|
Antim Ivireanul (1660-1716), originar din Iviria, din Gruzia, este un erudit in spiritul grecesc, stapanind laolalta mestesuguri diferite, sculptura, pictura, tipariturile, dar si broderia. in 1705, Ivireanu este episcop de Ramnic; in aceasta perioada el tipareste un "Antologhion, adeca floarea cuvintelor" (1705), un "Evologhion" si un "Octoih" (1706).
Domnia lui Nicolae Mavocordat ii aduce moartea, pentru ca se opune voievodului: il indeamna sa paraseasca Bucurestiul, aratandu-i o scrisoare potrivit careia Gheorghe Cantacuzino, descendentul lui Serban Cantacuzino, ar ataca, in fruntea unei osti de 12 000 de oameni, capitala. Antim este exilat la manastirea de pe muntele Sinai si predat unei garzi care, pe drum, il asasineaza la Galipoli si il arunca in raul Tundja. Una dintre operele sale importante este "Evanghelia greco-romana" (1693), urmata de o "Psaltire" in 1694. invatand limba slavona, scrie la Snagov "Dreapta alcatuire a gramaticii slavonesti".
"Didahiile", opera sa principala, sunt scrieri ecleziastice de o valoare deosebita, cele treizeci si cinci de discursuri fiind redactate intre 1709 si 1716 in stilul oratoriei bizantine, cu o acribie exemplara, si rostite la slujbele bisericesti de la Bucuresti si Targoviste. Scrisul lui Antim este retoric, persuasiv, cu multe repetitii, interogatii, ornamente stilistice in stil baroc, sensurile existentei umane fiind exprimate metaforic, ca o expresie a sortii schimbatoare, alunecoase (pe tema ubi sunt?), dincolo de care se simte imperativul moral al unei vieti cucernice:
"Unde ti-ai ingropat partea cea mai aleasa a sinelui tau, zidirea cea mai iscusita a
dumnezeiestei puteri, sotia cea iubita a ingerilor? Unde este frumusetea aceea a inchipuirii cei dumnezeiesti? Unde este podoaba a darului celui dumnezeesc? Unde este slava, unde sunt frumusetile lui cele minunate, carele se arata mai minunat decat soarele?".
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |