Destinul terestru al lui Marin Preda se suprapune, pana la un punct, greu de identificat insa, cu acela inscris in mitologia operei sale, prin personajul memorabil Niculaie Moromete. Viitorul scriitor s-a nascut la 5 august 1922, in Silistea-Gumesti, sat teleormanean din Campia Dunarii. A studiat la Scoala Normala din Bucuresti, luand, la sfarsitul anului scolar 1940-1941, examenul de capacitate, dar si-a intrerupt studiile din cauza lipsei de mijloace financiare.
Va debuta cu schita "Parlitu" in foiletonul "Popasuri", adaosul literar al ziarului "Timpul", unde mai publica o serie de nuvele - "Calul", "Strigoaica", "Salcamul", "Noaptea" "La camp", "Rotila" - cateva dintre ele fiind reluate in volumul debutului sau editorial, "intalnirea din pamanturi", din anul 1948. Primul volum din "Morometii" apare in 1955, iar al doilea in 1967, in acest roman monumental scriitorul creand un spatiu imaginar al campiei dunarene. Alte romane publicate de Marin Preda sunt "Risipitorii" (1962), "Intrusul" (1968), "Marele singuratic" (1972), "Delirul", (1975), "Cel mai iubit dintre pamanteni" (1980). "Imposibila intoarcere" (1971) si "Viata ca o prada" (1977) sunt carti de atitudine si de confesiuni literare. Marin Preda se va stinge din viata la 16 mai 1980.
Cum se poate usor observa, aceste carti dezvolta c intindere vasta a naratiunii, continand subiecte multiple: fie tragedia unei familii supuse vitregiilor istoriei necrutatoare ("Morometii"), sau a unei lumi nou constituite, saraca in manifestari ("Intrusul", "Marele singuratic"), sau , chiar zbuciumul teribil al scufundarii in neant, in "abisul nonexistentei", in infernul relatiilor conjugale, comunizate de o degradare accentuata a lumii, realizandu-se trecerea de la spirit la materie in ultimul roman al scriitorului, "Cel mai iubit dintre pamanteni".
Mai mult, in scrierile sale se reconstituie o lume trecuta, inconjurata de o aura legendara. Pentru ca, daca "Morometii" scot la iveala lumea interbelica, anii 1937-1939, si perioada nefasta a colectivizarii, din anii "obsedantului deceniu", 50- 60, cu toate inscenarile, cu toti declasatii si arivistii noilor timpuri, Mantarosie, Ouabei, Isosica, fapte si personaje ce vor eroda incetul cu incetul personalitatea lui Ilie Moromete, grabindu-i sfarsitul, "Cel mai iubit dintre pamanteni" arata crancena perioada a stalinismului, cu reprimari crunte si silnicii de neiertat.
Romanul "Morometii", veritabila saga a unei familii de tarani
din Campia Dunarii interbelica, fixeaza in eternitate o realitate pierduta,
aceea a satului romanesc traditional pe cale de disparitie, a ultimilor
tarani arhaici, autentici, care se pierd treptat in negura devoratoare
a timpului si a unei istorii necrutatoare.
O
adunare linistita
Povestirea "O adunare linistita" apare in volumul de debut din 1948, "intalnirea din
pamanturi", prin care, din fragmente narative separate, unitare insa ca viziune, Marin Preda scotea la lumina fascinanta lume a "Morometilor".
Ca si in romanul de mai tarziu, scriitorul
cladea in povestirile sale imaginea unei lumi stabile, cu o atmosfera de viata patriarhala, netulburata inca de mersul accelerat al istoriei, oamenii satelor de campie inlocuind drama sau tragedia cu ironia sanatoasa si contemplativitatea. Sunt oamenii care inca au timp sa spuna povesti la o sezatoare de iarna improvizata, rememorand in registru ironic aventurile iesirii din spatiul propriu, cu o inventivitate remarcabila a tehnicii narative, asezata sub semnul stilistic al oralitatii pline de farmec. "O adunare linistita" este o repetitie finala inaintea marelui efort al scrierii "Morometilor", o testare a resurselor artistice care vor cladi marea fresca a unei lumi ce se intalneste decisiv cu o istorie devastatoare.
Tehnica narativa din aceasta povestire pastreaza regulile traditionale ale genului, alcatuirea instantelor narative si a atmosferei specifice, introducerea in scena a personajelor si a naratorilor, schimbarea de roluri si interferenta planurilor epice. Daca in "Hanu Ancutei" soborul povestitorilor si al ascultatorilor este deja constituit, urmand ca din cotloanele intunecate ale hanului sa se ridice pe rand naratorii, intr-un fascinant turnir, subtil regizat de un narator principal, in "O adunare linistita" asistam mai intai la un moment premergator, in care personajele, Anghelache, Matei al lui Barbu si Tugurlan, se aduna pe ulita, ca in alaiul unui colind de iarna, abia pe urma intrand in casa lui Patanghel, personajul principal, prototipal, varianta a unui Moromete de mai tarziu. Motivul acestei intalniri, pe langa acela ritualic, al cinstirii unei cesti de tuica intr-o seara de iarna, este prilejuit de un pattern narativ relativ enigmatic: Patanghel si Miai plecasera cu carutele incarcate cu porumb catre munte, dar revenisera in sat separat, certati, fapt ce starnise neliniste in colectivitate. Aventura in sine a calatoriei in spatii straine si deslusirea acestei enigme constituie intriga narativa si situarea in centrul atentiei a lui Patanghel, personaj-narator captivant, plin de farmec.
Fragmentul din manual reprezinta partea a doua a povestirii (din cele zece), unitara insa prin constructia gradata a secventei narative si prin dozarea savanta a efectelor psihologice asupra ascultatorilor. Incipitul invita la concentrarea atentiei acestora, avand in acelasi timp caracter argumentativ:
"Stai sa vezi, Matei, tot el a venit la mine, si, ca una in sus, alta in jos. Patanghele, hai sa mergem cu porumb."
Ideea plecarii la targ apartine lui Miai si, intr-un prim dialog reproductiv, inserat in povestire, in stilul vorbirii directe, sunt infatisate motivele si preparativele plecarii, marcate de acelasi caracter ritualic, profund justificat al tuturor actiunilor: Patanghel isi cam terminase treburile gospodaresti, isi potcovise caii si ii cam trebuiau "niste gologani".
Un motiv important, hotarator, este faptul ca Miai are mertic, unitate de masura a boabelor de porumb, obiect pana la urma buclucas in desfasurarea actiunii si cauza a neintelegerilor dintre cele doua personaje. Pentru moment insa dialogul pe aceasta tema poate sa para enigmatic, creator de efecte de asteptare in naratiune:
"Si nu stiu cum zic eu pe urma, dar stiti voi, asa intr-o doara: «Ai mertic?» «Am», stiti, zice el. «Bine! Bine, ma! Bine, Miai, mergem cu porumb!»."
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |