1. Arghezi a scris mai multe poezii carora Ie-a dat titlul Psalm si pe care Ie-a risipit de-a lungul mai multor volume, dar cu precadere in volumul Cuvinte potrivite.
2. Atribut al fiintei mistice, indoiala constituie principala tema din Psalmi.
3. Fuga de pe Cruce reprezinta pentru Arghezi un mod nonconformist de a fi, un refuz categoric de a adopta atitudinea solemna si de sfasiere tragica a romanticilor, deoarece versurile sale nu se adreseaza ingerilor, ci omului de langa el.
Tema
Psalmii transpun cautarea drumului spre Dumnezeu.
Continutul
In psalmi, Arghezi imagineaza toate ipostazele dumnezeirii. Dumnezeu este creatorul lumii, risipit in toate amanuntele ei, este un zeu indepartat si obosit, apoi devine visul cel frumos. De multe ori, poetul recurge la viziunea teologica, convenind ca Dumnezeu este fiinta in intregul ei si nefiinta totodata.
Comentariul
Arghezi a scris mai multe poezii cu titlul Psalm, si pe care le-a risipit de-a lungul mai multor volume; psalmul este un imn religios, construit din laude, invocatii, intrebari sau nemultumiri adresate lui Dumnezeu.
Psalmii arghezieni transmit framantarea tipic omeneasca, situata intre credinta si tagada, si dureroasa zbatere a poetului, care, prin destinul sau de creator, repeta gestul Creatorului divin. Intr-un discurs liric care pare sa urmeze itinerarul gandului neregulat, distorsionat si marcat de retorism, psalmii dezvaluie, in primul rand, teama de a nu fi fost abandonat.
Suferinta poetului vine dintr-un cumplit sentiment de singuratate. Daca la Bacovia solitudinea este generata de o existenta fara radacini si fara viziunea
devenirii individuale, la Arghezi, singuratatea vine din natura lui mistica: Tare sunt singur, Doamne, si piezis!
Copac pribeag uitat in campie.... in ipostaza acesta religioasa, eul liric cauta cu indarjire drumul spre Dumnezeu si se indoieste cu violenta ca va gasi aceasta cale. Or, indoiala este un atribut al fiintei mistice, torturata de intrebari, constienta de destinul ei tragic. De altfel, Arghezi chiar spune intr-un psalm
[Pribeag in ses...]: Nu lua in seama cantecele grele
Cu care tulbur linistea de-apoi.
Sunt leacuri vechi pentru dureri mai noi
Si canta moartea-n trambitele mele.
Asadar, pendularea intre credinta si tagada ilustreaza atitudinea pascaliana, de a gandi si de a se indoi, dar este totodata si o traducere lirica a invocatiei Cred, Doamne, ajuta necredintei mele, pe care N. Steinhardt o considera esenta divina a crestinismului. Arghezi simte, cu sensibilitatea sa de poet, ca incertitudinea si cautarea sunt manifestari ale constiintei tragice. De aici -neputinta lui de a alege. Psalmul [Te dramuiesc in zgomot...}, poate cel mai citat dintre psalmii arghezieni, exprima punctul maxim al deznadejdii celui care isi traieste ca pe un vis experienta mistica, si nu ca pe o stare de abandon: Pentru credinta sau pentru tagada
Te caut darz si fara de folos /Esti visul meu din toate cel frumos /Si nu-draznesc sa te dobor din cer gramada. in spiritul secolului sau, Arghezi intelege ca rostul omului este de a crede cu deznadejde in divinitate, dar stie de asemenea ca acest lucru presupune atat speranta ca Dumnezeu sa existe, cat si teama ca nu exista. El abordeaza in termeni profani aceasta idee: Vreau sa te pipai si sa urlu:
"Este!"
In cautarile sale, Arghezi imagineaza toate ipostazele dumnezeirii; Dumnezeu este creatorul lumii, risipit in toate amanuntele ei, dar este si un zeu indepartat si obosit. Intr-un alt psalm de marturisire, Creatorul este declarat visul cel frumos si cautat. Invocand speranta ca stimulent in drumul sau spre Dumnezeu, eul liric se identifica fiintei crestine, care se lasa in nadejdea dumnezeirii. Uneori apare transfigurat si in termenii teologiei negative, ca la Dionisie Areopagitul: Tu esti si-ai fost mai mult decat in fire /Era sa fii, sa stai, sa vietuiesti.
Esti ca un gand, si esti si nici nu esti
intre putinta si-ntre amintire {Psalm [Pentru ca n-a putut sa te-nteleaga]).
Aceasta varietate arhetipala, care genereaza si atitudini multiple din partea poetului, justifica faptul ca Arghezi nu incearca sa clarifice relatia sa cu Dumnezeu, ci descopera ca poezia sa nu se dezvolta in spatiul revelatiei mistice (asa cum afirmasera multi poeti despre creatiile lor). Natura pascaliana, Arghezi nu poate sa ajunga la Dumnezeu decat pe ambele cai - prin gand si prin revelatie; de aceea universul sau are doua lumi pe poale, cum spune in Testament.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |