Esee romana - comentarii la limba romana categorisite pe autori opera, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat la
HomeTrimite comentariuContact






Nastratin Hogea este un personaj cunoscut al unor numeroase povestiri populare sau al unor anecdote de origine araba si persana. in literatura romana, el este cunoscut prin intermediul lui Anton Pann, autorul "Nazdravaniilor lui Nastratin Hogea", personajul fiind, sub aparenta de om obisnuit, pastratorul unei intelepciuni milenare, tovaras bun cu Pacala. Nastratin Hogea este un personaj care intervine in ordinea aparenta a lumii:

"Se spune ca intr-o zi, in Persia, in vremea unei secete cumplite, a venit la el un grup de oameni care l-au intrebat daca nu cumva stie cum anume poate fi adusa ploaia."

Nastratin procedeaza intr-un mod cu totul surprinzator si absurd:

"Cand a fost adus ligheanul, si-a scos camasa si, spre uimirea tuturor, a inceput s-o spele cu mare grija."

Cu toata impotrivirea oamenilor, care incep sa-l blesteme, Nastratin Hogea continua sa-si spele camasa cu singurele resurse de apa din sat, apoi o pune sa se usuce pe culme. Pentru a strange al doilea lighean cu apa, "oamenii au cautat peste tot, au stors lutul din fantani, au luat apa de la gura copiilor si au izbutit sa umple cel de-al doilea vas."


Dupa terminarea operatiunii, Nastratin Hogea a dus camasa intr-o curticica si a pus-o la uscat. Rezultatul este aproape instantaneu:

"indata dupa aceea, cerul s-a acoperit de nori grosi si a inceput sa ploua."

Nastratin isi dovedeste astfel proprietatea extraordinara de a aduce ploaia punandu-si camasa la uscat. Gestul stoarcerii camasii, care atrage ploaia, il transforma pe Nastratin Hogea intr-un personaj fantastic, de tipul Iui Attrape-Tout, existent in basmul breton "Les compagnons".

Numele cel mai adecvat pentru Nastratin Hogea ar fi in$a Attrape-La Pluie, pentru ca el este un saman fara voie, un om aparent neserios, fara capacitatea de a intelege ciudatul fenomen al carui suport este. Fortele naturii actioneaza in mod misterios prin intermediul acestui om, devenit un pol al puterilor naturale, al vantului si al ploii.

Alte opere la romana, dar Necategorisite


Politica de confidentialitate