Poet
in adevaratul sens al cuvantului, desprins dintr-o generatie care, in
ultima jumatate de secol, va duce "lupta cu inertia" unui
limbaj poetic obosit si deturnat de la sensurile profunde ale lirismului, Nichita Stanescu (1933-1983) isi dobandeste astazi, in ciuda
unor tendinte contestatare sau amnezice, o singularitate incontestabila.
inca de la debutul sau, cu "Sensul iubirii" (1960),
el va scrie altfel decat pana atunci in poezia romaneasca si, probabil,
si in literatura lumii.
Cuvintele devin "necuvinte", spatiul poetic are "noduri si semne", dupa o geometrie insolita a sensurilor, poezia devine un fluid de dincolo de lucruri, ce se rosteste de la sine, poetul fiind doar vocea, un medium, prin care poezia se exprima singura. Volumele sale de versuri, "Sensul iubirii" (1960), "O viziune a sentimentelor" (1964), "Dreptul la timp" (1965), "11 elegii" (1966), "Oul si sfera" (1967), "Rosu vertical" (1968), "Laus Ptolemaei" (1968), "Necuvintele" (1969), "in dulcele stil clasic" (1970), "Maretia frigului" (1972), "Clar de inima" (1973), "Starea poeziei" (1975), "Epica Magna" (1978), "Opere imperfecte" (1979), "Noduri si semne" (1982), sunt dispuse intr-o gradatie care exploreaza tot mai adanc zonele pure ale cuvintelor, poetul patrunzand intr-o lume fascinanta, in care sensurile se compun dupa alte legi, probabil cele inca nedescoperite ale universului nostru. Nichita Stanescu este un poet al formulelor neconventionale, osciland intre extreme, totdeauna preocupat de ineditul expresiei poetice.
De aceea, scrie la inceput versuri argotice si bascalioase,
revenind insa repede in spatiul grav al unei profunde semantici poetice,
asa cum se intampla in volumul "Necuvintele", simptomatic
pentru sensurile pe care le da acestei inedite metafore. Deoarece
cuvintele nu mai sunt suficiente pentru prinderea substantei poetice,
ele sunt negate, nici nu mai trebuie rostite, ci separate printr-un laser lingvistic de Cuvantul Prim, raspunzator de creatia lumii.
In "Sensul iubirii", de referinta este poezia "Dimineata marina", in care puritatea imaginii atinge o perfectiune formala greu de egalat. Geneza lumii este prezentata in poezie in mod inedit: razele ies chiar din mare, spatiul propice vietii, intr-o paleta coloristica de rosu-aprins, | intr-un cadru populat, oarecum ciudat, de plopi. f "O calarire in zori" este o prezentare a spectacolului solar, in toata splendoarea lui, lumina punand stapanire treptat pe lume. Caracteristica ramane pentru aceste poezii predilectia pentru imagini clasice, pentru tarmuri inundate de lumina, generatoare de principii vitale.
"Dreptul Ia timp" transcrie o imperioasa necesitate de a exista dincolo de panda nemiloasa a vremii, ce se roteste din ce in ce mai repede. Enkidu este lovit tocmai de aceasta soarta neiertatoare, cum sugereaza motoul poeziei cu titlu omonim:
"A murit Enkidu, prietenul meu care ucisese cu mine lei" (din poemul "Ghilgames"). Faptul de a exista este de o irepetabila singularitate, omul nu traieste decat o singura data, de aceea pipaitul, perceptia propriei fiinte devine un miracol:
"Pipaie-ti urechea si razi... Umerii priveste-mi-i".
In incercarea de a depasi timpul, tinerii incearca sa mearga pe mare, la fel ca Iisus Hristos altadata ("Adolescenti pe mare,"). Lumina este indoita, parca sub efectul magnetic al unui puternic "black hole", suferind mutatii ce nu pot fi explicate prin legile fizicii traditionale:
"incercam sa incordez lumina,
asemenea lui Ulise arcul, in sala
de piatra a petitorilor" ("indoirea luminii"). Nichita Stanescu acorda eului liric puteri titanice, putand , invinge energiile ascunse ale lumii:
"incercam sa incordez lumina...
incercam sa indoi lumina."
Materialitatea luminii creeaza lumea, aruncandu-l in toate directiile pe temerarul care incearca tensiunea radiatiei cosmice, transformandu-l in gravitatie, timp sau energie, dupa vointa.
Ciclul "11
elegii" pune intrebari esentiale asupra
vietii, gaseste noi cai ale dezvoltarii acesteia,
discursul liric intorcandu-se impotriva oamenilor
cu o gandire sterila, ce se autodenumesc,
intr-un mod iluzoriu, "mai marii zilei", fara a se constitui si intr-o forta benefica pentru
omenire. In "Elegia intaia", poetul apare
in ipostaza demiurgica,
eu primar, increat, din care
se dezvolta intregul spatiu imaginar al poeziei:
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |