, era familia care-l astepta acasa. intelegerea umana si simpatia care-i leaga pe cei doi barbati, atat de deosebiti in fond, dainuie si cehul urmareste cu o grija aproape paterna zbaterile mai tanarului sau camarad, aflat mereu pe marginea prapastiei.
Cand vestea deschiderii unui nou front o data cu intrarea Romaniei in razboi ajunge in acest loc, toata confuzia launtrica a lui Apostol se polarizeaza
intr-un singur refuz cert: nu va lupta pe frontul romanesc si se decide sa-si "cumpere" favoarea de a nu fi transferat printr-o fapta de bravura care sa-i sustina cererea. in razboiul de pozitii din Galitia o astfel de fapta de arme nu i-o poate prilejui decat distrugerea unui reflector rusesc ce matura campul cu desavarsire inutil si patetic, caci lumina lui nu avea ce dezvalui. Cu toate acestea, la intervale neregulate si in locuri diferite, lumina lui imbaia o parte din transee provocand sistematic raspunsul artileriei. Apostol se lasase cu voluptate in voia acestei lumini chematoare si mangaietoare, ce ajunsese un subiect enervant pentru superiori, si care, in momentul de cumpana in care se afla, ii oferea sansa salvarii tocmai prin eliminarea ei. Pregatirea infrigurata, dezamagirea dublata de o ascunsa bucurie la ratarea tintei, urmata de tristetea nelamurita si profunda dupa reusita, preced intalnirea hotaratoare cu generalul Karg. "Tainele grele" ale vietii, despre care ii vorbise cam emfatic tatal lui, se vor vadi cu prilejul acestei audiente. Preocupat de obstacolele in calea decorarii sale datorate dedesubturilor unei birocratii incalcite, generalul Karg este nemultumit ca tanarul ofiter caruia-i facuse onoarea de a-l decora personal nu se retrage imediat si ca are indrazneala sa ceara ceva. il va refuza net si-i va taxa atitudinea ca antipatriotica si tradatoare. Aceasta reactie a generalului linisteste instantaneu febrilitatea eroului, care simte o brusca eliberare, caci iese ca dintr-o haina prea stramta din chingile tuturor legaturilor care-l tineau in armata statului. Lepadarea de tot ce crezuse si - de la o vreme - de tot ce se straduise sa creada este resimtita de erou ca o expunere neprotejata la vartejurile vietii, stare incarcata de primejdii, dar in acord profund cu taina descoperita intr-o camaruta a sufletului, dupa cum ii marturiseste el lui Klapka. Noul sau prieten, care-l felicita pe Apostol pentru curajul de a-l fi infruntat pe general, intra insa in alerta cand afla decizia lui de a dezerta si-l sfatuieste sa renunte la asemenea intentii cu efecte fatale. Apostol ramane insa de neclintit si se concentreaza asupra dezertarii.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |