ACT. Termenul provine (potrivit "Dictionarului de termeni literari", Editura Academiei, 1976), din fr. acte, lat. actus, "actiune", "miscare".
Numeste principala impartire a unei piese de teatru, determinata in special de situarea actiunii intr-o unitate de timp si spatiu (decor), pastrata din dramaturgia clasica. Dupa un act se lasa cortina si spectacolul se intrerupe un timp, necesar de regula schimbarii decorurilor, dar si crearii unei situatii de asteptare din partea spectatorilor. Corneille, in "Discurs asupra celor trei unitati" ("Discours des trois unites") considera ca "este necesar ca fiecare act sa ne lase in asteptarea unui lucru oarecare".
Un act se imparte in scene sau, uneori, in tablouri. Uneori termenul de tablou il substituie pe cel de act.
SCENA (fr, scene, it. scena, lat. scaena, gr. skene, "adapost", "refugiu") este unitatea dramatica determinata de modificarea numarului de personaje aflate in actiune, de intrarea sau de iesirea personajelor din scena. Diviziunea in acte a unei piese de teatru nu exista la greci, in timp ce romanii defineau prin act chiar drama. in "Arta poetica", Horatiu imparte piesa in cinci acte. Aceasta impartire nu este insa acceptata de Moliere, care scrie comediile de caractere si de mora vuri in cinci acte, piesele fanteziste si bufoneriile in trei acte, iar farsele intr-un singur act. Ibsen impune o alta regula, a piesei in trei acte. Autorii moderni nu mai au o impartire stricta a pieselor in acte, ei avand tendinta de a reduce pauzele (antractele).
DIDASCALIA. Termen ce provine din gr. didaskalia, "invatatura".
Reprezinta instructiunile adresate actorilor de autorii dramatici, cuprinzand initial numele autorului, al actorilor, al organizatorilor spectacolului, iar in perioada moderna numele personajelor, timpul, spatiul, indicatiile scenice, situate inaintea replicilor propriu-zise.
Didascaliile contin indicatii de rostire si de tonalitate verbala, mediul in care se misca personajul, prezentarea muzicii si a sunetelor care se aud din fundal. Functiile didascaliei sunt multiple: precizeaza cine vorbeste si cui i se adreseaza replica; mentioneaza contextul si mediul in care se desfasoara dialogurile; descrie situatii de comunicare verbala, nonverbala si paraverbala specifice textului dramatic. in teatrul modern, prin extensie, didascalia devine uneori mijloc de caracterizare a personajelor sau suplineste rolul narativ al textului propriu-zis, dandu-i sensuri mai profunde:
"MARGARETA: Tot mai deosebesti culorile. Amintiri colorate. Nu e o natura auditiva. Imaginatia lui e pur vizuala... e un pictor... prea credincios monocromiei [...] Uite, vezi, ti-a pierit graiul, inima ta n-are nevoie sa mai bata, nu ai de ce sa mai respiri. Era un zbucium zadarnic, nu e asa? Poti sa te asezi?
Regina Margareta dispare brusc prin dreapta. Regele sta pe tron. In timpul ultimei scene, au disparut pe rand usile, ferestrele, peretii salii tronului. Schimbarea aceasta de decor e foarte importanta.
Acum nu mai e nimic pe scena, decat regele pe tronul sau, intr-o lumina cenusie. Apoi, regele si tronul sau dispar de asemenea. In sfarsit, nu mai e decat lumina cenusie.
Disparitia ferestrelor, usilor, peretilor, regelui si tronului trebuie facuta cu incetul, treptat, foarte vizibil. Regele sta pe tron, trebuie sa mai fie vazut catva timp inainte de-a se scufunda intr-un fel de negura."
(Eugen Ionescu, "Regele moare")
REPLICA. Provine din fr. replique, lat. replicatio, "a indoi", "a intoarce replica".
Termenul este consacrat de genul oratoric, ca modalitate de riposta la un argument sau la interventia anterioara a interlocutorului. Genul dramatic foloseste replica drept o modalitate prin care un personaj da un raspuns interlocutorului sau. Trebuie facuta o deosebire intre replica si simpla interventie dintr-un dialog. Conflictul dramatic se evidentiaza, cel mai bine, prin replicile antitetice. Replica este utilizata si in alte genuri:
"Tu esti o unda, eu sunt o zare,
Eu sunt un tarmur, tu esti o mare,
Tu esti o noapte, eu sunt o stea,
Iubita mea, iubita mea."
(Mihai Eminescu, "Replici").
DIALOG. Termenul provine, potrivit "Dictionarului de termeni literari", din fr. dialogue, lat. dialogus. intr-o opera literara desemneaza conversatia purtata de doua sau mai multe personaje, fiind o modalitate de expunere in operele epice si dominanta in genul dramatic.
Prin interferenta replicilor din cadrul dialogului se realizeaza conditiile propice pentru realizarea intrigii. Dialogul poate fi interior, cand personajul vorbeste cu el insusi, ca in "Hagi Tudose", de Barbu Stefanescu-Delavrancea:
"- Ba sunt opt mii... - Ba sunt zece! - Ce fel de zece? - Atunci dincolo, sunt opt! - As, nu se poate, aseara i-am numarat".
Dialogul a folosit si la crearea unor opere cu caracter filozofic, precum "Dialogurile" lui Platon. Dimitrie Cantemir organizeaza un dialog cu el insusi, in "Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea sau Giudetul trupului cu sufletul" (1698), iar G. Calinescu isi expune ideile estetice prin dialog, in "Universul poeziei" (1939).
MONOLOG. Termenul provine din fr. monologue, gr. monologos, "vorbire de unul singur" sau, in literatura de introspectie, vorbire a personajului cu sine insusi. in teatru, potrivit "Dictionarului de termeni literari", monologul este o conventie artistica prin care un personaj isi comunica direct gandurile sau informeaza asupra unor fapte petrecute in afara scenei. Monologul devine, astfel, uneori, o modalitate de expunere cu sens narativ, dupa cum poate avea accentuat caracter liric, in ambele cazuri fiind supus conventiilor genurilor literare respective.
In sens general, orice act de comunicare in care rolurile de emitator si de receptor raman fixe este un monolog, o actiune verbala unidirectionala. Monologurile pot fi clasificate dupa mai multe criterii: a) dupa relatia cu dialogul: monologuri independente si monologuri inserate in dialog; b) dupa scopul comunicarii: monologul narativ, argumentativ-explicativ, persuasiv. Monologul narativ relateaza o intamplare, cel explicativ-argumentativ vine sa raspunda la intrebari existentiale sau fenomenale, in timp ce monologul persuasiv incearca sa convinga interlocutorul de un anumit lucru. Cazuri particulare ale monologului persuasiv sunt cele publicitare sau electorale.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |