"Cartea de la Metopolis" (1977) a lui Stefan Banulescu este o istorie exemplara: istorie a unui oras, a unei lumi, a Lumii de fapt, care (uimitoare similitudine cu ceea ce spunea Borges: lumea cartilor si cartea lumii sunt unul si acelasi lucru) devine Carte. Lumii i se substituie literatura, cartea, istoria, deopotriva "sacra" si "profana", a catorva metafore esentiale, a unei intemeieri si a unei lente, uneori agonice degradari, "des-faceri", marcand structura simetrica, sferica a naratiunii. Citind-o, aflam cum se face cartea, cum isi fiinteaza personajele si intamplarile si cum isi ademeneste cititorul in spatiile ei fictive, el insusi tentat de convertirea la conditia de personaj. Aflam, in acelasi timp, cum se instituie in ordine semantica Lumea si cum se urmeaza destinul acesteia. Un intreg ciclu al ei se deschide si se inchide intre pagini si, in functie de aceste limite, de aceste "margini", evenimentele, personajele, timpul obtin valori relative, fie acel aer de atemporalitate firesc unor momente originare, fie decadenta proprie unor vremuri de crepuscul.
Exista un "mai intai", un inceput si "un sfarsit la Metopolis" (metafore, ipostaze livresti si nu situatii primordiale autentice, cartea insasi fiind o copie, imagine a lumii). Exista deci un timp ironic al intemeierii, dinamic si fabulos, generat de simbolistica profunda a rotii. in Metopolis soseste mai intai o roata si Milionarul, personaj si in acelasi timp autor al cartii, observa repetabilitatea, dar si unicitatea imprejurarii:
"Te-am intrebat daca ai venit aici cu roata sa faci avere. Au mai venit si altii, si cu doua roti, si cu patru, si ce s-a intamplat se vede... E drept, cu o singura roata n-a mai incercat nimeni pana acum, de la inceputul civilizatiei pe globul pamantesc."
Ca la vechii romani, orasul isi fundeaza un nou ciclu, noua era, a Generalului Glad (care se substituie treptat stapanului locurilor, Generalul Marosin), prin simbolistica centrului si a cercului. Puterea generalului Glad se extinde ca un cerc in jurul promotorului ei, pana la acel succedaneu imens al rotii, zidul din piatra scoasa din subterane ce inconjoara in cele din urma orasul, inchizandu-l ca intr-o cusca, sortindu-l sfarsitului. Dinamitat pe dedesubt de Generalul Glad, care cauta cu obstinatie marmura rosie, amenintat de depopulare, de imbatranire si de "negotul de ani" (un fel de renta viagera), Metopolisul, oras al apusurilor, cum il numeste acum un personaj, urmeaza destinul marilor cetati a caror intemeiere s-a asociat cu un ineluctabil blestem. Arhetipal, destinul poate fi cel al Romei, ea insasi sorginte indepartata a unui Bizant fastuos si spiritualizat, prezent perpetuu in memoria afectiva a personajelor. Acolo intemeierea si-a asumat un pacat originar, fratricidul care a
cutremurat veacuri de-a randul constiinta romana, ori de cate ori s-a aflat in imprejurari catastrofice. Aici, dinamitei Generalului Glad, care submineaza temelia veche a orasului, i se adauga "dinamita morala", agresiune ce poate fi transpusa, prin descifrarea parabolei, in timpul concret al cartii, cel interbelic. Generalul Glad submineaza asadar timpul, si asa supus unor mari vicisitudini:
"doamne, zice un personaj, cum masuram mereu timpul si cunoasterea de la pragurile de macel ale omenirii".
Apar, o data cu el, spaimele prabusirii, oamenii grotei, ai infernului: o viziune infernala e prefigurata, subtil, alarmant, intre pagini.
Acum, timpul, prin actiunea Generalului Glad si prin "negotul de ani", care incercuiesc orasul, e unul corupt, se vinde si se cumpara negustoreste, cu tocmeli grotesti (episodul cu Gora Seratis de pilda). Chiar povestitorul, Milionarul sau Generalul Marosin, ezita sa-l mai consemneze, cedand locul unor naratori secundari (Topometristul, personaj pozitivist si exact, care are alta masura a lumii) sau cu totul insignifianti (Plutonierul). E un "timp oprit", necreator, al lumii care nu mai are decat sa se salveze, sublim (si profund sub raport estetic), prin puterea intelepciunii, prin istoriile despre sine. De aici o fascinatie a cuvantului, tradusa de Stefan Banulescu prin exemplaritatea scriiturii, fascinatie ce stapaneste, limitandu-se la spatiul literar, mai toate personajele. Faima stralucitorului bizantinolog Filip Lascareanu-Umilitul sta tocmai in subtilitatea cuvantului, in talentul sau oratoric scanteietor, admirat in marile universitati ale lumii. Umilitul, el insusi reputat autor de carti, are marea sansa a Cartii, a eternizarii prin ea. Pentru el, Cartea este mai puternica decat realitatea:
"era un om al mintii si al spiritualitatii vaste care dintr-o amintire putea face un imperiu fastuos, mai puternic, mai sigur si mai real decat imperiile existente."
Tocmai din acest motiv este invidiat de Havaet, cel fara darul rostirii, al cuvantului fascinant, cel incapabil sa produca mai mult decat automatismul care il defineste sau decat palide compilatii din autorii bizantini. Havaet este personajul cu cele mai mici sanse de a patrunde in lumea Cartii. Ea i se refuza statornic, desi, spre a fi acceptat, chiar in mod ilicit, Havaet isi schimba repetat numele, sau, spre a se identifica, face lecturi imense. Pentru atingerea acestui scop nu are scrupule. Havaet isi foloseste toate inventivitatea (si mijloacele oneroase) pentru a modifica piesa prezentata la marile sarbatori metopolisiene ("O feerie bizantina"), pentru a se insinua, adica, in sceneria ei fastuoasa. Adopta, in cele din urma, o solutie grotesca, esuata si aceasta, aceea de a imprumuta modul de viata, infatisarea si palaria Umilitului, schimbandu-si inca o data numele, devenind BorLat, cu care se si retrage pe neasteptate. Disparitia misterioasa a lui Havaet, similara in intentie cu cea a Umilitului, este de fapt expulzarea, stergerea sa definitiva din orizontul scriiturii.
De amintit este si Aram Telguran, care isi rosteste dragostea pentru Iapa-Rosie in versete din "Cantarea cantarilor", convins fiind, ca in utopia lui Borges ("totul este Scris"), "ca daca unele lucruri principale din viata sunt scrise intr-o carte mare sau intr-alta, n-are rost sa le mai numesti si sa le balbai prin cuvintele tale nepricepute".
Aram Telguran traieste Cartea, nu viata; el deja apartine spatiului ei, inventandu-si o descendenta livresca ilustra, genealogia sa mergand, in fictiune, pana la semintia lui Iafet, fiul lui Noe.
Locul privilegiat il ocupa in carte, fara indoiala, Milionarul. El atribuie cuvantului functia originara, aceea de a numi oamenii, locurile si lucrurile lumii: fiecare personaj primeste un nume, intra in carte si in lume cu el, cateodata, ca Generalul Glad, dupa o complicata initiere si printr-o veritabila ceremonie. Numele este o metafora personala ce se alcatuieste dintr-o conditie existentiala plina de semnificatii, remarcabila, tocmai faptul de a fi remarcabil dand dreptul de inscriere in paginile cartii. Dreptul la nume este, implicit, dreptul la Carte. Iapa-Rosie si-l castiga prin acea candoare infantila din vremea cand se rumenea si se implinea la caldura cuptoarelor Fibulei Serafis, pregatindu-se pentru trecerea pe gheata peste fluviu, in ghete rosii, spre a fi rapita de flacaii din orasul vecin. Constantin Pierdutul I-ul, alt intemeietor, incoronat
rege al Insulei Cailor, e cel ce reconstituie lumea in ordinea cifrelor, exilul voluntar si placerea sa avand toate atributele initierii pitagoreice. Polidef, demiurgul (de remarcat ambiguitatea termenului: creator, dar si demiourgas = mestesugar), personaj de tusa rabelaisiana, confectioneaza lumea, aproape caricatural, din foarfeca si dimie, asa cum la Arghezi, in "Abece", de pilda, ea se confectioneaza din hartie, pelicanol si cerneala.
Vocatia
de a numi nu apartine, cu toate acestea, numai Milionarului: nume pot
atribui si multi dintre ceilalti metopolisieni. Cartea apare,
astfel, ca o creatie colectiva, pornita din acel "gust ascutit
pentru legende" al personajelor. Ele sunt, totodata, creatori
si lectori ai Cartii. Milionarul, demiurgul cuvintelor, mare maestru
de fine ceremonii lingvistice, doar "misca timpurile" tuturor,
le coordoneaza, definitiveaza Cartea, pentru a o trimite in Lume. Si "Cartea de la Metopolis" reprezinta, fara nici o indoiala,
o victorie a cartii in literatura romana.
Metopolisul este orasul etern, supus insa degradarii formelor:
"Metopolis-ul e un oras care-si traieste anii de sfarsit. A-i simti si a-i trai apusul nu inseamna sa te identifici cu el - spusese odata Topometristul pentru a-si linisti constiinta. Ceea ce-mi povestise Generalul Marosin in Insula Cailor despre negotul de ani - un fel de ultim act al destinului Metopolis-ului - stiam."
Negotul de ani este metafora proverbiala a unui jucator la ruleta temporala, a unui demiurg situat dincolo de spatiul obisnuit. Un astfel de personaj poate sa intoarca anii sau sa-i acumuleze, intr-un joc multitemporal. in acest tablou parca de razboi civil ("Detunaturile dinamitelor de sub oras ale Generalului Glad, care cauta filoane de marmura rosie, le aude oricine in plina zi"), planurile temporale se multiplica, devin paralele, pentru ca destinul orasului apartine unui alt timp:
"sfarsitul n-ar apartine numai prezentului, ar fi inceput cu foarte multi ani in urma, prin depopularea treptata a Metopolis-ului..."
. Depopularea Metopolisului, o replica la Metopolisul imaginat de scriitorii fantastici, incepe printr-o disparitie a spatiuluic "Depopularea Metopolis-ului s-ar fi produs pe masura ce dealurile din jur au fost pe rand mancate, macinate, distruse si parasite, iar mijloacele de existenta au devenit tot mai putine."
Oamenii unui astfel de loc par a confirma mitul oraselor-enclava, unde forte superioare, abstracte, ii sortesc pe oamenii simpli,-in pofida rangurilor detinute, la un sfarsit firesc, prin inevitaila imbatranire:
"Eu insumi - mi-a zis Marosin - sunt un batran General, ramas prizonier in Metopolis, petrecandu-mi captivitatea in mainile batranelor mele rude metopolisiene ce mi-au capturat cu anii ferma, unele rude fiind chiar mai imbatranite decat mine din pricina sfarsitului meu care intarzie. Tu insuti, Milionarule, esti prea batran, ramas sa supravietuiesti undeva printre dealurile departate si macinate din jurul Metopolis-ului. Ai privit vreodata, Milionarule, casele in amfiteatru ale Metopolis-ului si te-ai intrebat cine traieste in ele? Foarte multi batrani. Batrane - in majoritate - si sarace. Pe acestea le vaneaza «negotul de ani», micile lor averi sunt cumparate in schimbul unor sume mizere, platibile in rate pe timpul celor cativa ani pe care o batrana sau alta crede ca-i mai are de trait. De aici ideea ca batranele nu-si vand atat averea, cat ultimii lor ani de viata pe care si-i vor pusi la adapost prin incasarea acelor rate nenorocite, iar negotul cumparatorilor a capatat humele de negot de ani. Putine, foarte putine lucruri au mai ramas de vandut si de cumparat in Metopolis."
Generalul este o metafora a vanitatii omului, care are ranguri inalte, dar nu poate scapa de un final funest, in timp ce lumea in jurul sau se naruie ca o fatada de carton, ca un iluzoriu joc de carti. "Negotul cu ani" tine de norocul fiecaruia de a trai mai mult sau mai putin, registrul schimbarilor apartinand unui zeu ascuns.
Depopularea Metopolisului, batrana cetate atinsa de morbul cel urat al timpului, fusese un proces complex: mai intai plecasera tinerii, capabili sa mai schimbe ceva, in cautarea unui iluzoriu Graal, situat in alte cetati, cu tenta legendara, "Mavrocordatul" sau "Cetatea de Lana", de unde comertul se indreapta spre "nordul indepartat al Marmatiei care are si ea atractiile ei, mirajul carbunelui si al lemnului."
Apoi, dupa spusele Topometristului, un calculator al spatiului virtual, "ar fi plecat mai intai visinii, ciresii, caisii, piersicii, prunii, merii si perii."
Toate aceste elemente ale unui demiurg omnipotent au fost sortite degradarii, energia necesara sustinerii "esafodajului material" nemaifiind suficienta; in consecinta asistam la o scurgere de materie "spre satele Dicomesiei", avand curti "cel mult presarate cu fire de paie si de coceni."
Acum livezile si "visinii metopolisieni" s-au transferat spre curtile dicomesienilor. Milionarul, personajul fictiv, arendas al spatiului cvadridimensional, pare a nu avea resurse suficiente pentru a sustine decorurile lumii, saracind una, pe cea metopolisiana, pentru a o popula pe cealalta. Dicomesia, dupa aceasta saracire a Metopolis-ului, dupa aceasta emigratie a resurselor, are sol "fertil, binecuvantat de ploi si soare".
Saracirea peisajului metopolitan se observa la orice pas: salcamii formeaza adevarate paduri de verdeata in jurul Dicomesiei, in urma ramanand doar dealurile saracite, "de piatra seaca ale Metopolis-ului", unde pana si gutuii isi amana coacerea fructelor "pana spre lunile de sfarsit ale anului", unde numai sucul aminteste de faptul ca aceste produse naturale sunt fructe. Exista chiar si o "liziera a gutuilor", in partea de sfarsit a orasului, langa Dealul Vrabiilor, unde traiesc, uitate de timp, personaje precum "Fibula, Guldena si femeile vechi care le-au ramas a aurariei de mult disparute".
Alegoria
ce se constituie in jurul acestui nucleu al fantasticului este a degradarii
lumii: in primul rand izbeste batranetea atat a locuitorilor, cat si
a peisajelor acestui taram fantomatic, un oras ramas in urma timpului,
suspendat in clipa de preextinctie, aneantizatoare, de forta unui demiurg
fara prea mare putere, care apeleaza la trucuri pentru a pastra echilibrul
dintre diversele lumi: Dicomesia-Metopolis. Narativitatea se inscrie
ihtr-o distantare a autorului de personaje; apar nume ciudate, Topometristul,
Generalul, Fibula, Guldena, nume ce reconstituie aura bizantinismului,
a vechiului imperiu roman, intr-un spatiu crepuscular, un desert al
vanitatii umane.
Metopolis este o cetate imaginara, un loc al batranetii excesive, in care se refugiaza personaje ciudate:
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |