Prima jumatate a secolului al XlX-lea a fost marcata de schimbari profunde in plan politic, social si cultural in intreaga Europa.
Pentru partea estica a continentului, aflata de secole sub influenta si puterea Imperiului Otoman, aceste schimbari sunt cu atat mai hotaratoare cu cat, gratie declinului accentuat al acestui pol de putere, devenit el insusi prada ravnita pentru Occident si Rusia, deschiderea spre Occident a insemnat descoperirea unei civilizatii moderne, cu o ordine social-politica radical schimbata de Revolutia Franceza, marcata nu numai de gandirea rationalista a iluminismului, ci si de avantul descoperirii identitatii proprii, a spiritului ce defineste o comunitate specifica, natiunea. Chemarea Marseillezei:
"Veniti, copii ai patriei" va avea ecouri cu totul exceptionale in aceasta parte de lume, unde tinerimea elitei, care invata din pruncie limba polului cultural si politic de necontestat al vremii, franceza, trebuia inainte de toate sa construiasca patria ai carei copii se considerau. in spiritul aceleiasi paradigme a timpului, temeiul nemuritor al acestei patrii a fost mereu prezent si-si are expresia nu doar in limba, ci si in creatia spirituala a poporului, in folclor, concept atotcuprinzator incluzand alaturi de literatura populara, cu statut privilegiat, datinile, traditiile, obiceiurile populare. Se poate constata astfel o cu totul noua viziune despre popor, in raport cu rationalismul iluminist. Marii ganditori ai Secolului Luminilor privisera poporul ca o masa ignoranta supusa superstitiilor, traind in mizerie si avand nevoie de civilizare, de o ridicare prin cultura. Noua paradigma romantica vedea poporul ca depozitar al spiritului si creator de cultura. Istoria este si ea, din noua perspectiva, expresie a vietii, a actiunii poporului, participand in felul acesta la identitatea natiunii.
Ca atare, patria visata insemna o restaurare si o implinire a destinului in acelasi timp.
Inainte ca Romania moderna - cu alte cuvinte stat national unitar dispunand de institutii politice si culturale moderne - sa ia fiinta in etape succesive, glorioasa generatie de carturari si oameni politici, cunoscuta sub denumirea de generatia pasoptista, a actionat viguros in domeniul culturii, punand bazele unor institutii de cultura de maxima importanta, cu rol activ in u3t1319ur68mzs
popularizarea ideilor politice ce au insufletit mari actiuni cu o participare a multimilor ce aveau constiinta ca sunt o natiune.
Revista "Dacia literara" a aparut in 1840, la Iasi si se inscrie intre numeroasele initiative cultural-politice ale mijlocului secolului al XlX-lea care au schimbat din temelii societatea romaneasca. La un deceniu si ceva de la aparitia primelor periodice, semn sigur al modernizarii societatii romanesti, revista editata de unul din fauritorii Romaniei, Mihail Kogalniceanu, dezvaluie lapidar si expresiv nucleul programului ei prin chiar titlul indraznet, numele stravechii patrii comune pe care literatura e chemata s-o refaca intai in dimensiunea sa spirituala.
Articolul-program, intitulat Introductie, fixeaza de la inceput locul noii reviste in peisajul publicisticii cultural-literare a vremii, ale carei merite autorul M. Kogalniceanu le recunoaste, dar care are un defect major: se adreseaza cu precadere provinciei in care apare fiecare dintre ele. "Dacia literara" corecteaza acest defect si umple un mare gol, propunandu-si sa fie o revista literara pentru toti romanii a caror unica identitate spirituala, "duhul national", potrivit terminologiei timpului, isi va gasi expresia in paginile revistei.
Privind starea literelor romanesti in epoca, in Introductie se constata cu oarecare ingrijorare abundenta traducerilor care nu pot alcatui o literatura, iar excesul lor primejduieste duhul national, concept romantic exprimand speci-ficitatea unica a fiecarui popor.
Ca atare, revista va acorda prioritate absoluta publicarii literaturii originale, indemnand scriitorii sa se intoarca spre izvoarele care asigura originalitatea: istoria nationala, mai ales in dimensiunea ei eroica, folclorul (datinile si obiceiurile pitoresti) si, intr-o expresie mai generala, spatiul geografic autohton, natura. Nu s-ar putea spune ca "Dacia literara" anunta in premiera in literatura romaneasca aceste sujeturi, cum le numeste, cu terminologia oscilanta inca a timpului, Kogalniceanu. Era si greu in atmosfera efervescenta a timpului, dominata de constiinta ca se pun bazele viitorului. Meritul programului este de a fi sintetizat intr-o formulare concisa, eleganta si coerenta directia de evolutie a literaturii romanesti care sta sub semnul romantismului. Dincolo de deosebirile firesti intre scriitorii mai tineri sau mai varstnici ai epocii, Introductia da glas unor idei impartasite de toti si este in cel mai inalt grad reprezentativa pentru acest timp cu adevarat uimitor prin realizarile sale. Asa se si explica de ce aceasta revista cu o aparitie scurta -doar patru numere - a fost considerata intotdeauna ca definitorie pentru etapa literaturii romanesti in care a aparut. O generatie de scriitori s-a intors cu uimita admiratie spre cultura populara, incercand sa desluseasca vechea mitologie a paradisului primordial, Dacia Felix, intreprindere utopica lasata mostenire generatiilor ulterioare. Ecourile ei rasuna in fascinanta imagine a Daciei din poemul eminescian Memento mori, si, mult mai tarziu, in Creanga de aur a
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |