Aparuta in septembrie 1905, in "Luceafarul" - revista a tinerimii romane de la Budapesta -, poezia Rugaciune va fi reprodusa, cateva luni mai tarziu, in volumul Poezii, pe care-l deschide, ca arta poetica explicita.
Discursul liric debuteaza sub semnul confesiunii unui eu liric tensionat de suferinta, dar si de nadejde. El traieste presentimentul misiunii sale creatoare pe care il marturiseste lui Dumnezeu intr-o tanguitoare "rugaciune".
Momentul de singuratate in care fiinta umana se afla sub pavaza divina pregateste, in zbucium sufletesc, nasterea harului si a poeziei. Omul creator se gaseste ingenuncheat in fata "Parintelui" ceresc si in vecinatatea "stralucirii" divine:
"Eu cad neputincios, stapane,
in fata stralucirii tale".
Martu-risindu-si starea de ratacire, de istovire si deruta, zbuciumul "dorurilor" si al "patimilor" proprii fiecarui "rost" omenesc - deci si siesi - eul liric opune tuturor acestora "durerea altor inimi", "amarul", "truda" seculare si Jalea unei lumi".
Cutremurata de mustrarea nerostita a celor "ramasi in urma" -sintagma ambigua ce trimite fie spre cei napastuiti, inapoiati, fie spre stramosi, spre trecut - fiinta ce se roaga asteapta protectia si interventia divina, capabila sa o purifice si sa-i dea puterea de a iesi din cercul sufocant al propriilor sentimente:
"Alunga patimile mele,
Pe veci strigarea lor o frange,
Si de durerea altor inimi
invata-ma pe mine-a plange.
Nu rostul meu de-a pururi prada
Ursitei mastere si rele,
Ci jalea unei lumi, parinte
Sa planga-n lacrimile mele".
y3l4411yc17xto
Patetic, eul invoca un miracol asteptat de intreaga sa fiinta, fara de care constiinta sa nu si-ar putea gasi impacarea: uitarea, prin interventia gratiei divine, a propriului sine si substituirea lui cu sufletul colectiv. inlocuirea, in sufletul personal al eului, a "dorurilor" si "ispitelor" individuale cu plansul anonim al celor multi si cu geamatul "umilitilor din umbra" va fi echivalent cu acordarea harului. "Vazul" indreptat spre ceilalti, inima ce plange "de durerea altor inimi", "durerea lor infricosata" coborata in propria inima va schimba conditia de solitar a eului liric, iar viata sa "ratacitoare" va capata sens prin exemplaritatea punerii ei in slujba colectivitatii.
Un nou destin, devenit exponential prin asumarea unei intregi istorii a suferintei si dorit exemplar prin creatie, va face din poet o constiinta indurerata a neamului sau. Solicitand, nu protectia divina a destinului sau particular, omenesc, ci investirea sa ca mesager al transcendentei in lumea umana, ca Mesia, poetul va primi puterea magica a cuvantului sacru, ce, o
data rostit, instituie fapta. Acesta e cuvantul poetic de natura orfica ce va da expresie si individualitate "plansului" si "geamatului", pastrandu-le intacte puterea de a cutremura:
"Da-mi tot amarul, toata truda
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |