Nicolae Breban s-a nascut in 1934, la Baia Mare. Romanele sale urmeaza o desfasurare cronologica liniara: "Francisca" (1965), "in absenta stapanilor" (1966), "Animale bolnave" (1968), "ingerul de gips" (1973), "Bunavestire" (1977), "Don Juan" (1981), "Drumul la zid" (1984), "Panda si seductie" (1991). Tema romanelor sale raman barbatii si diversele manifestari fiziologice ale acestora la varste diferite: tinerete, maturitate si batranete. Herbert are perceptia unor sentimente complexe in solitudine: plictisul, senzualitatea, moartea. Plecarea tatalui seamana cu o moarte, Descoperirea trupului feminin se petrece ca intr-una din acele ceremonii inchise, de tipul celor eleusine. E.B. trece ca fulgerul prin toate etapele existentiale ale sale, de la stadiul de tanara fata, la femeie maritata ("Femei", din romanul "in absenta stapanilor"). Batranetea este momentul decaderii din functie a barbatilor, la fel ca la animalele mature dintr-o turma de cerbi, ei fiind izolati incetul cu incetul de adevarata viata, murind social in primul rand.
"ingerul de gips" ii are ca personaje pe doctorul Minda si pe Ludmila, o varianta a dostoievskienei Nastasia Filipovna. Aceasta este o femeie vulgara, care declara in mod cinic:
"Cand las un barbat, las numai pielea de pe el, si aia scorojita si rupta."
Personajele ultraburgheze, mitocane, sunt surprinse, in "Bunavestire", prin intermediul lui Grabei (al carui nume vine probabil de la grobian), in timp ce Don Juan-ul anilor noi este "Sudamericanul", descins parca dintr-un serial comic, fiinta vegetala si lipsita de vitalitate, profesor de istorie la liceu, cu mainile si picioarele nesfarsit de lungi, care incanta micile burgheze, surprinse cu "buza de jos, mai ales, rasfranta, albastruie, iesita pe jumatate din cerul gurii."
Rogulski are aventuri erotice cu femeile din inalta societate a momentului, cu sotiile de directori de prin ministere, cum se intampla in cazul Toniei, cu midinete, de tipul casieritelor de la alimentare, cu Cici, care este fascinata de vulgaritatea lui.
In
absenta stapanilor Nicolae Breban este un analist viguros, un "romancier (si nu numai romancier!) prolific, foarte indraznet in stil si conceptie, neglijent cat priveste constructia epica si consecventa caracterelor, anticalofil «aparent» dupa unii" (Ion Rotaru). Romanele sale contin note ale grotescului naturalist, introspectia personajelor fiind realizata complet, ca o scanare a unui organism viu.
In prima parte a romanului "in absenta stapanilor" (1966), cu titlul "Batrani", domina eseul moral, capacitatea de analiza psihologica, aparand chiar grotescul in forme tragice; autorul este atras de psihologia omului obisnuit, neexceland prin nimic, incapabil sa iasa din contingent, alternativa ramanandu-i rautatea ca norma existentiala. Personaje de acest tip sunt doamna Nitas, doamna Pleinicianu, domnul Plesoianu, doamna Capris, domnul Willer, cei doi Berindei. Restul nu este decat aparenta, pentru ca, intr-o societate maladiva, batranii poarta aceasta trena a lumii, devenind, la randul lor, rai, bunatatea nefiind decat o aparenta, o mistificare. Capitolul acesta seamana cu "Scrinul negru" al lui George Calinescu, iar personajele apartin vechii clase suspuse din societatea de dinainte de razboi. Demistificarea varstei patriarhale consta, la Nicolae Breban, in conceptia ca, deposedati de ani si de putere baneasca, singurul element care mai persista la aceasta varsta este abjectia, in formele ei cele mai odioase. Personajele suferind de teribila "boala de moarte", in sensul pe care il da SOren Kierkegaard, de o teribila degradare fizica si psihica, se transforma in mod surprinzator: doamna Willer devine rapace ca un barbat, iar domnul Plesoianu pare sa apartina categoriei dubioase numite "man-woman type" ("barbatul androgin, efeminizat").
Domnul Pamfil si doamna Iamandi constituie exceptii de la aceasta regula a entropiei temporale avansate. Pamfil este un anticar suferind de o boala a capului, avand aventuri amoroase cu fete mai tinere chiar sub ochii doamnei Iamandi. Anticarul face parte din astfel de "carduri" de batrani, suferind de senilitate, incapabili sa observe putinatatea conditiei lor fizice. Doamna Iamandi sufera de un bovarism intarziat, retragandu-se prea devreme la batranete: ea va asista la scena grotesca a acuplarii anticarului cu o tanara femeie, percepand reflexe atavice ale demonului amorului lemurian.
Capitolul "Copii" analizeaza psihologia abisala infantila, punand de aceasta data sub observatie universul ludic al lui Herbert, un copil ce iese din sfera obisnuita a manifestarilor varstei. Pentru copil predomina senzatiile abisale, plictisul, teroarea de apa, sentimentul erotic latent. Oglinzile se reverbereaza asupra lui, determinandu-i asumarea unor preocupari specifice unei varste mai mari. La fel ca personajele Hortensiei Papadat-Bengescu, Herbert resimte un vag fior erotic atunci cand vede piciorul dezgolit al matusii sale. Daca ar fi sa clasificam tipologiile in sens dostoievskian, ele s-ar putea numi personaje napoleoniene si personaje umile, acestea din urma fiind totdeauna sub dominatia regulilor si a legilor.
Personajul care domina a doua parte, "Femei", este E.B., o adolescenta curioasa, din seria doamnei T., din "Patul lui Procust", de Camil Petrescu, sau a Franciscai din romanul anterior al lui Nicolae Breban. Relatiile cu familia sunt incordate: tatal, Barta, este ignorat, iar mama dispretuita. Pentru a scapa de logodnicul Subu, de o profesie cat se poate de banala, doctor, E.B. se indragosteste de un personaj care o impresioneaza tocmai prin lipsa unor trasaturi ferme de personalitate, R.V.:
"Acum incep sa inteleg ce mare forta au vorbele, ce puternic e cuvantul odata vorbit, chiar cand el denumeste lucruri neintamplate, imaginare. Cum se intoarce el asupra noastra si ne obliga aproape sa-i cunoastem realitatea si forta sa."
E.B. il va parasi insa pe R.V., pentru a se casatori cu doctorul Subu, de care se va desparti, dupa noua ani,
casatorindu-se cu un anume Catargi. intr-un cuvant, E.B, apartine caracterelor nietzcheene, insetate de vointa de putere, in sensul schimbarii conditiei proprii. Casnicia este, pentru E.B., o incercare de a iesi dintr-un anume "costum de scafandru", care ii va conferi un caracter masculin. Doctorul Subu este un personaj slab, atras de cuplul format de doamna Barta si Lia, fiica acesteia. Familia Catargi o atrage in mod inegal pe E.B.: Pentru Catargi-fiul are o dragoste materna, dar si erotica, in acelasi timp simtindu-se; atrasa de Catargi-tatal. E.B. nu poate rezista propriei forte morale, fiind supusa inertiei existentiale, a procesului distructiei, sinucigandu-se.
E.B. Apartine aceleiasi tipologii cu Francisca, o felcerita de conditie mic-burgheza, care incearca sa se salveze insotindu-se cu un activist cu radacini sanatoase, Chilian. Nu va reusi insa; alte personaje sunt Cupsa, un taran, Penescu, un om politic important, Petrascu si Ana, un cuplu adulterin.
Titlul romanului "in absenta stapanilor" sugereaza o realitate superioara, la care personajele cotidiene nu au acces, complacandu-se intr-un marasm existential profund. Mircea Martin comenteaza, in "Generatie si creatie" (1969), semnificatia titlului:
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |