Esee romana - comentarii la limba romana categorisite pe autori opera, caracterizare, comentariu, eseuru, rezumat la
HomeTrimite comentariuContact


EUGEN IONESCU - Englezeste fara profesor (Cantareata cheala) - Antipiesa - drama absurda

1994) z9n7613zd48jmlS-a nascut la Slatina, in 1909, dar, din spiritul noncon-formist care il caracterizeaza, Ionescu si-a declarat ca an al nasterii 1912. Tatal sau, avocat de profesie, se numeste Eugen Ionescu, iar mama sa este Therese Ipcar, fiica unui inginer francez. Dupa nasterea sc
Continuare

Cantareata cheala - EUGEN IONESCU

Debuteaza in 1928 in revista "Bilete de papagal" a lui Tudor Arghezi, iar in volum in 1931, cu o placheta de versuri, "Elegii pentru fiinte mici".

Desfasoara o intensa activitate literara, fiind colaborator la revistele "Viata literara", "Fapta", "Zodiac", "Facla", "Floare de foc"
Continuare

Regele moare

"] Gandind existenta, ,el se gandeste la moarte. in orice act e o farama de neant. Moartea il «vexeaza in chip deosebit» pe acest mare comic."

Lumea i se pare parasita de Dumnezeu, pornita pe o panta a destramarii, "totul este uzat".

Conditia umana devine astfel tragica, disperata, stare pe care o inculca in pisele sale. O
Continuare

Scaunele

inconjurata de apa... Apa sub ferestre, cat vezi cu ochii..."

). Poate fi un centrum mundi, daca nu insasi lumea umana , inconjurata de apele cosmice, de neant. Timpul, si el, pare ca se imputineaza, la ora sase seara fiind mai intuneric decat odinioara pe la miezul noptii, "fiindca, cu cat trece timpul, ne infundam.
Continuare

SCAUNELE - TEATRUL ABSURDULUI - comentariu

 Fragmentul din manual incheie drama "Scaunele" de Eugen Ionescu si prezinta mai multe trasaturi ale teatrului absur­dului:  Un cadru neobisnuit al actiunii: casa izolata de restul lumii si inconjurata de ape, in care doi soti (numiti generic Batranul si BatrAna )
Continuare

Alte opere la romana, dar Necategorisite


Politica de confidentialitate