Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: Morometii (Ilie sau Niculae Moromete), Cel mai iubit dintre pamanteni (Victor Petrini).
Orientari teoretice: evolutia romanului postbelic
Cel de al doilea razboi mondial a avut un impact major asupra lumii, resimtit dureros intr-o parte a ei prin contradictia ireductibila intre proclamarea solemna a vocatiei de actor liber in istorie a omului - in cadrul ideologiei oficiale marxist-leniniste - si dogmatismul intolerant si opresiv al aplicarii in toate domeniile vietii a acestei ideologii, adevar ultim si absolut in posesia unei unice forte politice, partidul comunist. intrucat dinamica societatii era proclamata drept o lupta, practic un razboi necrutator, elanul constructiv devenea un aspect periferic, in cele din urma, si cu totul subordonat distrugerii "dusmanului".
Perpetua stare de asediu, proclamata arbitrar, justifica o stare de teroare generalizata, nu atat in raport cu exteriorul - nici acest aspect nefiind insa neglijabil, caci dupa razboi s-a instalat o noua stare de razboi, "razboiul rece" - cat mai cu seama chiar in sanul societatii in care delictul de opinie, real sau imaginar, atragea dupa sine stigmatizarea de "dusman al poporului", sanctionata cu o teribila brutalitate, asa dupa cum apartenenta la o categorie sociala decretata dusmanoasa sau suspecta (burghez, mosier, chiabur sau intelectual sovaielnic) avea drept consecinta excluderea din viata publica, de la instructie superioara etc. E de remarcat ca pana si relatiile cu asemenea "exclusi" atrageau dupa sine excomunicari, intr-o prima faza a ei, "noua era" a avut drept forme de manifestare predilecte marile sarbatori oficiale cu defilari-spectacol, expresie a adeziunii neconditionate la "politica partidului" si intunecatele autodafeuri, sedinte de "demascare" a dusmanilor de clasa. in timp, evolutia societatii a marcat o atenuare a formelor "luptei de clasa", dar emanciparea de sub opresiunea unei ideologii care era proclamata drept adevar unic si absolut in toate domeniile vietii nu s-a realizat.
In domeniul literaturii - si in speta al romanului - marea schimbare politica de dupa incheierea razboiului s-a resimtit prin incorsetarea in asa numitul "realism socialist", concept preluat din ideologia sovietica. Se regasesc in el functia militanta a literaturii de sorginte romantica si canonul realist al reprezentarii mimetice a realitatii sociale. Cum monopolul cunoasterii "stiintifice" a realitatii, ca si a sensului dinamicii ei, apartinea exclusiv partidului unic, scriitorului nu-i mai revenea decat modestul rol de mestesugar ilustrator al unei scheme abstracte a societatii, cu roluri prescrise potrivit apartenentei la un anume grup social "stiintific" determinat. Aceasta schema functiona si ca test al evaluarii critice, textul literar fiind o reusita sau doar una partiala cu erori ideologice, evident, a transpunerii "viziunii" partidului. Decretarea drept "decadente" a oricaror preocupari ce depaseau prescriptiile "realismului socialist" a avut efecte deprimante in literatura, intre altele si prin cenzurarea nemiloasa a literaturii romanesti interbelice, supuse unei necrutatoare si dogmatice, pana la ilar, examinari ideologice care a maturat din viata vie scriitori si opere vreme de mai bine de un deceniu. De fapt, marea batalie pentru deschidere s-a dat mai cu seama in procesul anevoios, uneori cu subterfugii ce azi pot parea comice, al recuperarii "mostenirii literare", termen in uz in epoca.
Cu toata productia de esecuri "realist socialiste", romanul romanesc a inregistrat cateva succese notabile, ocolind actualitatea confuza si in fond greu inteligibila tocmai datorita contradictiilor insuportabile din ideologia partidului unic - amintite anterior - pe de o parte, iar pe de alta parte datorita caracterului de teren minat al acestei actualitati traite de scriitori. intre aceste succese, cel mai important este neindoielnic Morometii, la care se poate adauga Bietul Ioanide al lui G. Calinescu si ciclul Cronica de familie al lui Petre Dumitriu.
Descatusarea din chingile "realismului socialist" a adus dupa sine o extraordinara inflorire a romanului, in buna parte dedicat tocmai "obsedantului deceniu" - dupa cum fericit l-a denumit M. Preda, caci aceasta perioada a constituit un adevarat fundal obsesiv al universurilor fictionale create de scriitorii postbelici, transformand o tema considerata oarecum invechita - dimensiunea istorica a existentei fiintei umane -intr-una de o arzatoare actualitate. in acelasi timp, se manifesta o diversificare a discursului epic in corelatie cu perceperea multiplelor crize ale realului insusi. Patru decenii de roman au impus mari romancieri sau doar mari romane, dintre care e dificil de realizat o selectie. Amintim totusi pe N. Breban, E. Barbu, Al. Ivasiuc, D.R. Popescu, F. Neagu - cu ingerul a strigat -, A. Buzura, Stefan Banulescu cu Cartea Milionarului, C. Toiu cu Galeria cu vita salbatica, G. Balaita. Dupa perioada interbelica, romanul cunoaste din nou o epoca de glorioasa inflorire, cu formule romanesti dintre cele mai diferite. in anii 80- 90 s-a putut constata o orientare a discursului epic spre el insusi, devenit daca nu "realitate unica" in proces, cel putin obiect predilect, realitate autonoma. Omul fata in fata cu limbajul, desi cel mai adesea scriitorul fata in fata cu limbajul, constituie in actualitate situatia existentiala generatoare de text, el insusi devenit model universal atotcuprinzator.
Marin Preda: Morometii (I, II)
Aparut in chiar "obsedantul deceniu", primul volum al romanului Morometii anunta de la inceput tema lui, cea a timpului istoric, stihie impenetrabila si insidioasa, supradeterminand, aidoma unui fatum antic, existenta umana.
Desi autorul si-a intitulat romanul Morometii - implicand problematica familiei deci - ineditul personajului ce reprezenta generatia adulta in pragul batranetii - e vorba de Ilie Moromete - a polarizat aproape exclusiv interesul comentatorilor, mai ales ca generatia tanara, reprezentata in primul volum prin cei trei feciori mai mari, Achim, Nila si Paraschiv, era vizibil inferioara, ca putere de intelegere si atitudine morala. Chiar ideea unui al doilea volum, aparut la mare distanta in timp si intr-o vreme ce nu mai era aceeasi cu cea din momentul aparitiei primului, indica persistenta obsesivei interogatii asupra raportului fiecarei generatii cu timpul ei, aflat intr-o enigmatica si traumatizanta schimbare. Alegerea satului ca loc al revelarii impactului Istoriei asupra individului se datoreaza poate si originii rurale a autorului, care socotea experienta traita drept "prada" a scriitorului; nu este insa mai putin adevarat ca, prin chiar munca pamantului in ritmul etern al ciclului anotimpurilor, satul pastreaza in chip obiectiv un tipar traditional al vietii, suprade-terminat de zvarcolirile timpului istoric ale carui amprente se regasesc la toate nivelurile existentei, de la cea a individului, la cea a familiei si pana la cea a societatii, in totalitatea ei fragmentata si multiforma.
Privit in ansamblul sau, romanul Morometii (voi. I si II) poate fi considerat romanul esecului a doua generatii care au crezut, fiecare in alt fel, ca sunt stapani, prin intelegere macar, ai propriului lor destin, daca nu ai timpului lor. La inceputul actiunii volumului I, plasata "cativa ani inaintea izbucnirii razboiului", tatal, Ilie Moromete se gaseste pe o culme a vietii sale; gospodaria, cu toate datoriile ce o grevau, parea sa reziste, asigurand traiul zilnic al familiei si o parte cuviincioasa fiecaruia dintre copii cand le va veni vremea asezarii la casa proprie.
Prin urmare, Ilie se putea deda cu delicii marii sale placeri, cea a contemplarii spectacolului lumii si a convertirii lui in cuvant. De aceea, dupa intoarcerea acasa de la munca, sau uneori chiar la camp, Ilie petrece mult timp stand si privind lumea, asteptand nu atat un partener de discutii, cat un "actor" inocent in micile scene pe care le regizeaza. Convingerile sale cu privire la rostul primordial al gospodariei taranesti si al taranului i se par de domeniul evidentei, ca si stradaniile sale necurmate de a pastra neciuntite loturile familiei si de a gospodari veniturile intr-un spirit de echitate. De aceea, el nu observa discordia mocnita din chiar familia sa cu copii proveniti din doua casatorii, cei trei mai mari aflandu-se, de altfel, aproape de varsta iesirii de sub tutela familiei. Sau poate o considera trecatoare, vindecabila prin trecerea timpului, ca si plata integrala a tuturor
datoriilor, cu rate mereu amanate, platite partial prin negutarea la munte a unei parti a recoltei. Temeiul adanc al acestei convingeri este axioma rationalitatii lumii, in virtutea careia lucrurile trebuie sa se aseze in fagasul lor firesc. De aceea, eroul nu lasa grijile si amenintarile sa-i tulbure sufletul, nici cand se vede constrans la cedari dureroase precum aceea a taierii salcamului din spatele gradinii, bucata de pamant proprietate de drept a surorii sale, Guica. Vecinul sau, Tudor Balosu, care se dovedise deosebit de abil in negot si cumparase de la consateni aflati in dificultate destul pamant, dorea aprig nu numai salcamul, ci si bucata de pamant pe care crestea venerabilul copac, pentru a-si mari casa, in vederea asezarii fiului sau, Victor. in asteptarea perceptorului care urma sa porneasca pe la casele oamenilor, Ilie, pastrand o infatisare impenetrabila, taie acest copac reper in topografia satului, duminica in zori, insotit de ecoul bocetului traditional al femeilor din cimitir si facand comentarii ironice la nedumeririle si zapaceala neindemanatica a fiului sau, Nila, caruia ii destainuie ca taie salcamul "ca sa se mire prostii" si-l indeamna sa traga boii mai aproape de directia previzibila de cadere a copacului, ca sa nu rateze strivirea lor. Cu aceeasi figura senina si destinsa, el perfecteaza vanzarea salcamului dupa stravechiul obicei al consfintirii targului cu un pahar de bautura intinzand subtile curse de cuvinte lui Victor, mostenitorul unic al averii in crestere, potrivit partinitoarei decizii paterne, care afirma cu aroganta prosteasca prevalenta "obijnuintelor" sale asupra ceremoniilor indatinate. Si cu toate acestea, loviturile de topor intre-taind bocetul ritualic marcheaza inceputul sfarsitului. Forta secreta a acestui personaj care starneste ura neagra si a carui atractie magnetica se manifesta plenar in adunarile duminicale din poiana fierariei lui Iocan - forma noua a vietii comunitare, coexistand cu slujba duminicala la care mai sunt prezente femeile, cu hora si clicurile tineretului - carora li se adaugasera recent si exercitiile "premilitarilor".
La aceste adunari, petreceri barbatesti, se facea politica intr-o maniera cu totul originala si mai ales gratuita. Unii tarani, ca Moromete de pilda, erau simpatizanti ai unor partide, dar prezenta, ca si disputele nu erau partizane. Lectura ziarelor reprezenta o modalitate de a se informa asupra lumii de dincolo de hotarul satului, dar mai cu seama o forma de manifestare a libertatii intr-un joc cu importanta relativ redusa, in raport cu rostul lor de tarani, proprietari pe loturile lor, stapani ca atare ai lumii lor ce hranea orasele:
"politicienii" din poiana fierariei lui Iocan aveau trufia independentei.
Asa se explica subtila punere in scena a sosirii lui Moromete in poiana unde lumea era deja adunata, apoi citirea oarecum actoriceasca a discursului regelui, "intaiul agricultor al tarii", la un congres pe probleme agrare si scanteietoarea lui persiflare intr-un schimb de replici ale "actorilor", prieteni
ai lui Ilie, inteligenti ca si el. Toate acestea vrajesc auditoriul obisnuit, dar petrecerea desfasurata sub semnul seninatatii este perturbata de interventia incarcata de resentimente a lui Tugurlan, taran ramas neimpropietarit la marea reforma agrara si care mereu i-a considerat pe consatenii sai vinovati prin nepasare pentru aceasta stare de lucruri generatoare de privatiuni si umilinte. in cuvintele incarcate de ura ale acestui barbat viguros razbateau amestecate reprosurile mocnite pentru propria lui situatie, ca si pentru lipsa de intelegere pentru cei napastuiti, in general. in uluiala produsa de limbajul violent si insultator, doar Moromete face efortul de a curata de zgura patimasa interventia lui Tugurlan si de a discerne rational "chestiunile" ce rezulta din ea, ca posibile subiecte de controversa, de dezbatere de idei. Chiar inainte de limpezirea atmosferei, Ilie este obligat sa paraseasca adunarea: fiica lui sosise sa-l instiinteze ca venise perceptorul pentru incasarea datoriilor restante. Ajuns acasa, Ilie va plati in cele din urma o parte din banii incasati chiar in acea dimineata pentru salcam, insa o va face regizand un mic spectacol descumpanitor pentru perceptor: acesta este intai ignorat, apoi supus unor oferte schimbate succesiv, de la refuz la acceptare a platii integrale si, in cele din urma, doar partiale. Satisfactia acestui triumf al modelarii pline de spirit a unei situatii neplacute, a schimbarii rolurilor, hraneste sentimentul de libertate al eroului si este in acelasi timp sursa aversiunii constante a unora precum bogatul sau vecin. insa pentru cei trei feciori salvarea lazii cu zestre a surorilor cu pretul salcamului, proprietate a Guicai, este inca o dovada a nedreptatirii lor in favoarea odraslelor vitregei si mania, ca si dorinta lor de razbunare ating noi cote. Creste in acelasi timp presiunea asupra tatalui spre a permite plecarea lui Achim la Bucuresti. insasi mama, Catrina, desi ingrijorata de efectul pe care lipsa laptelui il va avea asupra hranei familiei pe timpul istovitoarei munci a secerisului, insista pe langa Ilie sa le dea aceasta satisfactie feciorilor, nadajduind sa diminueze ura lor pe care o resimtea apasator. Decizia o data luata il umple de bucurie pe mezin, pe Niculae, care se vede eliberat de cosmarul zilnic al pascutului micii turme deloc docile, si in acelasi timp devine posibila frecventarea scolii, caci, spre deosebire de ceilalti, lui ii placea sa invete.
In lumea satului, institutia scolii ocupa un loc nesemnificativ: majoritatea copiilor o frecventeaza in masura in care le-o ingaduie participarea lor la treburile gospodaresti, fiindca intr-o societate funciar traditionala, in care generatiile se succed implinindu-si destinul in aceleasi tipare, instructia cu adevarat functionala, ca si educatia, se realizeaza tocmai prin aceasta participare. Lui Niculae insa, dupa cum va afla cu tulburare si emotie tatal sau, ii chiar place scoala si, in indiferenta generala a familiei, pentru care, datorita varstei, el nu conta inca, mezinul reuseste nu doar sa treaca scoala atat de rar
frecventata, ci chiar sa ia premiul intai. La serbarea de sfarsit de an - programata de sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel, strecurata, intr-un fel, in calendarul religios-agrar al satului, caci precede secerisul si este in acelasi timp momentul desfasurarii dansului ritual al calusului - Ilie, prezent ca toti consatenii, fie ca aveau sau nu copii de scoala, il vede cu adevarat, pentru prima data, pe mezinul sau: slab si aproape zdrentaros, dar mandru nevoie mare de cureaua si palaria veche a tatalui sau, primite cu acest prilej festiv, suferind de o criza acuta de friguri, insa cu desavarsire fericit pentru izbanda, induiosarea care-l invadeaza pe tata, nestapanita de aceasta data, e amestecata cu destula ingrijorare: pasiunea pentru carte a lui Niculae ameninta sa genereze o noua problema baneasca acuta, in conditiile in care fusese obligat sa se imprumute cu o suma insemnata de bani de la Aristide, spre a plati o parte a impozitului funciar. Pentru contractarea acestui imprumut, ce urma sa fie achitat din banii trimisi de Achim din vanzarea laptelui, Moromete obtinuse acordul intregii familii, intr-un conclav desfasurat cu suceli si ocolisuri, in asemenea ocazii, batranul pastra in adancul sufletului o indoiala cu privire la intelegerea de catre toti a seriozitatii situatiei financiare a familiei, credea insa sincer ca eforturile si tactica lui de amanare, pana acum eficienta, sunt apreciate ca de buna credinta de catre toti. in privinta fiilor lui mai mari, se insela insa amarnic, caci, dimpotriva, cu mintea incetosata de ura, Paraschiv se decisese sa grabeasca plecarea lor pentru ca la seceris ceilalti sa fie obligati sa mearga pe jos si sa nu mai profite de munca lor. in ultima clipa insa, Nila se razgandise, neputand sa accepte o asemenea lovitura data familiei, si, cu toata furia mocnita, Paraschiv fusese obligat sa cedeze in fata indaratniciei mute, dar de neclintit, a fratelui sau. Cei doi facusera cale intoarsa din hotarul satului, piedica de netrecut pentru bruma de loialitate a lui Nila.
Amenintarile indelung adunate, lucrare insidioasa a timpului, se prabusesc in avalansa asupra eroului: bogatia recoltei de grau - pe care-si inte-meiase speranta achitarii datoriilor scadente - provoaca o cadere a pretului graului pe piata cerealelor, banca si fiscul pretind achitarea neintarziata a tuturor ratelor, precum si a restantelor. Moromete constata ca primejdia sufocarii gospodariei taranesti ramane fara nici un ecou in sfera decizionala, dar lovitura de gratie i-o da descoperirea complotului pus la cale de fiii sai mai mari. Face o ultima si disperata incercare de a-i readuce pe cei doi, Nila si Paraschiv, la fireasca acceptare a autoritatii paterne, spre binele gospodariei si al familiei, si cand se izbeste de obstinata si obraznica lor rezistenta recurge la argumentul detestat - si de altfel ineficient - al violentei. Pleaca apoi de la locul dezastrului in singuratatea campiei, martora tacuta a manifestarii deznadejdii infrangerii. Urmele pateticei jelanii-rafuieli cu lumea le vad la intoarcerea lui acasa doar Catrina, fetele si Niculae, caci Paraschiv si
Nila plecasera indarjiti si amenintand, dupa ce sparsesera lada de zestre, incarcasera cele mai bune covoare pe cai si luasera toti banii.
Ca si masa, ramasa prea mica, la care se aduna familia, tiparul patriarhal al implinirii rosturilor vietii de taran - firesc, potrivit convingerii lui Ilie - se dovedise a nu mai corespunde dinamicii timpului. Cei trei fii visau sa se imbogateasca prin negot, aidoma lui Balosu, si veninul picurat de Guica, sora lui Moromete neimplinita ca sotie si mama, dorind in fond sa paraziteze gospodaria lui Ilie, substituind-o pe sotia moarta, nu face decat sa catalizeze aspiratiile lor, sa le hraneasca cu propria ei frustrare. Chiar daca din nebulosul lor vis (in care reusita in afaceri se amesteca cu dorinta de revansa) nu se va alege nimic -fapt de altfel previzibil din esecul drumului Ia munte, pe care tatal si-l ingaduise tocmai spre a-i vindeca de nesabuinta, ca si din naiva incredere a lui Paraschiv ca matrapazlacurile plutonierului de la intendenta reprezinta o reteta sigura a reusitei - cei trei nu se vor intoarce la rosturile de taran.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |