Esee romana - comentarii la limba romana categorisite pe autori opera, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat la
HomeTrimite comentariuContact





Creatia literara (orala sau scrisa) in care autorul transfigu­reaza realitatea in fictiune, se numeste opera literara. Opera literara prezinta mai multe caracteristici:

.  trezeste in sufletul cititorului emotii si sentimente;
.  are un continut (idei, sentimente, actiuni, tablouri) care este exprimat intr-o forma artistica: intre continut si forma exista o stransa legatura, opera literara fiind un tot unitar;
.  are o structura (tema, idee, motiv, conflict, subiect, per­sonaj, moduri-de expunere, elemente de prozodie etc).
.  daca in alte arte (muzica, pictura, sculptura) se folosesc sunetul, culoarea sau piatra, literatura este o arta a cuvantului.

In legatura cu opera literara, se cuvine sa mai fie reactuali­zate o seama de concepte:

1. Structura operei inseamna alcatuirea ei din parti consti­tutive, aflate in relatie unele cu altele si cu intregul.

Din acest punct de vedere, oricat de diferite ar fi intre ele, operele literare prezinta, in interiorul aceluiasi gen, cateva ele­mente comune: a)  pentru operele lirice: tema, ideea, motivul/motivele, ta­blouri, strofe, cuvinte-cheie, arii semantice, figuri de stil, ele­mente de prozodie.

b)  pentru operele epice si dramatice: tema, ideea, motivul
motivele, subiectul, conflictul, modurile de expunere, persona­jele.
Tema operei este aspectul general al realitatii, transfigu­rat de autor in respectiva creatie (iubirea, moartea, razboiul, patria, natura etc.)

Ideea operei releva atitudinea scriitorului fata de tema pro­pusa.
Subiectul operei cuprinde totalitatea intamplarilor care se petrec in desfasurarea unei naratiuni si cu ajutorul carora per­sonajele pot fi caracterizate. La randul lui, subiectul este alca­tuit din cinci momente:
-  expozitiunea = partea introductiva a unei opere, in care se prezinta timpul si spatiul actiunii, precum si unele personaje;
-  intriga = evenimentul datorita caruia are loc actiunea;
-  desfasurarea actiunii = faptele determinate de intriga;
-  punctul culminant = momentul in care actiunea atinge un maximum de intensitate;
-  deznodamantul = sfarsitul actiunii;
Conflictul este rezultatul ciocnirii unor idei, interese, pasi­uni care se infrunta, purtatoarele acestor idei, interese, pasiuni etc. fiind personajele; uneori, conflictul se poate naste si intre trasaturile contradictorii ale aceluiasi personaj, intre grupari de personaje sau in relatia dintre om si mediul in care traieste.
Unele opere epice sau dramatice mai pot sa cuprinda, in structura lor, cate un prolog si cate un epilog.
prologul este partea care precede cuprinsul propriu-zis, avand, in general, caracter introductiv;
epilogul este partea finala a unei opere si are un caracter concluziv; in epilog, autorul face, de obicei, cunoscuta evolutia ulterioara a personajelor.

2. Compozitia unei opere literare este modalitatea de orga­nizare a diferitelor elemente ale operei, intr-o structura unica (gradatia, ritmul, imbinarea scenelor dialogate cu naratiunea sau descrierea etc.)

Alte opere la romana, dar Necategorisite


Politica de confidentialitate