Toata existenta poporului nostru se poate imagina ca o intilni-re cu, pamintul.
intoarcere la brazda este un poem al neputintei romanului de a se instraina de tara. Brazda e urma ramasa in pamint dupa plug .- o fisie de pamint arata, semnul de infratire cu pamintul* prin munca. Traditia populara a pastrat amintirea unor Drazde legendare: Brazda lui Traian, Brazda lui Novac. Pamintul a fost multa -vreme zeificat. Oamenii sarutau pamintul la sarbatori ori la intoarcerea in tara, ii adresau rugaciuni si ii cereau iertare, aduceau cu ei pamint din tara cind plecau in strainatate. intelegem de ce pamintul e vazut ca o fiinta ocrotitoare si in poezia lui Arghezi. In toata literatura noastra prin patrie se intelege in primul rind pamintul. Tudor Arghezi demonstreaza dependenta de pamintul tarii, marturisind suferinta indepartarii de el. Exista citeva versuri de mai mare difuziune lirica. Sint acelea in care adresarea directa potenteaza prin vocativ ("Pamintule" - scris cu majuscula si repetat) si imperativ ("Primeste-ma") emotia regasirii, precum si strofele finale in care apare extraordinara imagine a omu-lui-pom.
"Odrasla deplugar" a pribegit purtindu-si peste tot statornicia vietii de acasa. Ea e cuprinsa in insemnele existentei sale taranesti (fluierul, ciinele, cutitul) si in intreaga invatatura mostenita din . tata-n fiu. Romanul ia cu sine patria oriunde ar merge.
Dreptul de a fi recunoscut de Pamint se obtine prin lupta (intr-o poezie de Vasile Alecsandri, Pamintul "tresare si "recunoaste" pe viteazul care l-a aparat) si prin munca, prin transformarea pustiului in rodnicie. "Brazda" - pamintul lucrat, se opune spinilor si maracinilor; altoiul - naturii salbatice.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |