Intinsele teritorii ale liricii argheziene pot fi si au fost comparate cu tarimul eminescian, pentru ca in ambele cazuri vocea poetului a schimbat harta poeziei romanesti. Cautarea lui Dumnezeu, iubirea, moartea, rinduielile sociale, "farima" de existenta a copiilor, alaturi de insasi arta creatiei sint fetele omenescului ce au framintat constiinta artistica a acestui poet. Primul sau volum de versuri, aparut in 1927, este si cel mai mult studiat in scoala: Cuvinte potrivite. Titlul dezvaluie puterea poetului de a lucra asupra vorbelor cum ai lucra o materie palpabila, cu modestie si rabdare. Taranii uniti cu brazda lor ii sint poetului incepatori de lume, stramosi vazuti uneori ca niste zeitati.
Poezia Bade Ioane... este o poezie despre taran, dar in acelasi timp despre mestesugul de a zamisli poezia.
Orice text literar, dar mai ales cel poetic, ofera o suprafata vizibila (cuvinte si fraze cu intelesul lor. imediat) si pastreaza adincimi ale intelesului, sensuri ascunse, la care se poate ajunge prin observarea atenta a termenilor, a constructiilor si prin gindire asupra lor, din afara si din interiorul textului. Poezia foloseste forme concentrate si surprinzatoare; poezia explica, nu spune atunci cind gare ca o face. Prima treapta a interpretarii o constituie citirea atenta a titlului. Vocativul si apelativul popular Bade anunta o adresare directa. Poezia se adreseaza, prin urmare, lui "Badea Ion", adica unui taran, dar, pentru ca se foloseste cel mai comun nume romanesc (mai ales in rindul taranilor), intelegem ca se adreseaza oricarui taran, tuturor taranilor, intregii taranimi. Acest lucru se pricepe usor dupa lectura. Important este sa aflam de ce autorul a ales o asemenea forma. Adresarea la singular este mai convingatoare, mai fireasca, fiindca este mai sincera si mai apropiata, mai omeneasca.
In aceasta poezie persoana intii a celui care vorbeste reprezinta chiar persoana poetului (ceea ce nu se intimpla intotodeauria cind se foloseste persoana intii in poeziile ce exprima sentimente in mod direct).
Poezia are trei strofe, si daca urmarim unitatea lor de continut, . observam ca in prima se realizeaza un porttet al taranului roman, continuat in strofa a doua prin detasarea unei trasaturi dominante si a unui mare eveniment in destinul taranimii; ultima strofa intregeste portretul, poetul simtindu-se un marunt stihuitor in fata creatiei artistice a taranului.
Poezia se poate segmenta si altfel, tot ternar: prima parte, marcata de conditional (m-a§ gindi, ti-ar mai fi pe plac,i-as cinta, I-ar placea) si conjunctiv (sa-ti fac, sa mai fie) exprima dorinta de a inchina un cintec taranului, dar si o oarecare nesiguranta, venind din necunoasterea tainelor sufletului acestuia. Partea a doua, incepind cu "Barbat ai fost" fixeaza existenta in timp a taranului (veacuri, ceasul), "istoria" lui, faptele obiective, si din acest motiv tonul devine ferm in raport cu cel initial, parca soptit. Modul verbal este acela al actiunii reale, indicativul, iar timpul - perfectul compus, timpul amintirii, al povestirii: ai fost, ai purtat, ai sunat, ai inviat, ai desteptat, v-ap dovedit. Formele respective sint interferate de doua verbe la prezent: spune si marturisesc, ambele cu referire la dovada vie, prezenta (pamintul si tara) a marilor calitati ale taranului. Aceasta parte, a doua, dezvolta argumentele admiratiei poetului care intentioneaza "sa faca un cintec", iar ultima strofa consemneaza imposibilitatea de a-l face. in mod curios textul apare ca expresie a neputintei poetului de a scrie o poezie (din timpurile vechi ale literaturii, cintec inseamna si poezie, arta). Acesta e mai curind un procedeu literar decit o situatie reala, in sensul ca sentimentele poetului nu-si afla cuvinte pe masura.
In Bade Ioane... auzim o singura voce, a poetului, caruia nju i se raspunde. Ne aflam, prin urmare, in fata unui monolog liric, scris spre lauda taranului, avind, asadar, un caracter de oda. Oda este o poezie de lauda, de slavire, pornind dintr-o enorma admiratie pentru o personalitate, un eveniment, o tara, un popor etc; e o poezie a adresarii directe ca si Bade Ioane... . Caracterul de oda defineste atitudinea poetului.
Relatia pronominala inclusa in comunicare, eu-ul poetului si tu-ul adresarii, stabilita inca din primul vers, creeaza o permanenta legatura intre doua fiinte care apartin unor categorii umane distincte ca mod de existenta, apropie doua virste ale culturii, cea straveche a taranimii si cea noua a poeziei culte, a societatii moderne; doua virste ale aceluiasi popor si doua lumi se leaga prin iubire. Asa cum "Badea Ion" ii reprezinta pe toti lucratorii pamintului si poetul - dincolo de arta sa, fireste, de posibilitatea de a cinta, de a scrie - ne reprezinta pe noi toti. Cintecul sau e nou pentru ca toti sintem noi fata de taranime, cea mai veche forma de existenta romaneasca fiind societatea agrara.
Sa descifram poemul vers cu vers.
In primul si al doilea, scrise parca in proza, surprinde atitudi-. nea familiara. Poetul pare a se aseza gospodareste linga "badea Ion", cu gindul sa-i faca o bucurie, uri dar. In aceasta esenta a comunicarii apare insa fiorul de indoiala:
"de ti-ar mai fi pe plac".
Poate el sti ce anume i-ar mai place taranului? Ar vrea sa-i daruiasca un cintec, din pretuire, dragoste, recunostinta, poate chiar dintr-un sentiment de neprecizata vinovatie, dar o indoiala il tulbura: mai poate ajunge la sufletul tainic al taranului? in cu-vintgle simple citate mai sus e cuprinsa sfiala iubirii.
In urmatoarea fraza lirica (versurile 3, 4), poetul pare a fi cutremurat de sunetul prelung si stravechi al "buciumului".
Cintarea buciumului e rascolitoare caci vine din adincurile timpului, aduce vraja si zbuciumul altor vremuri (era adesea semnal de intimplari grozave, de primejdie sau de moarte), de aceea "suna prea departe", departe in timp si departe, pentru ca are ecouri prelungi in suflatele noastre. ,
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |