Referate romana - referate la limba romana categorisite pe autori Referate, Referat, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat
HomeTrimite comentariuContactTitu Maiorescu enunta in acest articol, aparut in anul 1885, cand Caragiale era contestat vehement pentru trivialitate si imoralitate, teoria inaltarii impersonale prin arta: "«O noapte furtunoasa», «Conul Leonida fata cu reactiunea», «O scrisoare pierduta», «D-ale carnavalului» - cine din cei ce se duc la teatrul roman nu a vazut una sau alta din aceste comedii? Multi cunosc pe cea dintai, mai toti pe cea de-a treia si cativa pe celelalte."

Criticul spune de la inceput ca acestea merita sa fie "laudate - toate fara exceptie".

Dupa cum se stie, "Scrisoarea pierduta" a avut un mare succes, la fel si "O noapte furtunoasa", in timp ce "Conul Leonida fata cu reactiunea" nu a avut priza la public, iar "D-ale carnavalului" a fost chiar fluierata.
Piesele lui Caragiale au fost acuzate de imoralitate, desi veridicitatea tipurilor supuse analizei este remarcabila:

"Lucrarea d-lui Caragiale este originala; comediile sale pun pe scena cateva tipuri din viata noastra sociala de astazi si le dezvolta cu semnele lor caracteristice, cu deprinderile lor, cu expresiile lor, cu tot aparatul infatisarii lor in situatiile "anume alese de autor."

Stratul social luat sub observatie de Caragiale in aceste comedii este cel de jos, iar aspectele prezentate sunt tipice, exista la toata lumea, autorul dramatic descoperind existenta unei societati in toata veridicitatea ei, "sub formele unei spoieli de civilizatie occidentala, strecurata in mod precipitat pana in acel strat si transformata intr-o adevarata caricatura a culturei moderne."

Tipologia personajelor este, de asemenea, diversa, caracterizata cu o intuitie si o fervoare critica de-a dreptul remarcabile:

"Conul Leonida citeste jurnale, explica nevestei sale esenta republice! cum o pricepe el, valoarea lui «Galibardi» si teoria halucinatiilor. Jupan Dumitrache, cherestegiul, cauta sa inteleaga in convorbiri cu ipistatul Nae Ipingescu ce este «sufragiul universal», este patruns de demnitatea gardei civile si primeste de la Rica Venturiano deslusiri asupra suveranitatii poporului; iar cocoana Veta isi canta amorul «intr-un moment de fericire si printr-o perla de iubire». Candidatul de la preceptie vrea sa scape de dureri dupa sistemul lui Mattei; Mita Baston jura pe «statua» libertatii din Ploiesti si ipistatul «Carnavalului» pune un «potrabac» cu muzica «la lotarie». Ziaristul Nae Catavencu si advocatul Farfuridi fac discursuri electorale asupra progresului economic si revizuirii constitutionale; Dandanache isi sustine dreptul la deputatie prin traditia de la «patruzsopt», iar politaiul Ghita este un element principal pentru alegerea «curat constitutionala». Adevaratul om onest este simplul «Cetatean» alegator, care este insa totdeauna «turmentat»."

Lumea este, asadar, atat de diversificata si de surprinzatoare, de convingatoare in realitatea ei artistica, incat chiar personajul din piesa, prefectul Tipatescu, exclama la un moment dat:
"Ce lume, ce lume!".

j8e824jp17nsq
Pentru a apara pe Caragiale de acuzatia de imoralitate, ce depasea in mod clar planul esteticului, Maiorescu aduce in discutie teoria hegeliana a inaltarii impersonale prin arta:

"Orce emotie estetica, fie desteptata prin sculptura, fie prin poezie, fie prin celelalte arte, face pe omul stapanit de ea, pe cata vreme este stapanit, sa se uite pe sine ca persoana si sa se inalte in lumea fictiunii ideale."

Se poate vorbi in felul acesta de o "obiectivitate curata", raspunzatoare de crearea unei alte realitati, specifica emotiei estetice, "o fictiune a realitatii".

Personajele trebuie sa aiba exact comportamentul pe care il au:

"Tipurile infatisate in comediile d-lui Caragiale trebuie sa vorbeasca cum vorbesc, caci numai astfel ne pot mentine in iluzia realitatii in care ne transporta. Mentinerea acestei iluzii este singurul element hotarator, si un limbagiu academic in gura lui Nae Ipingescu ar nimici toata lucrarea; pe cand in gura lui Ramiro din eleganta «Sara la curte» a d-lui Ioan Cerchez este foarte potrivit".


Impersonalitatea in arta exista si in alte opere:

"Murillo a zugravit madone, dar a zugravit si copii murdari si zdrenturosi, care mananca pepene. Poate zice cineva ca madonele lui Murillo se tin de adevarata pictura, iar acei copii zdrenturosi ar fi prea triviali pentru arta?


In faimosul Salon Carre din Louvre la Paris, unde este asezata la un loc chintesenta picturei frumoase, se vede, alaturea cu Sfanta familie a lui Rafael, femeia hidropica a lui Gerard Dow, dinaintea careia sta doctorul, examinandu-i lichidul intr-o sticla. A contestat vreodata cineva acestui tablou al lui Dow marea lui valoare artistica?".

Notiunea de trivial nu este potrivita nici pentru comediile lui Caragiale:

"«Trivial» este o impresie relativa din lumea de toate zilele, ca si decent si indecent."


Artistul nu poate sa descrie o lume "triviala", daca el asigura operei sale autenticitatea care o proiecteaza in spatiul ideal al fictiunii si al emotiei estetice superioare. Paradoxal, tocmai incapacitatea artistilor inautentici de a realiza catharsis-ul prin arta este sursa de trivialitate si de imoralitate:

"Daca pseudoartistul ramane el insus in aceasta lume de rand, daca el insus nu se lasa cuprins de inspirarea impersonala, si prin urmare nu ne poate transporta nici pe noi in lumea curata a fictiunilor, atunci se intelege ca lucrarea sa poate sa fie triviala, indecenta, lasciva, dupa cum ii este felul si tinta. Dar aceasta nu atarna nici de la obiect, nici de la expresii, ci de la chiar genul inspirarii sale; si atunci o imparateasa cu expresii academice, manierate, dupa gustul trecator al unui public trecator, poate sa fie intr-adevar triviala, pe cand sotia cherestegiului Dumitrache nu este".

Alte referate romana, dar NecategorisitePolitica de confidentialitate