|
1. In ciuda temei mitice, subiectul romanului transpune o poveste posibila in realitatea obiectiva.
2. Atmosfera mitica a romanului este creata printr-un limbaj cu incarcatura arhaica.
3. Romanul construieste simbolic un portret al spiritualitatii stravechi.
4. Simbolurile mitice (drumul initiatic, visul premonitoriu, semnele vremii si viziunea finala a Vitoriei) contribuie de asemenea la conturarea unei dimensiuni simbolice a romanului Baltagul.
5. Sadoveanu creeaza un final justitiar, in maniera romantica.
Tema
Romanul este construit in replica la balada Miorita - nareaza despre moartea unui pastor -, dar accentul este pus pe rolul traditiei in lumea arhaica.
Subiectul
Nechifor Lipan, un pastor din Tarcau, pleaca la Dorna si nu se mai intoarce, asa cum ar fi trebuit, pentru iernat. Sotia sa, Vitoria, este ingrijorata, iar treptat, de-a lungul lunilor de iarna, ea presimte ca Lipan a murit: un vis premonitoriu ii arata ca Nechifor trece o apa neagra calare, cu spatele spre casa. in cheia simbolismului folcloric, visul contine elemente rau prevestitoare. Se sfatuieste cu preotul, merge la o vrajitoare, dar nimic nu-i poate scoate din suflet presimtirea sumbra. Cea mai mare parte a romanului este ocupata de cautarile Vitoriei. Ea lasa gospodaria in grija unei slugi, isi duce fiica, pe Minodora, la manastire si, dupa ce tine post ritualic (vinerea neagra), pleaca impreuna cu fiul ei Gheorghita, spre Dorna.
Vitoria isi incepe calatoria intr-o zi de primavara si urmeaza cursul Bistritei, in sus; se simte indrumata, indreptata nu numai spre locul in care zacea cadavrul lui Nechifor, dar si spre revelatia finala ca lucrurile trebuie descurcate. intreaba prin sate, urmareste traseul parcurs cu luni in urma de catre pastor, pana cand ajunge intre Sabasa si Suha, unde urmele ciobanului dispar, desi tovarasii lui de drum au ajuns cu bine. Acestia pretind ca s-au despartit de Lipan de indata ce au ajuns in Suha. Condusa de logica si de un caine care ii apartinuse lui Nichifor si pe care il descopera pripasit prin zona, Vitoria gaseste intr-o rapa cadavrul sotului ei. ii face ritualurile dupa obiceiul locului iar la parastas ii invita si pe cei doi insotitori ai lui Lipan, anume Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
Cu timpul Vitoria dezlantuie prin cuvinte mania lui Bogza si il impulsioneaza pe Gheorghita sa faca dreptate. Ucigasul devine agresiv, iar Gheorghita il ucide pe Calistrat Bogza cu baltagul, in acelasi mod in care acesta ii ucisese tatal. Cu putine clipe inainte de a muri, Bogza isi marturiseste crima.
Vitoria si Gheorghita se ocupa de toate ritualurile de inmormantare a lui Lipan, apoi pornesc spre casa.
Comentariul
Romanul Baltagul porneste de la mitul existentei pastorale, transpus in balada Miorita, insa Mihail Sadoveanu creeaza un cadru autentic, specific modului de viata al pastorilor din Tarcau. Legatura cu mitul mioritic se mentine doar la nivel metaforic, prin aceea ca prozatorul face aici un portret generic al romanului de la munte, insistand subtil pe caracterul solar, relevat si in Miorita. Chiar la inceputul romanului asaza o poveste despre destinul oierului roman, caruia, pentru ca a intarziat la intalnirea cu Dumnezeu, i-a fost data o viata grea si, in compensatie, o inima usoara. Tot aici Sadoveanu defineste spatiul mioritic, constituit din locuri stramte si carari oable, ceea ce aminteste de teoria lui Blaga. Pentru ca spiritul romanului se traduce prin solidaritatea cu plaiul, chiar si atunci cand spatiul existential este unul de baragane sau facut din carari de munte. Existenta transhu-mantica s-a rasfrant asupra modului de gandire si de aceea sufletul romanului este calator
sub zodii dulci-amare, penduleaza intre peisajul de munte si cel
de campie, este un suflet care isi simte drumul urcand si coborand
ca sub indemnul si-n ritmul unei
eterne si cosmice doine de care i separe ca asculta orice mers.
Ideea apare insistent subliniata in Baltagul si prin caracterizarea directa a autorului, dar mai ales prin secvente semnificative pentru mentalitatile romanesti.
Portretul poetic justifica intr-o oarecare masura intentia autorului de a conferi operei sale si o dimensiune mitica pe langa povestea propriu-zisa: Locuitorii acestia de sub brad sunt niste fapturi de mirare: iuti si nestatornici ca si apele, ca vremea, rabdatori in suferinta ca si-n ierni cumplite, fara griji in bucurii ca si-n arsitele de cuptor, placandu-le dragostea si betia si datinile lor de la inceputul lumii, ferindu-se de alte neamuri si de oamenii de la campie si venind la barlogul lor ca fiara de codru - mai cu seama stau ei in fata soarelui cu o inima ca din el rupta. Acest portret generic al romanului este in acord cu atitudinea mioritica si, desigur, realizat in maniera romantica, conferind operei inteles parabolic.
Stratul mitic al romanului este insa si mai bine sustinut prin inserarea unor credinte stravechi, definitorii pentru spiritualitatea romaneasca. Dintre acestea, visul premonitoriu prin care Vitoria capata convingerea ca Nechifor Lipan este mort propune simboluri mitice: ea viseaza ca Lipan trece calare o apa, in apusul soarelui, cu spatele spre casa. Semne ale mortii, apusul, calul psihopomp, trecerea apei nefaste au radacini adanci in istoria indo-europeana, tin de un spatiu al inceputului, iar Sadoveanu traieste o adevarata fascinatie a tiparelor originare. De aceea personajul sau apare conturat in contexte mitice; Vitoria se conduce dupa semnele vremii, citeste in sufletele oamenilor, tine cont de evenimentele care intervin in drumul ei, are o viziune, venita din adancul intunecat al fiintei, ceea ce o ajuta sa afle adevarul si este incredintata de ajutorul divin: Era si-o hotarare mai de sus - catra care inima ei intruna sta ingenunchiata. De asemenea, Nechifor traieste in amintirile Vitoriei prin povestea despre pastori si Dumnezeu. Tot printr-o poveste este introdusa si amintirea lui David: el ii confirma Vitoriei legenda despre Piatra Teiului, pe care ea o auzise de la Lipan, apoi isi aminteste de obiceiul lui de a sfida demonul cuibarit in piatra.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |