1. Tema nuvelei este de circulatie in literatura romantica: reincarnarea spiritului.
2. Descrierea unor lucruri imposibile in lumea reala (metamorfoza lui Ruben in diavol, ingerii telepatici, transformarea pamantului intr-un margean), introducerea unor episoade fabuloase (imersiunea in timp a lui Dionis, viata selenara, povestea umbrei) sunt elemente care tin de registrul fantastic.
3. Personajul - selenar, dionisiac, indragostit, inegal in atitudini, impatimit, fascinat de istoria apusa, de metafizica si poezie - respecta schema tipologica a romantismului.
4. Nuvela este dominata de simboluri romantice: luna, noaptea, calatoria cosmica, visul, proverbul arab, cartea magica s.a.
5. Deznodamantul voit ambiguu este tot un procedeu care apartine prozei fantastice de factura romantica. TemaNuvela trateaza tema reincarnarii, abordand problema intoarcerii in timp, la avatariile anterioare.
Subiectul
Nuvela imagineaza experienta stranie a unui tanar bucurestean din veacul al XlX-lea, care, prin intermediul cartii magice a lui Zoroastru, calatoreste in timp, regasindu-si avatariile anterioare - Dan, Zoroastru.
In intruparea sa initiala este un profet si reformator al religiei persane, Zoroastru (Zarathustra), care a existat in realitatea obiectiva si despre care se stie ca a trait in secolul al VH-lea i. C. Acesta, descoperind drumul spre paradis, se elibereaza de existenta terestra, dar pierde dreptul la eternitate pentru ca el crede ca binele si raul coexista; lasa o carte pe care spera s-o redescopere intr-o reincarnare viitoare, ceea ce se si intampla. Dar, de fiecare data, este condamnat sa comita pacatul trufiei, identificandu-se lui Dumnezeu.
Nuvela prezinta amanuntit doar una dintre existentele acestui prototip, anume aceea de calugar medieval, al carui nume este Dan, intelegandu-se insa ca experienta lui metafizica s-a repetat de-a lungul mai multor avatarii. in ipostaza de calugar intalneste un carturar fascinant, pe nume Ruben, care devine maestrul sau spiritual. Acesta ii desluseste magia cifrelor (cabbala) si ii da cartea lui Zoroastru. in fapt, Ruben este Lucifer, demonul alungat din rai. Ajutat de Ruben, Dan descopera secretul timpului si pleaca pe Luna impreuna cu iubita sa, Maria, inainte de aceasta, savarsind un ritual ocult, ii incredinteaza umbrei sale secretul eliberarii si ii cere sa ramana in locul sau si sa-si scrie memoriile.
Prin puterea gandului, el cladeste pe Luna un paradis straniu, dar nu poate atinge fericirea absoluta pentru ca este chinuit de intrebari in legatura cu dumnezeirea. Asa cum prevazuse Ruben-Lucifer, lui Dan ii vine ideea ca el reprezinta singura autoritate a universului, adica isi pierde credinta, masura si paradisul pe care il dobandise, repetand experienta luciferica.
Personajul reintra in ciclul reincarnarilor, prima dintre acestea fiind fixata in secolul al XlX-lea, cand este un sarman arhivist preocupat de metafizica, pe nume Dionis. in aceasta intrupare il intalneste din nou pe Lucifer, de data acesta ca anticar pe nume Riven. Acesta ii da lui Dionis aceeasi carte a lui Zoroastru. Lasandu-si umbra sa-i tina locul, Dionis se intoarce in epoca lui Alexandru cel Bun, unde retraieste intreaga experienta a calugarului Dan.
Dupa pierderea paradisului lunar, Dionis, revenit la conditia sa, are sentimentul ca a visat. El pare bolnav, delireaza si inregistreaza vag realitatea. Anticarul Riven il viziteaza si ia din camera lui niste manuscrise vechi, probabil memoriile umbrei. Descoperit de vecini, Dionis este ajutat sa accepte realitatea. in final, se casatoreste cu vecina sa (pe care o cheama tot Maria) si da uitarii experienta metafizica, pe care o crede un vis.
Comentariul
Pornind de la ideile lui Kant, romanticii imagineaza infinitul cosmic in vesnica transformare, populat de nenumarate lumi care se nasc si mor; de aici s-au nascut o serie de teme legate de existenta lumilor paralele, de calatoriile in timp. Eminescu a creat nuvela Sarmanul Dionis, preluand conceptia kantiana ca timpul si spatiul sunt simple intuitii umane sau, cum traduce el, nu exista timp si spatiu, ele sunt doar in sufletul omului, ca stejarul intr-o ghinda. Pe aceasta idee creeaza fabuloasa intoarcere in trecut a personajului titular. Eminescu ii da o interpretare originala si face din ea principala tema a scrierii sale: personajul, eliberat de sub teroarea timpului, isi regaseste arhetipul (Zoroastru) si reia experienta primei sale intrupari.
Dar, tot in spirit romantic, nuvela nu are doar sens filozofic, ci si teozofic. Eminescu introduce aici mitul caderii adamice imaginand experienta stranie a unui tanar din Bucurestiul veacului al XlX-lea, care, prin- intermediul cartii magice a lui Zoroastru, calatoreste in timp, regasindu-si avatariile anterioare (Dan, Zoroastru) si descoperind ca sensul fiintei este de a repeta destinul luciferic. Spre deosebire de diavol, omului i s-a dat calea mantuirii, de aceea existenta sa inseamna nu numai pierderea paradisului, ci si inaltare periodica.
De asemenea, tema reincarnarii sufletului dupa moarte are si ea origini filozofice. El vine din gandirea indiana si s:a bucurat de multa popularitate in romantism. Personajul eminescian isi descopera partial karman-\x\ (schema individuala a nasterilor si renasterilor). in filozofia indiana, sensul fiintei este de a sparge samsara (roata reincarnarilor) prin sacrificiu interior si de atinge armonia absoluta prin identificarea sinelui (atman) cu spiritul profund al universului (Brahman). Aceasta armonie inseamna eliberarea de tristete si de pacat si, in ultima faza, nemurirea. Dionis nu reuseste sa intrerupa firul reincarnarilor, dar este posibil ca la aceasta experienta sa fi ajuns personajul din alta nuvela eminesciana, Avatarii faraonului Tla, care este urmarit de-a lungul mai multor vieti, in ultima dintre ele, reincarnan-du-se intr-un cersetor idiot, conditie care il apropie de sensul purificarii brahmane.
In cazul de fata, personajul este caracterizat simbolic chiar din titlul nuvelei, caci epitetul sarman insemna si sarac, lipsit de valori materiale, dar si demn de compatimit pentru naivitatea, inocenta, visatoria, in general, pentru intreaga sa atitudine. Dionis este un sarman, in toate sensurile pomenite, iar nuvela urmareste destinul sau, ceea ce indreptateste titlul. in primul rand, eroul este un orfan, traieste in saracie (intr-o mizerie fara dorinte), iar destinul sau se schimba intamplator, intr-un moment in care, bolnav si singur, Dionis pierduse legatura cu universul real.
Portretul personajului il evoca pe cel al lui Eminescu insusi: Fata era de acea dulceata vanata alba ca si marmura in umbra, cam trasa, fara a fi uscata, si ochii taiati in forma migdalei erau de acea intensiva voluptate pe care o are catifeaua neagra. [...] Ridicandu-si caciula cea mitoasa, vedem o frunte atat de neteda, alba, corect boltita care coincide pe deplin cu fata intr-adevar placuta a tanarului meu. Parul numai cam prea lung curgea in vite pana pe spate. La o lectura profunda se poate observa ca epitetul din titlu sintetizeaza si atitudinea compatimitoare a autorului fata de personaj, caci acelasi apelativ apare si in Scrisoarea I, in care poetul ironizeaza naivitatea batranului dascal. Dionis este un visator, rupt de lumea sociala, fascinat de epoca medievala, preocupat de metafizica si poezie. Din acest motiv, ca si geniul din Scrisoarea I, el merita compatimirea autorului, care avertizeaza astfel asupra zadarniciei viselor lui Dionis. Daca acceptam aceasta semnificatie, inseamna ca toata povestea (calatoria in epoca lui Alexandru cel Bun, intalnirea cu maestrul Ruben, existenta sa de calugar si lumea pe care si-o creeaza in Luna) nu este decat un vis izvorat dintr-o fantezie prodigioasa si din lecturi obscure, dar care il deruteaza pe erou in asemenea masura, incat nu mai poate face distinctia intre vis si realitate si de aceea el nu este decat un sarman ratacit de lume. Chiar starea lui de indragostit disperat si bolnav trezeste in sufletul Mariei acelasi sentiment de compasiune, de sincera ingrijorare, exprimat cu acelasi cuvant: [...] acolo-i, sarmanul, in casa cea pustie de peste drum... Dintr-o alta perspectiva insa, epitetul ilustreaza experienta metafizica a lui Dionis, care a ratat dobandirea libertatii totale. El are sansa de a sparge samsara (sirul reincarnarilor), dar repeta, fara sa stie, experienta luciferica si destinul lui Adam totodata, caci pierde paradisul si este condamnat s-o ia de la capat, dupa cum ii spune umbra: Tu stii - cugeta umbra si el ii auzea cugetarile -stii bine ca sufletul tau din inceputul lumei si pana acum a facut lunga calatorie prin mii de corpuri din care azi n-a mai ramas decat praf. El singur n-o stie, pentru ca, de cate ori s-a intrupat din nou, de atatea ori a baut din apa fara de gust si uitatoare a Letei; si nimeni nu l-a insotit in uitata lui calatorie decat eu - umbra corpurilor in care a trait el, umbra ta. in credintele romanesti, umbra este considerata imagine a sufletului, reprezinta dublul omului, un fel de fiinta astrala care isi continua existenta si dupa moartea materiala; de aceea, sufletele mortilor sunt imaginate ca niste umbre, vizibile doar in conditii speciale. in povestile populare, langa comori se inalta adesea o umbra ce se contureaza in lumina lunii sau din cauza stralucirii aurului. in nuvela lui M. Eminescu, umbra reprezinta partea eterna a fiintei. Calugarul ia locul umbrei sale, capatand acces la memoria tuturor avatariilor anterioare.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |