(21.07.1821-22.08.1890)
Vasile
Alecsandri s-a nascut la 21 iulie sau poate la 14 iunie, in anul 1818
ori in 1821, la Bacau, in Moldova, intr-o familie de boieri, avand parte
de o educatie aleasa. El ia ca reper in formarea sa intelectuala cultura
franceza (isi da bacalaureatul la Paris, unde urmeaza apoi studii de
literatura clasica) si folclorul romanesc. in 1840, impreuna cu Negruzzi
Kogalniceanu, devine director al Teatrului National din Iasi, contribuind
astfel la fundamentarea teatrului in limba romana.
Participa cu entuziasm si implicare la mai toate evenimentele mari ale veacului sau, cu precadere la revolutia de la 1848, la Unirea Principatelor Romane, din 1859, si la Razboiul pentru Independenta (1877). inzestrat cu inteligenta si rafinament spiritual, beneficiind si de educatia sa, dar si de pozitia sociala de boier cu ranguri numeroase, Alecsandri a avut si o intensa activitate diplomatica, prin care a contribuit decisiv la situarea politica a Principatelor in plan european.
A scris poezii, multe inspirate din folclor, precum volumele Doine si Lacramioare, sau din situatia sociala (volumul Margaritarele) si istorica (Ostasii nostri). Totodata este initiatorul pastelului romanesc printr-un volum de versuri dedicate naturii. in domeniul dramaturgiei a dat una dintre primele drame ale literaturii noastre (Despot-Voda), comedii (Chirita in provincie, Iesii in carnaval), numeroase vodeviluri si "canticele vesele", prin aceasta contribuind la inceputurile teatrului romanesc. De asemenea, a scris si proza: Istoria unui galban si-a unei parale, Balta Alba, romanul Dridri etc.
S-a
stins din viata la 22 august 1890, la conacul sau de la Mircesti.
Baba Cloanta
1844 (balada)
1. Baba Cloanta este o balada inspirata dintr-un mit romanesc si sintetizeaza mai multe motive folclorice.
2. Tema principala urmareste pactul cu diavolul.
3. De asemenea, poezia abordeaza tema trecerii necrutatoare a timpului. Tema
Vasile Alecsandri porneste aici de la mitul recuperarii tineretii apuse, dar abordeaza si mitul pactului cu diavolul.
Subiectul
Baba Cloanta este nefericita pentru ca este batrana si singura. indragostita, ea isi doreste cu ardoare sa fie iubita.
Prin vraji si descantece incearca sa dobandeasca iubirea unui tanar pe care il auzise cantand o doina de dragoste. Deznadajduita, in cele din urma hotaraste sa-si vanda sufletul lui Satan in schimbul tineretii. Dupa ce accepta pactul, diavolul o pacaleste; conform intelegerii, Baba Cloanta trebuie sa-l duca in spate, inconjurand o balta de trei ori. Dar inainte ca ea sa-si implineasca datoria fata de Satan, canta cocosul si diavolul o azvarle in balta peste care este stapan. Cantecul tanguios al Cloantei se aude adeseori din ape.
Comentariul
Poezia Baba Cloanta, creata in anul 1842, a aparut pentru prima oara in revista Propasirea, la 23 ianuarie 1844, si a fost cuprinsa in volumul Doine si lacramioare.
Mitul pactului cu diavolul se situeaza intre cele mai vehiculate mituri ale omenirii. Cea mai cunoscuta legenda europeana este cea despre Faust, dar si in folclorul romanesc apare acest mit. Povestea pe care o prelucreaza Alecsandri porneste de la o legenda populara si se sustine pe sinteza mai multor motive mitice (intre care ritualul toarcerii, varcolacul, steaua cazatoare, cantecul cocosului, ipocrizia diavolului etc).
Balada transmite un sentiment de tristete existentiala, venit din gandul ca, in fond, dorinta Babei exprima nemultumirea generala a fiintei fata de conditia umana. insasi atitudinea eului liric se indreapta spre aceasta traire, sugerata in special prin finalul poeziei, in care dorinta Cloantei supravietuieste in aeternum; epitetele triste (soapte) si (glas) jalnic individualizeaza experienta si o situeaza in sfera intamplarilor dramatice: Cand pe malu-i trece noaptea
Calatorul suierand
Pintre papuri cand si cand
El aude triste soapte
S-un glas jalnic suspinand: /
Vin la mine, voinicele,/Ca eu noaptea ti-oi canta...
Aceasta chemare venita din adancul apelor instituie teza ca, dincolo de nebunia Babei Cloanta, ramane sentimentul ei neimplinit, convertit in ispita eterna indreptata spre sufletele ratacite.
Alte opere la romana, dar Necategorisite |
Politica de confidentialitate |