Esee romana - comentarii la limba romana categorisite pe autori opera, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat la
HomeTrimite comentariuContact







1.   Intre textele eminesciene, poezia se incadreaza in tema iubirii si a naturii.

2.   Este o idila, proiectata intr-un viitor posibil.

3.  Sentimentul dominant este unul de fericire continua.

Tema
Poezia are ca tema o chemare de dragoste.

Continutul
Textul prezinta o reverie a eului liric, pe care se proiecteaza o intalnire de dragoste in peisajul adormitor al padurii.


Comentariul
Ilustrativa pentru atitudinea lirica eminesciana din idile, poezia Dorinta dez­volta un moment contemplativ, care exprima dorinta profunda a poetului romantic de a scapa de lumea sociala prin iubire, natura si vis, adica traind un vis ferice de iubire. Starea transcendentala, similara trairii artistice, si euforia erotica presupun un sentiment desfasurat continuu din imaginar catre realitate; aceasta fixare intre lumea spiritului si cea a realitatii este sugerata stilistic printr-o poliptota, figura preluata din retorica populara, si a carei functie este tocmai aceea de a sublinia prelungirea artificiala, aglutinarea starilor intr-un sentiment de proportii: Vom visa un vis ferice. Ca visul de dragoste este aici asociat unei stari spirituale o dovedeste si atmosfera de perfecta solitudine binefacatoare, creata printr-un registru deno-tativ explicit:

Vom visa un vis ferice,I Ingana-ne-vor cu-n cant I Singuratece izvoare,

Blanda batere de vant.
Epitetele simple singuratece, blanda, ferice

imprima acelasi sentiment de siguranta si beatitudine. in acest univers epurat de sentimente grave, de pasiuni si emotii ravasitoare, gesturile nu pot fi decat de fericita simplitate:

Pe genunchii mei sedea-vei,
Vom fi singuri-singurei /Iar in par infiorate
Or sa-ti cada flori de tei.

Somnul,

reflex al armoniei generale, devine si el o cale de evadare:

Adormind de armonia
Codrului batut de ganduri.

Aliteratia consonantica (rm) din sintagma Adormind de armonia imprima atmosferei sugestia fosnetului mangaietor si intareste semantic personificarea (batut de ganduri) ceea ce sustine ideea ca universul idilei este spiritualizat prin beatitudinea generala. Iubirea insasi se converteste intr-un act de comunicare superioara. ingroparea in flori de tei, alta imagine tipic eminesciana, creeaza impresia de inaltare spirituala: Flori de tei deasupra noastra
Or sa cada randuri-randuri.

Florile de tei, asa cum remarca G. Calinescu, au actiune narcotica, transfigureaza intentiile ludice din prima parte a poeziei si declanseaza o stare de reverie poetica, de abandon spiritual.


Alte opere la romana, dar Necategorisite


Politica de confidentialitate