Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: Minai Eminescu, Glossa, Luceafarul, Floare albastra, Scrisoarea I, Scrisoarea III; Alexandru Macedonski, Noaptea de decemvrie.
Orientari teoretice:
In acceptiunea pe care i-o atribuim azi, geniul este un concept modern,
de extractie culturala renascentist-romantica. in sanscrita, cea mai veche dintre limbile indo-europene, termenul/notiunea de geniu nu exista. Limba latina cunoaste cuvantul, dar cu diferente esentiale fata de sensul modern, el insemnand "spirit tutelar" al locurilor si al locuintelor, "genius loci".
Din aceeasi sfera cu geniul fac parte titanii, semizeii, eroii si ciclopii mitologiei antice, vazuti printre creatorii sau partasii la creatia universului, in majoritatea lor, fii ai unui zeu si ai unei muritoare, traind cu intensitate conflictele unei naturi duale. Daimonul lui Socrate este o forta supraomeneasca, neutra, inflexibila si amorala. Daimonul, ciclopul si titanul vor deveni, in spatiul culturii si al gandirii Antichitatii, fiinte de cea mai pura constructie morala, entitati superduale ce intrunesc atat dimensiunea vital-materiala, cat si pe cea spirituala. Daca demonul lui Socrate (precursor al supraomului lui Nietzsche) e o entitate misterioasa, nelinistita, intr-o vesnica lupta cu monstrii sau chiar cu zeii, titanul are o mai pronuntata dimensiune a melancoliei, el fiind o "fiinta cu inima trista si cu sufletul violent".
in antichitate, in definitia aristotelica, prin geniu se intelegea acel glas launtric ce calauzea traiectoria oamenilor deosebiti; capacitatea anumitor oameni de a crea metafore ("darul metaforelor") apare in Poetica aristotelica drept semn al genialitatii, tocmai pentru ca transferul de insusiri de la un obiect la altul, pe care acest trop il presupune, e un mod prin care inteligenta incalca logica obisnuita, comuna. Pentru Schopenhauer, "geniul consta in aptitudinea de a recunoaste Ideile", in acceptia moderna, care depaseste limitele romantismului, Soren Kierkegaard
intuieste, la geniu, nelinistea, teama existentiala a altui timp, iar Friedrich Nietzsche, prin conceptul de supraom, plaseaza geniul deasupra moralei comune, "dincolo de bine si de rau".
Viziunea romantica, cu interesul ei pentru cultul individualist al eroului si postuland rolul suprem al filosofiei ce da expresie elanului spiritului spre absolut, spre totalitate, transmite literaturii acest concept ambiguu, facand din el una din temele literare specifice curentului romantic. Idei filosofice preluate mai ales din sfera schopenhaueriana - lumea ca reprezentare si manifestare a vointei de a trai, a instinctului de perpetuare, prezentul etern in care viitorul si trecutul coreleaza reciproc, atractiile reciproce si antinomiile esentiale dintre sfera omului superior si cea a omului comun - vor circula, in registrul liric sau epic in toata literatura europeana a secolului al XlX-lea. Pe acest raport se construieste intreaga problematica romantica a geniului, element-cheie al curentului cultural si ideologic. Diferentele dintre geniu si omul comun sunt esentiale: geniul e inzestrat cu inteligenta, obiectivitate, imaginatie exacerbata, aspiratie spre absolut, posibilitatea de sacrificare pentru atingerea unui ideal - atribute care-i confera capacitatea de depasire a sferei de apartinere, de anulare a propriilor conditionari, cum ar fi limitele de spatiu, timp, societate, soarta, noroc, dar il si transforma intr-un solitar, neputand a fi fericit pe deplin. in schimb, omul comun se defineste prin afectivitate si instinctualitate, subiectivitate, pragmatism si oportunism, aspiratie spre implinirea vietii terestre, imposibilitatea jertfirii, sociabilitate -elemente care il impiedica sa-si depaseasca limitele.
Tema
geniului va fi frecventata, cu alte coloraturi, si in epoca postromantica,
in zorii simbolismului.
Mihai Eminescu: Scrisoarea I
Scrisoarea I abordeaza conditia geniului intr-o dubla raportare: la ordinea cosmica si la cea umana. Incipitul poeziei marcheaza transcenderea eului subiectiv prin identificarea cu ochiul cosmic al lunii care contempla o lume de ea instituita, lumea visului scoasa "din noaptea amintirii".
intr-o ampla fraza ale carei propozitii principale au ca subiecte "ceasornicul" si "ea (luna)", "sara" apare ca moment de inflexiune intre doua orizonturi existentiale: cel dominat de timpul masurat de ceasornic ("carare lunga") asociat cu spatiul ingust al odaii - inchis de fereastra opacizata de perdele si vizibil pentru ochii "cu gene obosite" la "lumina lumanarii" - si cel scaldat de "voluptoasa vapaie" a lunii, celebrata ca putere magica de dezmarginire a timpului, caci scoate "din noaptea amintirii", trecutul inghitit in magma nediferentiata a Timpului si a spatiului, fiindca deschide si inglobeaza odaia -toate odaile - in amplul spatiu terestru.
Imaginea lumii, fermecata si privita de luna (caci ea isi arata siesi lumea "strabatuta" de farmecul ei), e construita printr-o enumerare in care recunoastem formele statatoare prin care se perinda ciclic viata din Revedere: marea - cu "mii de valuri" - pustiurile, codrii "ce ascund in umbra stralucire de izvoare", carora li se adauga intr-o forma solemn innobilata forme ale civilizatiei umane, "palate si cetati".
Aceste forme ale duratei, toate scanteind ca-ntr-un vis, sunt urmate de cele ale vremelniciei, ale unei fractiuni a tim-pului-carare, fapturile umane contemplate de luna prin ferestre, o multiplicare a celei din prima secventa. Nu diversitatea vietilor - ce ar fi putut fi evidentiata prin diferenta odailor, care raman insa in intunericul nediferentierii -, ci cea a "gandirilor" carora le da viata "lumina fecioara" o contempla "ganditoare" luna. Diversitatea gandirilor-dor, epurate de durere sau cu "durerea amortita", simtita "ca-n vis" e conditionata de aleatoriul sortii (norocul din Luceafarul); ele sunt evocate in perechi in antiteza:
"globul" impanzit in "planuri pe un veac" cugetat de un rege "ziua cea de maine" cugetata de un sarac; cautarea perfectiunii propriului chip ajustat "in oglinda" dupa efemerele canoane ale modei prin buclarea parului (mondenul, omul de lume) cautarea adevarului "lumii si vremii" intr-o altfel de oglinda, "galbenele file", (eruditul claustrat intre tomuri). E de remarcat ca antiteza instituita de soarta functioneaza doar in aparente, dincolo de ele, tensiunea dorului le releva identitatea: modelarea, inchipuirea viitorului, la prima pereche, cautarea tiparelor, a canoanelor in infatisarile variate si variabile ale lumii si vremii, in cazul celei de a doua perechi, caci, oricat de diferite ar parea cautarile celor doi, nici "cojile" ale caror "nume trecatoare" sunt insemnate pe "raboj" de erudit nu se apropie mai mult de adevarul etern decat chipul cu par buclat de frumusetea eterna.
Ultima pereche care are in comun calculul, "socotitul", este menita sa plaseze figura "batranului dascal" in ordinea umana, intre nenumaratele rapturi supuse, fara exceptie, conditiei de muritor. Apartenenta la aceasta multime este evidentiata printr-un procedeu insolit in cadrul enumerarii de figuri generice: portretul fizic. Epitetele care servesc individualizarii, menite sa dea duratei concretete umana, stand deci sub semnul perisabilului, al nimicniciei, dezvolta in fond motivul batranetii, prezent dintru inceput in identificarea acestei figuri:
"cu-a lui haina roasa-n coate", "uscativ", "garbovit", iar gesturile, complementar, dau pregnanta particularului clipei in care este contemplat ("la piept-si incheie tremurand halatul vechi,
isi infunda gatu-n guler si bumbacul in urechi") subliniind vulnerabilitatea lui ca faptura, accentuata de varsta, in fata rigorilor timpului in forma sa particulara. in acest tablou concret, imagine a unei clipe, apare indirect si fugar ("de frig... si-ncheie") particularul resimtit de om al ciclicei schimbari a timpului, alter-
nanta zi-noapte suprapunandu-se celei vara-iarna din unghiul opozitiei caldura-frig.
Figura batranului dascal inscrisa intr-un moment al vietuirii sale este complex relationata in context: conexat prin "socotit" cu cel care, "de pe scandura tarabii", imparte lumea "socotind cat aur poarta marea-n negrele-i corabii", batranul dascal este reversul antitetic; pe de alta parte infatisarea lui - "mana de tarana" vulnerabila si precara - este ironic opusa puterii de Atlas a mintii sale care "sprijina lumea si vecia" "intr-un numar".
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |