in operele multor scriitori care descriu teritorii romanesti, a-cestea apar ca imagini ale desavarsirii, ca niste universuri complete, divinizate de o mindrie nationala inflacarata.
Ardealul este un fragment din importanta opera a lui Nicolae Balcescu Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul. inainte de a cita din textul reprodus in manual, G. Calinescu scrie:
"O pagina fericita iese din descrierea religios inspaimintata a unei Romanii de o maretie salbateca".
Ardealul ne este infatisat ca o tara legendara - "mindra si bi-necuvintata intre toate tarile semanate de Domnul pre pamint."
Prima fraza a textului are valoarea unei aprecieri superlative. De altfel, intregul fragment pare scris la superlativ. "Cap d-opera de arhitectura , Ardealul e o suma a podoabelor naturale. Ea are o "geografie" completa - toate bogatiile de pe pamint si din adincul pamintului, culminind cu aurul "stralucind pina si prin noroiul drumurilol".
Totul se armonizeaza, idee cuprinsa in sensul figurat al cuvintului "arhitectura" (arta de a proiecta constructii dupao-portii si reguli severe}. In armonie, contrastele nu pot decit sa de-savirseasca tinutul: arbori cu capul spre cer dar si mari de grine. Miazanoapte si Miazazi se intilnesc, anotimpurile par simultane, albul zapezii coexistind cu verdele vegetatiei. Varietatea se supune armoniei, stralucirea e potentata de maretie, ca intr-un miracol al situarii planetare.
Impresia
de maretie, care,predomina, este relevata de expresii ale inaltimii
("pe culmea cea mai inalta a muntilor Carpati"), privirea insasi
porneste de sus, urmind o directie descendenta: dinspre crestetele alpine
ea coboara pe suprafata in atitea culori si forme, pentru a se afunda
in adincurile pline de tainice zacaminte ale muntilor. Autorul priveste armonios tara Ardealului. Vederea e "organizata" si atotcuprinzatoare.
Se descrie tara intreaga, nu o priveliste sau alta. Senzatia e de permanenta
uimire, ("dai de..."
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |