In acest discurs, de fapt o prelegere academica, Mihail Kogalniceanu rosteste un adevarat elogiu al istoriei, mostenire de pret a inaintasilor, alaturi de pamantul tarii si de limba stramoseasca:
"Dupa privelistea lumii, dupa minunele naturii, nimica nu este mai interesant, mai maret, mai vrednic de luarea noastra aminte decat Istoria".
Istoria este singura modalitate de povestire a intamplarilor trecute, a elementelor constitutive ale societatilor, fiind "rezultatul vrastelor si a experiintii."
Ea devine o oglinda, "icoana vremii trecute."
Dupa Biblie, istoria devine "cartea de capitenie a popoarelor", pentru ca in ea sunt inscrise reguli de comportare specifice, sunt trecute "nemurirea cu care sunt incununati ocarmuitorii cei buni, defaimarea si hula care sunt totdeauna partea celor rai."
Ea poate inspira dorinta de bine, daca sunt urmate pildele cele vechi. Istoria este o marturisire despre marile epopei ale lumii, "Iliada" fiind citata foarte des si de marii conducatori, spre exemplu de Alexandru Macedon. "Iliada" face parte din istorie, pentru ca in zilele de azi nu s-a vazut un alt Alexandru, alt Cari XII, iar viata Macedoneanului a fost scrisa de Cuint-Curtie. Pentru datatorul de legi sau barbatul de stat, istoria este un mijloc de invatare, de sporire a "staturilor", de inraurire buna a domnitorilor. "Cetirea istoriei" presupune mangaiere fata de relele prezente, uitarea nemultumirilor, iar nenorocirile vremurilor noi nu se compara cu truda de moarte a lui Socrate care este nevoit sa primeasca otrava, nici cu sacrificiul lui Caton, necesar pentru a scapa patria de robie.
Istoria dezvolta aceasta "stiinta inalta", care duce la o petrecere folositoare a timpului, cea mai sugestiva fiind informatia lui Cicero:
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |