Marin Sorescu este unul dintre cei mai originali poeti ai literaturii noastre contemporane. Nascut in 1936, m comuna Bulzesti (Dolj), poetul a debutat cu volumul Singur printre poeti. Dintre cartile sale de poezie, La Lilieci (I, II, III) reprezinta un moment de rascruce in literele romanesti, tatroductad o noua modalitate de expresie lirica. Marin Sorescu este si un valoros dramaturg (Zona, Matca, A treia teapa stat citeva din piesele sale).
Este, de asemenea, autorul unui roman, fiind concomitent, publicist si traducator. Poezia Astfel este una dintre creatiile reprezentative ale poetului, atit datorita felului ta care interpreteaza istoria noastra, cit si sub aspect formal.
Prin mesajul sau, poezia se inscrie ta cadrul liricii patriotice, iar prin limbajul poetic, ea apartine liricii moderne, deosebita de cea traditionala. Marin Sorescu afirma ca "poezia trebuie sa fie concisa, aproape algebrica".
In poezia moderna, de obicei, metafora nu mai este un ornament, ci intreaga poezie se dezvolta totr-o "metafora".
Autorul renunta la versul cu rima si se exprima cu multa simplitate. Dar, la o privire mai atenta, descoperim ca fiecare vers ascunde sensuri figurate, ca poezia este o constructie metaforica, minutios elaborata.
Pentru interpretarea textului, titlul este semnificativ. Adverbul de mod "Astfer initiaza o "demonstratie lirica" a ceea ce reprezinta poporul nostru, al carui destin este sa fie "vesnic".
Poezia se constituie din trei fraze, corespunzind fiecare unei strofe. Primele doua subinteleg adverbul "Astfel" cu aspect modal, ultima strofa este o cloncuzie a celor doua fraze lirice anterioare, adverbul "Astfel" avind deci in final, un sens concluziv, ca intr-o demonstratie. Aceasta constructie, de o mare claritate, ca si vocabularul simplu, nepretentios, sint trasaturi specifice liricii sorescie-ne, care desolemnheaza limbajul poetic. Chiar prin aceasta particularitate (printre altele) devine Marin Sorescu un poeffoarte origina].
In
viziunea autorului, pentru-o definire a poporului nostru, trebuie sa
pornim de la spatiul geografic si. de la conjuncturile istorice.
.
. . " .
Prima strofa trimite la acest spatiu geografic unic, prin referirea la doua elemente specifice perimetrului fizic national:
"arcul Carpatilor" si "bogatiile de uraniu si aur".
Un al treilea element fizic - "luceafarul mediaza transformarea unui relief fizic intr-u-nul spirituali altitudinea "visarii".
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |