Tema
Romanul aduce in prim-plan tema libertatii individuale.
Subiectul
Actiunea se petrece in timpul dictaturii comuniste.
Scriitorul Anghel Dumitru Pandele (A.D.P.) traieste in tinerete o experienta exceptionala, anume scrie o piesa de teatru despre mitul lui Orfeu si premiera are loc de Craciun. in aceeasi noapte, el are o intalnire secreta cu actrita care interpretase rolul Euridicei, intr-o casuta din mijlocul padurii. in timpul noptii, vede la fereastra o femeie blonda care ii zambeste si ii face semn sa pastreze secretul. intamplarea aceasta i se sterge cu totul din memorie. Pandele ajunge un scriitor celebru si, dupa aproape treizeci de ani, afla ca are un fiu - Laurean. Acest fiu, impreuna cu logodnica lui Niculina, il viziteaza pe Pandele. Ei il conving sa participe la o serie de initieri mistice, prin intermediul spectacolelor de teatru
experimental, ale lui Ieronim Thanase. Pandele accepta si descopera o cale de evadare din timpul istoric.
Intr-o noapte de Craciun, impreuna cu Laurean si cu logodnica acestuia, trec intr-o alta dimensiune a timpului, experienta la care este martor Eusebiu Damian, secretarul lui Pandele. Ei merg la casuta din padure in care Pandele traise prima intalnire cu Euridice si dispar in mod miraculos de langa Eusebiu. Acesta se trezeste dimineata intr-un loc pustiu, in care fusese candva o padure, taiata demult.
Nelamurit de intamplarea stranie, secretarul isi imagineaza, ca si anchetatorul Albini, ca maestrul Pandele a fugit din tara. intr-o zi, primeste un buchet de nouasprezece trandafiri, insotit de un bilet semnat de Pandele, cu promisiunea de a se revedea curand.
Comentariul
Actiunea romanului se petrece in era comunista, cand granitele erau inchise, iar artistii nu puteau sa participe la viata culturala internationala. Personajul A.D.P. este un scriitor care a atins celebritatea in plan national si care traieste intr-o izolare totala si in amnezie.
Ca in toate scrierile fantastice eliadesti, si aici actiunea este incitanta, construita pe o tema realista - intr-un prim nivel de receptare. Universul totalitar este doar fundalul, unul vag conturat, dar din care nu lipsesc datele concrete ale ultimului deceniu de dictatura comunista: o elita constituita din artisti, anchetatori de securitate preocupati de doctrine metafizice ori activisti disperati participa la un experiment teatral, ascunzand fiecare dorinte secrete, in actul lor de initiere. Astfel, regizorul Ieronim Thanase vrea sa capete permisiunea regimului de a face un film si, mai ales, de a participa cu el la un festival international, in timp ce un important personaj politic al sistemului comunist, bolnav, traieste experimentul ca pe un miracol. El se vindeca, intr-adevar, si apoi nu mai vrea sa ia parte la desfasurarea istorica, isi neaga rolul opresiv. Atitudinea lui constituie un semn al degringoladei, dar si al neputintei conducatorilor, intr-o lume scapata de sub control.
Dar aceste elemente nu constituie punctul central al romanului, ci doar cadrul de stimulare a unei actiuni create pe alternanta dintre anuntarea si amanarea mesajului ascuns intr-un subiect complicat de planuri secundare, de personaje numeroase, dar abia schitate, si de un nivel mitic bine definit. Timpul propriu-zis al istoriei se individualizeaza prin simboluri ale haosului subliniate mai ales prin sensul subiectului, creat pe tema regasirii dintre tata si fiu. Amanuntele se dilata alegoric prin chiar interpretarile numeroase ale personajelor. Astfel, Albini (anchetatorul comunist) spune ca Niculina, care a vrut sa-si cunoasca tatal, a introdus, ca si Sophia, dezordinea, suferinta si pacatul in lume, caci ea ii seduce pe toti cei care ar putea sa-i ofere informatii, produce scandaluri si crize. in haosul general, totusi, Niculina il ajuta pe Laurian Serdaru sa isi gaseasca tatal, marele scriitor A.D.P., si impreuna traiesc experienta eliberarii de sub teroarea istoriei. Aici
simbolul capata si sensuri crestine, caci cei trei reconstituie trinitatea sacra, dupa cum o sugereaza chiar rolul lor: Niculina este fiinta pneumatica, Laurean este fiul necunoscut, iar A.D.P. nu este doar tatal, ci si creatorul, artistul care isi construieste propriul univers.
Actiunea, condensata intr-un spatiu restrans, dezvolta de fapt un subiect a carui rezolvare este o revelatie, ceea ce face ca el sa capete sens simbolic, iar romanul sa fie o parabola. Respectiv, subiectul se tese in jurul creatiei lui Pandele, o tragedie care transpune coborarea lui Orfeu in infern.
Prin aceasta, scriitorul descopera ca destinul orfic se aseamana cu cel al lui Isus, iar revelatia lui are loc in noaptea in care isi concepe fiul, care este tocmai timpul nasterii Mantuitorului. in acea noapte este cuprins de o sete devoratoare si totodata de groaza ca nu-si va potoli niciodata aceasta sete. Are viziunea unei fete blonde (Euridice), care il indeamna la tacere, apoi Pandele uita pentru multi ani acest episod. Duce o viata monotona, fara revelatii si fara curiozitate, pana in momentul in care isi reaminteste de setea cumplita si mai ales de frica ce a insotit-o. Aici simbolul defineste conditia de insetat a lui Pandele, adica fixarea sa in istorie si in suferinta. Cand isi fac aparitia Laurean si Niculina, fiinte victorioase, dupa cum o indica si numele lor, Pandele intra intr-un ritual de anamneza. Ei il pun in legatura cu Ieronim Thanase, iar Pandele gaseste drumul spre eternitate, traind experienta spectacolului ca pe un exercitiu de recuperare a evenimentelor uitate. De cele mai multe ori, spectacolul exprima o atitudine donquijotesca (de ucidere a fricii de moarte, prin fixarea in intimitatea mortii) sau de neimplicare. Reducand toate dimensiunile timpului la clipa prezenta, spectacolul cuprinde esenta lumii sau, cum spune un personaj, adevarul total, adica ceea ce ne este dat sa cunoastem numai dupa moarte.
Pandele scrie o piesa de teatru care incepe cu sfarsitul si isi comenteaza intentiile astfel: La inceput a fost ceea ce va fi si la sfarsit si apoi din nou la inceput -la inceput a fost haosul. Din acest motiv, piesa sa incepe prin replici ininteligibile, prin dialoguri extravagante si artificiale, care se amesteca pana ce devin un psalm ciudat si armonios ce anunta Creatia si victoria Demiurgului. in viziunea lui, [...] cititorul trebuie socat, indignat. Numai dupa aceea poate avea loc metanoia, rasturnarea, trezirea, reintegrarea. Experienta lui are functie mistica; el intelege ca, in acest haos bogat in virtualitati, anumiti indivizi se pot realiza, chiar acum, pe loc, in mijlocul descompunerii generale; ei nu sunt obligati, ca toti ceilalti, sa astepte o noua Creatie pentru ca sa-si poata regasi plenitudinea... Acest ritual teatral ii da dreptul sa recupereze experienta ratata in urma cu treizeci de ani, in noaptea in care si-a conceput fiul, implicit, sa regaseasca si revelatia ca Orfeu si Isus au coborat in moarte in numele iubirii.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |