Povestirea Domnu Trandafir este conceputa ca o scrisoare. in citeva rinduri, autorul se adreseaza direct destinatarului, numin-du-l cu afectiune: "prietene", "frate draga" si ii comunica intentia ga de a-i vorbi despre domnul Trandafir, fostul sau invatator, intelegem ca i-a mai vorbit, deoarece spune ca ii va vorbi si in
aceasta
scrisoare despre omul care l-a invatat carte. Din acest motiv, tonul
autorului este cald, apropiat, familiar. Naratiunea este o evocare,
adica o reinviere a unor intimplari trecute, in asa fel incit ele sa
para ca se desfasoara inaintea ocnilor nostri.
Textele in care sint
povestite amintiri din viata autorului au un caracter memorialistic.
Ele sint conyjngatoare prin faptul ca se refera la o realitate traita,
nu imaginara. In fragmentele din manual, Mihail Sadoveanu evoca chipul
luminos al invatatorului sau, in cadrul mai larg al amintirilor din
copilarie, petrecuta intr-un vechi tirgusor moldovenesc, de la malul
Siretului. intreaga povestire respira o atmosfera de lumina blinda,
invaluitoare, de usor regret pentru timpul care nu se mai intoarce decit
in amintire. Tonul este plin de caldura, fiindca virsta cea mai nevinovata,
cind nimic rau si urit nu putea sa existe, stirneste duiosie si melancolie.
Intors dupa multa vreme in tirgusorul natal, omul matur este cuprins de un fel de neliniste a aducerii aminte. El colinda "in lung si in lat locurile curioscute", spunind ca "au ramas vii" pentru sufletul sau "intimplarile luminoase ale copilariei".
Ca si in cazul lui Creanga, si in acest text sadovenian copilaria apare ca o virsta a fericirii depline, ca un timp aflat mereu in lumina, neumbrit de nimic, de nici o tristete, de nici o grija, de nici o tulburare! Fireste ca o astfel de privire asupra acestei virste este Inseninata si de trecerea anilor, care vor fi sters orice adumbrire. intimplarile primei virste omenesti i-au ramas vii omului matur pentru ca sufletul copilului descopera ca pe un miracol lumea, viata, iar sufletul aceleiasi fiinte, peste care s-au asezat valurile vremii, a ramas la fel de proaspat, de deschis la frumusetea vietii, desi acea lume a apus: Distanta in timp este subliniata si gramatical prin folosirea repetata a perfectului compus pentru prezentul povestirii:
"Am vazut", "Am vazut iarasi", "si-am mai vazut", "Pe toate le-am vazut", "M-au infiorat , "M-au bucurat".
Timpul copilariei este imperfectul, un trecut care arata repetarea actiunii verbale, ca si cum aceasta nu ar fi incetat:
"Ma scaldam cu dracii de sama mea", "Ne balaceam", "Ne ungeam cu nomol", "ne alungam," "ne jucam de-a ascunsul".
Sub soarele verii, pe malul Siretului, in "intinsele zavoaie de salcii cenusii", in "desisurile cu mure", "prin poieni", sau noaptea, in "surile darapanate", jocul copiilor izbucnea poleit de orbitoarele culori ale naturii ("curcubee de stropi"), jn fiorii colturilor negre. Povestitorul isi aminteste naivitatea spaimelor de a-tunci ca si cum le-ar retrai:
"intram cu grozava frica de bursuci", "Cu cit nor cautam prin colturi negre".
Risul si miscarea dezlantuita a trupurilor tinere dau cititorului senzatia de izbucnire curata si nestavilita a unei virste cind omul traieste in inocenta ca si natura.
Cel mai mult, insa, M. Sadoveanu doreste sa revada locul "unde odata era scoala".
El noteaza cu nostalgie:
"numai locul a ramas".
Aceasta suprafata goala se insufleteste, sub privirea incarcata de amintiri, de "freamatul de copii" din prima dimineata de elev, de bucuria pe care o dadeau iernile cu "uriasi de zapada".
in mijlocul acestei lumi reinsufletite cu puterile sufletului se inalta figura Domnului Trandafir. Observam ca maturul il numeste, dupa atitia ani, tot Domnu Trandafir, ca i-a ramas de-a lungul vietii, invatator. Intram in partea a doua a evocarii, in care amintirile refac portretul unui om de o nespusa bunatate si modestie. Prima amintire care revine din intunericul timpului este momentul in care copiii primeau din mina invatatorului cite doua pere "de gustare" la inceputul vacantei.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |